Κ. Λάβδας: Εξαιρετικές οι σχέσεις μας με ΗΠΑ – Ο χρόνος θα δείξει αν η αναφορά Μπλίνκεν για το ρόλο της Τουρκίας στη Γάζα είναι τακτικός ελιγμός

Την εξαιρετική φάση στην οποία βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Λάβδας με αφορμή την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι βρίσκονται «στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών». Αναφορικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς σε Ελλάδα και Τουρκία με μαχητικά αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής ο πολιτικός επιστήμονας εξέφρασε την άποψη ότι το όποιο ποιοτικό προβάδισμα έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας «οφείλεται στους γαλλικούς εξοπλισμούς».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο για την στρατιωτική υπεροπλία της χώρας μας έναντι της Άγκυρας υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στα (μαχητικά αεροπλάνα) Ραφάλ και στις (φρεγάτες) Mπελαρά.

«Σε σχέση με την γαλλική συμφωνία, είναι το προβάδισμα το ποιοτικό, το οποίο ανησυχεί την Τουρκία. Και αυτό σημαίνει αποτροπή» είπε. Αναφορικά με τις «εξαιρετικές», όπως τις χαρακτήρισε ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο κ. Λάβδας τόνισε ότι το μείζον ερώτημα είναι κατά πόσον θα εξακολουθήσουν να είναι, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει με την Τουρκία στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης.

Να μη χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως μοχλός βελτίωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία

Λέγοντας ότι αν και ο ίδιος έχει επιφυλάξεις για την επίσκεψη Ερντογάν, εκτίμησε ότι «όσο περισσότερο απομπλέκεται η Ελλάδα από τη σχέση Τουρκίας – Δύσης και δεν χρησιμοποιείται ως ένας μοχλός βελτίωσης των σχέσεων, όσο περισσότερο εξαφανίζεται αυτή η ισορροπία αυτό είναι καλύτερο για τη χώρα μας».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για το ρόλο της Τουρκίας στην επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας ο κ. Λάβδας τόνισε ότι μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: Βραχυπρόθεσμα για να δείξει στο Κατάρ ότι αν δεν βοηθήσει στη διαπραγμάτευση και αποκαλύψει αυτό που όλοι ξέρουμε, ότι είναι παράγων που ευνοεί την Χαμάς τότε οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Τουρκία να αναλάβει μέρος της διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σκέπτονται, σε μακροπρόθεσμα επίπεδο, να εμπλέξουν την Τουρκία στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς τότε, όπως είπε, αυτό θα είναι μια ανησυχητική εξέλιξη.

«Η Τουρκία είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος εταίρος και αν της δώσουν κάτι στο μοντέλο διακυβέρνησης της Γάζας, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα και στο Ισραήλ. Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή. Ο χρόνος θα δείξει ότι είναι στρατηγική απόφαση και όχι τακτικός ελιγμός» συμπλήρωσε ο κ. Λάβδας. Και όπως σημείωσε «το μείζον για την Ελλάδα είναι όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία η Δύση θα έχει όσο “νταντεύει” την Τουρκία να μην μας ακουμπάνε και οι σχέσεις μας να παραμένουν και να αναπτύσσονται, ανεξαρτήτως του τι πράττει η Τουρκία. Αυτό είναι σαφές για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από πάρα πολλά χρόνια».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος