Ι. Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α.: Ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει την κυριαρχία του σε βάρος της Ελλάδας

Array

«Ο Ερντογάν επιθυμεί να αυξήσει την κυριαρχία του σε βάρος της Ελλάδας, διότι αισθάνεται ισχυρός στην περιοχή», εκτιμά ο Ιωάννης Κρασσάς, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα σημείωσε πως αυτή η απειλή είναι διαρκής και δε θα περιοριστεί μετά τις εκλογές.

«Θα πρέπει να αυξηθούμε σε ισχύ, να αυξηθούμε πληθυσμιακά, οικονομικά και και στρατιωτικά. Στις εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο στην Τουρκία, θα εγγραφούν επτά εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι. Η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια έχει μείωση του πληθυσμού κατά πεντακόσιες χιλιάδες. Άρα, λοιπόν, και το θέμα της ανανέωσης του πληθυσμού είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα της χώρας μας», τονίζει ο κ. Κρασσάς σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής γραμμής της χώρας.

«Ο μέσος όρος ηλικίας στην Τουρκία είναι 27 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα είναι 42. Άρα λοιπόν πρέπει και εμείς να λάβουμε υπόψη μας ότι πρέπει να ενισχυθούμε. Το 1970 το Ισραήλ είχε 3,5 εκατομμύρια και τώρα έχει φτάσει στα δέκα. Το θέμα του πληθυσμού και του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων για να έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, πραγματοποιώντας επιδρομές, ενδυναμώνει τον αμυντικό της κορμό, παραμένοντας σε μια συνεχή στρατιωτική εμφάνιση.

«Η Τουρκία προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή δύο πολέμων, πρώτον εναντίον των εξωτερικών εχθρών και έπειτα έναν πόλεμο εναντίον των εσωτερικών εχθρών. Να έχετε υπόψη σας ότι η εμπλοκή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία είναι μια συνεχή εκπαίδευση και το μυστικό της επιτυχίας για να έχουμε ετοιμοπόλεμες ένοπλες δυνάμεις είναι οι δοκιμές και οι ασκήσεις. Κάνοντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά και πραγματικό εχθρό, εκπαιδεύεται ο εχθρός».

Με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργών Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως ξεκινά ο Αιώνας της Τουρκίας, ο κ. Κρασσάς αναφέρεται στην επιθετική τουρκική πολιτική:

«Το έκανε με την οργάνωση των τουρκογενών κρατών, μια νέα οργάνωση όπου περιλαμβάνονται αρκετά κράτη, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το  Κιργιζιστάν. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο Αντιστράτηγος.

Π. Λιάκουρας, διεθνολόγος: «Άλλο πράγμα είναι η Συρία και το Ιράκ και άλλο η Ελλάδα»

«Στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιτεθεί η Τουρκία. Άλλο πράγμα είναι η Συρία και το Ιράκ και άλλο η Ελλάδα. Το γεγονός ότι εμείς πρέπει να έχουμε τη δύναμη της αποτροπής και της πιθανής άμυνας είναι άλλο ζήτημα», διαβεβαιώνει ο Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

«Πάντοτε υπάρχει αιωρούμενη απειλή. Η απειλή αφορά κυρίως τα νησιά, αλλά όχι για να τα καταλάβει η Τουρκία. Έχει τη γαλάζια πατρίδα, έχει το casus belli, έχει όλα αυτά τα οποία έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλει να απογυμνώσει τα νησιά από τα δικαιώματα τα οποία έχουν σε διάφορες θαλάσσιες ζώνες. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο», επισημαίνει ο κ. Λιάκουρας.

Την αντίθεσή του στα όσα είπε ο κ. Λιάκουρας εξέφρασε ο κ. Κρασσάς, κάνοντας αναφορά στις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στο παρελθόν.

«Η δική μου άποψη είναι ότι η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί. Και στα Ίμια έγινε στρατιωτική επέμβαση και με το να λέμε ότι δεν μπορεί να επιτεθεί, δημιουργούμε μια κατάσταση εφησυχασμού. Επίσης η Τουρκία, με το να λέμε ότι εμείς θα δεν θα την προκαλέσουμε, της δίνουμε την πρωτοβουλία. Όποιος έχει την πρωτοβουλία αυτός επιλέγει το χώρο, τον τόπο και το μέρος το οποίο θα θέλει να επιτεθεί. Στο παρελθόν η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να αψηφίσει τη Δύση», προειδοποιεί από την πλευρά του ο κ. Κρασσάς.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος