Κ. Πάντος στο Πρώτο: Παιδί και στα 54 με εξωσωματική – Καταργείται η συναίνεση του συζύγου για κρυοσυντήρηση ωαρίων (audio)

«Ο νέος νόμος έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας, γιατί οι γυναίκες ήδη έμεναν έγκυες στα 54, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά έπρεπε να καταφύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να πετύχουν το πολυπόθητο όνειρό τους» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Κωνσταντίνος Πάντος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και επιστημονικός διευθυντής της Γένεσις Αθηνών, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο.

Είναι μια ανάγκη και μια πραγματικότητα, εξηγεί ο κ. Πάντος. «Η σύγχρονη γυναίκα αφήνει την τεκνοποίηση για πιο προχωρημένες ηλικίες και έρχονται αντιμέτωπες με τα προβλήματα που θέτει πλέον η ίδια η φύση είτε το νομικό πλαίσιο που στην Ελλάδα δεν είχε αλλάξει από το 2005, σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη του εξωτερικού, ενώ την ίδια ώρα στις ΗΠΑ δεν υπάρχει όριο πλέον» ανέφερε ο κ. Πάντος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ήδη από το 2016 γνωστό ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας μέχρι τα 55 ηλικιακά έτη εφόσον δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως για παράδειγμα κάποια πνευμονική υπέρταση, που θα την εμπόδιζε να κυοφορήσει ακόμη και στην ηλικία των 20 ετών. «Με αυτόν τον νόμο θα μπει αυτό το κριτήριο, οπότε θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της αρχής προκειμένου να προχωρήσει σε κυοφορία με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μια γυναίκα άνω των 50 έως τα 54 και αυτό καλώς γίνεται για να μην ξεφύγει κάποια περίπτωση γυναίκας που πράγματι έχει ιατρικό πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Πάντος.

Είναι μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία, υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι πάρα πολλές γυναίκες νέες πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους κυρίως όσο αφορά τον ακαδημαϊκό στίβο, πτυχία, μεταπτυχιακά, που απαιτούν πολλά χρόνια. «Ο χρόνος περνάει στο μεταξύ και η φύση είναι αμείλικτη όσο αφορά τα όρια που θέτει στην γονιμότητα. Οπότε αν μια γυναίκα θέλει να διατηρήσει την γονιμότητά της, τότε θα πρέπει να προστατέψει την γονιμότητά της διατηρώντας ωάρια νωρίς, δηλαδή πριν τα 35» τόνισε ο .κ. Πάντος, διευκρινίζοντας ότι η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα με ωάρια που έχουν καταψυχθεί μετά από αυτή την ηλικία είναι μικρή.

Επιπλέον όσο αφορά την κρυοσυντήρηση ωαρίων, καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Πάντος, υπήρχαν πολλά ζευγάρια που για κάποιον λόγο χώριζαν και μεσολαβούσε μια νομική διαδικασία που διαρκούσε αρκετό καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί η έκδοση του διαζυγίου, διάστημα κατά το οποίο μια γυναίκα κοντά στα 40 δεν μπορούσε να καταψύξει ωάρια χωρίς την συναίνεση του πρώην συζύγου και ως εκ τούτου έχανε και το τρένο της γονιμότητας, γιατί μετά τα 40 είναι μια ευαίσθητη ηλικία για την γυναίκα κατά την οποία η φύση θέτει όρια όσο αφορά την αναπαραγωγή της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος