Η Τουρκία ομαλοποιεί τις σχέσεις της για να αυτορρυθμίσει την απομόνωσή της – Οι εκτιμήσεις του Σ. Σέρμπου για τις τουρκικές εκλογές

Τον προεκλογικό «πυρετό» στην Τουρκία και τις δημοσκοπήσεις που «θολώνουν» τη μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου σχολιάζει στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του ΕΡΤNEWS, ο Σωτήρης Σέρμπος αναπληρωτής Καθηγητής της διεθνούς πολιτικής στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης.

«Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν, πρώτον μετά από πάρα πολύ καιρό τον αντίπαλο του Ερντογάν. Ενδιαφέρον» προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι Κούρδοι, οι οποίοι πλέον «διαπραγματεύονται χειροπιαστά ανταλλάγματα. Στο παρελθόν έχει παίξει ο Ερντογάν μαζί τους, έχουν πουληθεί κατά καιρούς και οι Κεμαλιστές έχουν ένα βαρύ ιστορικό προηγούμενο παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει ο Κιλιτσντάρογλου μέσω του κόμματός του, όσο είναι ηγέτης να το ανοίξει πολύ περισσότερο, ειδικά σε θέματα αν θέλετε δικαιωμάτων και ελευθερίας του λόγου». Τόνισε δε ότι «προς το παρόν το γεγονός ότι οι Κούρδοι δεν κατεβάζουν υποψήφιο – αυτό ήταν το μοντέλο και στις δημοτικές εκλογές – αλλά νομίζω ότι» σημαίνει πως «κάτω από το τραπέζι έχουμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και φυσικά θα δούμε πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν, που εξακολουθεί και αυτός να έχει κάποια ερείσματα, ειδικά στις πληγείσες περιοχές».

Κληθείς να απαντήσει εάν ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάποια «όπλα», «εργαλεία» αυτή τη στιγμή στη «φαρέτρα» του ή εάν ο μεγάλος σεισμός τον έχει «τσακίσει» πολιτικά, ο κ. Σέρμπος ανέφερε: «Ο σεισμός δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα, διότι εκεί πέρα έχει πληγεί και η αποτελεσματικότητα του ίδιου του Ερντογάν, αλλά τον θεωρώ πολύ σκληρό για να πεθάνει. Είναι ένας καθαρόαιμος τακτικιστής. Θα κάνει μια καμπάνια σε πιο χαμηλούς τόνους και ρυθμούς, όμως νομίζω ότι θα θέσει το θέμα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του μοντέλου διακυβέρνησης την επόμενη μέρα, δηλαδή την ανασυγκρότηση της Τουρκίας, ειδικά στις πληγείσες περιοχές. Η αντιπολίτευση είναι ένα τραπέζι των 6 που η ισχυρή συγκολλητική ουσία είναι το «αντί Ερντογάν» και η επιστροφή σε ένα κοινοβουλευτικό μοντέλο. Έχουμε πολλά ετερόκλητα στοιχεία, αλλά ο Ερντογάν θα θελήσει να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης εάν και κατά πόσο αυτό θα είναι ένα μοντέλο σταθερό και λειτουργικό που πραγματικά θα λειτουργήσει και θα μπορέσει η χώρα να κυβερνηθεί».

«Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει με κάποιες από τις χώρες της περιοχής να πάει σε μια διαδικασία ομαλοποίησης, να αυτορυθμίσει την απομόνωσή της», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Καθηγητής δίνοντας μια απάντηση για το αν Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να περάσουν σε μία νέα φάση προσέγγισης. «Νομίζω πως ο σεισμός είναι game changer, υπό ποια έννοια; Όσον αφορά το κόστος για την τουρκική οικονομία την επόμενη μέρα, ποιος θα δώσει αυτά τα λεφτά; Η Δύση. Αυτή ξέρετε η βοήθεια θα έρθει να αφαιρέσει βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας στο εύρος της αυτονόμησης που θέλει να απολαμβάνει η Τουρκία. Αυτό το γνωρίζει και η Τουρκία (…) Η Δύση αποκτά μια μόχλευση έναντι της Τουρκίας, προκειμένου αν σταδιακά έχουμε μια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, δίνει ένα παράθυρο για μια αλά καρτ επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο όμως η Τουρκία δεν το έκανε έως τώρα. Γιατί; Διότι διαχειριζόταν με πολύ άτακτο τρόπο ,αναλαμβάνοντας και περιττούς κινδύνους, αυτή τη διευρυμένη αυτονομία της».

«Ήταν μια κλασική περίπτωση αντιστροφής πραγματικότητας αλλά πάλι με χαμηλούς τόνους» υπογράμμισε ο κ. Σέρμπος, σχολιάζοντας την απάντηση του διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Νομίζω είναι ένα κρας τεστ και για την περιοχή μας ανεξαρτήτου αποτελέσματος. (Εάν θα λειανθούν οι σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ) Η Δύση θεωρεί ότι με ή χωρίς Ερντογάν μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Θα παίξει ρόλο το ενεργειακό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο, το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και αντιλαμβάνεστε ότι και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για πολλαπλά σενάρια».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος