Λίνος Α. Σισιλιάνος στο ΕΡΤNEWS: Το Ισραήλ στο εδώλιο – Θα ακολουθήσει ο Νετανιάχου τις διεθνείς αποφάσεις;

Για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στα παλαιστινιακά εδάφη, που έχει βάλει το Ισραήλ στο εδώλιο, μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Prime» και τον Ηλία Σιακαντάρη, ο καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

«Στο Νο1 αυτή τη στιγμή στο Δικαστήριο της Χάγης, το κύριο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, τρέχουν δύο διαδικασίες.
Μία διαδικασία είναι γνωμοδοτική.

Έχει ζητηθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να προσδιορίσει το Δικαστήριο ποιες είναι οι έννομες συνέπειες της συνεχιζόμενης κατάστασης αυτής στα παλαιστινιακά εδάφη. Και σε αυτή τη διαδικασία έχουν παρέμβει πάνω από 50 κράτη, 54 κράτη. Η διαδικασία τρέχει από προχθές, χθες και σήμερα με μια σειρά κρατών που έλαβαν το λόγο και συγχρόνως υπάρχει μια άλλη διαδικασία της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου αλλά με άλλο πνεύμα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε για γνωμοδότηση. Εδώ η Νότιος Αφρική επιδιώκει να έχει μια δεσμευτική απόφαση. Πρόκειται περί καταγγελίας, ας το πούμε έτσι, της Νότιας Αφρικής. Με βάση τη σύμβαση για τη Γενοκτονία, με βάση τη Σύμβαση για την Καταστολή και την Πρόληψη του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Δηλαδή, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας στην περιοχή».

Σχετικά με το αν η ισραηλινή κυβέρνηση πρόκειται να νιώσει πίεση από τις κατηγορίες αυτές, ο κ. Σισιλιάνος ανέφερε: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι νομικά υποχρεωτικές για τα κράτη, αλλά όταν έχει τρέξει αίμα επί του πεδίου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για πλήρη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις αυτές. Ωστόσο, η εν λόγω αποφάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές από πολιτικής και διπλωματικής απόψεως. Ασφαλώς και συζητούνται στο περιθώριο των συνδιασκέψεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ασφαλώς και συζητούνται όταν συζητείται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος