Κ. Υφαντής για τις υπερπτήσεις UAV: Η Τουρκία εμπλουτίζει ολοένα και περισσότερο την ατζέντα μιας διαπραγμάτευσης (video)

Array

«Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης έχει τεθεί από την Τουρκία, με τον πιο επίσημο τρόπο, στο πιο υψηλό επίπεδο που είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και άλλων η Τουρκία έχει συνδέσει την κυριαρχία με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης ή αποστρατιωτικοποίησης των νησιών», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου με αφορμή τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που εμφάνισε φωτογραφίες αρματαγωγών πλοίων να καταπλέουν σε Σάμο και Λέσβο.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» ο διεθνολόγος αναφέρθηκε στο τουρκικό αφήγημα για «δραστηριότητες της Ελλάδας που είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Η Άγκυρα επικαλείται πληροφορίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV για να υποστηρίξει ότι παραδόθηκαν 23 ελληνικά τεθωρακισμένα στη Λέσβο και 18 στη Σάμο που προορίζονταν για την Αλεξανδρούπολη.

«Η Τουρκία, με την τεχνολογική δυνατότητα που της δίνουν τα drones μαζεύει “αποδείξεις” και συνεχίζει και να προσπαθεί να εκθέσει την Ελλάδα, θεωρώντας ότι έτσι απονομιμοποιεί το όποιο ηθικό πλεονέκτημα έχει η Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Υφαντής υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η συζήτηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη γνώμη που έχει διαμορφωθεί σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσχημα για μια πιο δυναμική ενέργεια

Και όπως τόνισε, «όλη αυτή η επιμονή, σε ένα προφανώς όχι ανυπόστατο, αλλά όχι σημαντικό για όλους τους υπόλοιπους θέμα, σημαίνει ότι κάποια στιγμή αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια πιο δυναμική ενέργεια, σε ένα πλαίσιο απειλής. Σημαίνει επίσης ότι απλώς η Τουρκία εμπλουτίζει ολοένα και περισσότερο την ατζέντα μιας διαπραγμάτευσης από την οποία στο τέλος θα πάρει αυτά που θέλει και θα υποχωρήσει σε κάποια άλλα».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου ο ίδιος ανέφερε ότι είναι «ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το απαντήσει κανένας».

Τι θα σημαίνει μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ερωτηθείς τι μήνυμα θα έστελνε μια τέτοια συνάντηση, μετά από μια μακρά περίοδο επιθετικής τουρκικής ρητορικής, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει μία διπλωματική και πολιτική αναδίπλωση της Άγκυρας. Εάν το επόμενο διάστημα η Τουρκία δείξει ότι όντως αποδέχεται το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης σημαίνει ότι υπάρχει μία αποστασιοποίηση από την προηγούμενη σκληρή θέση του “Μητσοτάκης γιοκ” και όλων των υπόλοιπων απορριπτικών στάσεων της Άγκυρας».

Αποστρατικοποίηση και τουρκική απειλή

Αναφερόμενος στις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι υπάρχουν προβλέψεις για αποστρατιωτικοποίηση. «Κάποιες από αυτές προβλέπουν μερική αποστρατιωτικοποίηση. Απαγορεύουν, δηλαδή, κάποια στρατιωτική παρουσία και επιτρέπουν κάποια άλλη. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν και αν θεωρήσουμε ότι έτσι είναι τα πράγματα, όπως τα λέει η Τουρκία, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό τεχνικό και νομικό ζήτημα  που είναι η τουρκική απειλή και το δικαίωμα, το κατοχυρωμένο στον χάρτη του Ηνωμένων Εθνών, για την αυτοάμυνα».

Όπως είπε η διατήρηση στρατευμάτων σε Λέσβο και Σάμο συμβαίνει επειδή όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, κάτι έχει γίνει. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα σωστά και καλά και σύμφωνα με τον χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εφαρμόζει το δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι σε μια απειλή. Κάποια εποχή το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης ήταν κάτι που συνηθιζόταν» συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής.

Και όπως πρόσθεσε «μετά το 1947 ήταν η Σοβιετική Ένωση, η οποία πίεζε τα Δωδεκάνησα, τα οποία θα δίνονταν σε μία δυτική χώρα να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Και μάλιστα τότε η Άγκυρα είχε διαφωνήσει γιατί φοβόταν περισσότερο τη Σοβιετική Ένωση παρά την Ελλάδα».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος