Λ. Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.: Το επόμενο διάστημα θα δούμε όξυνση από την Τουρκία σε λεκτικό και επιχειρησιακό επίπεδο (video)

Το μήνυμα της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης «EΦΕΣ 2022» που περιελάμβανε και πολλαπλή απόβαση σε νησιά σχολίασε στην ΕΡΤ ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, κάνοντας λόγο για «τελεσίγραφο του Ερντογάν προς την ελληνική πλευρά».

«Είναι ενδεικτικό της πρόθεσής του να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο. Το επόμενο διάστημα θα δούμε μία όξυνση στο επίπεδο το λεκτικό αλλά και στο επιχειρησιακό», δήλωσε ο απόστρατος αξιωματικός.

Εξετάζοντας τα πιθανά σενάρια για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Τζούμης δήλωσε σχετικά: «Το ένα σενάριο είναι να μας αναγκάσει να συζητήσουμε όλες αυτές τις αξιώσεις τις οποίες έχει καταθέσει κατά καιρούς η Τουρκία και αν δεν το επιτύχει, μέσω της στρατηγικής του εκφοβισμού, να πάει σε μία κρίση».

Oρατός ο κίνδυνος μιας σοβαρότερης κρίσης από αυτή των Ιμίων 

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία, σε αυτό το ενδεχόμενο, θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως υπαίτιο της κρίσης αυτής.

Αναφερόμενος στο νέο αφήγημα της τουρκικής πλευράς για τα νησιά και το καθεστώς της κυριαρχίας, διευκρίνισε ότι «έχει σχέση με την προσπάθεια της Τουρκίας να δώσει έναν μανδύα νομιμότητας σε όλα αυτά που πρόκειται να κάνει».

Και όπως εξήγησε ο κ. Τζούμης ο Τούρκος πρόεδρος, μετα το στρατιωτικό πραξικόπημα, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία.

«Ο Ερντογάν θεωρεί ότι μέσω της ισχύος μπορεί να πετύχει αυτά τα οποία έχει βάλει ως στόχους», συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο κίνδυνος μιας σοβαρότερης κρίσης από αυτή των Ιμίων είναι ορατός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος