Για μια εθνική ερευνητική στρατηγική ή πως η χώρα «θα κόψει δρόμο»

H τεχνολογική πρόοδος της χώρας, και η προώθηση της καινοτομίας είναι εκ των ουκ άνευ για την κάλυψη των αναπτυξιακών ελλειμμάτων.

Το ζήτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο με την είσοδο και της δικής μας οικονομίας, όπως και πολλών άλλων χωρών, ενδεχομένως σε μια πολυετή περιδίνηση, λόγω της νέας διεθνούς πραγματικότητας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) θεωρείται από πολλών ετών ως ένας από τους λίγους τρόπους ώστε η Ελλάδα “να κόψει δρόμο” για να μειώσει τις διαφορές που την χωρίζουν από άλλες πιο προηγμένες οικονομίες/κοινωνίες που είναι ανάλογων πληθυσμιακών και γεωγραφικών μεγεθών.

Ως βασικό πρόβλημα προβάλλεται η κρατική (αλλά και ιδιωτική) χρηματοδότηση της R&D στην Ελλάδα, που υπολείπεται αρκετά του -έστω- μέσου ευρωπαϊκού όρου, αν και υπάρχουν καλύτερα παραδείγματα κι εκτός ΕΕ. Π.χ. έως το 2015 το ποσοστό του ΑΕΠ για R&D ήταν κάτω από 1% και το μισό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, μετά άρχισε να ανεβαίνει λίγο για να φτάσει το 2020 το 1.5% σε σχέση με το 2.20% μέσο όρο στην Ένωση. Επίσης, κι από αυτό το 1.5% μένει ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό για την ίδια την έρευνα, αν αφαιρεθούν τα ποσά απλώς για λειτουργικά έξοδα. Και φυσικά οι εν λόγω διαφορές ποσοστών δρουν συσσωρευτικά σε βάθος χρόνου.

Για μια εθνική ερευνητική στρατηγική ή πως η χώρα «θα κόψει δρόμο»Ωστόσο, με παρέμβαση τους στον τύπο, 6 διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες αναφέρουν πως αυτό το πλέον προβεβλημένο ζήτημα της “ποσοτικής χρηματοδότησης” δεν είναι το κυριότερο πρόβλημα και τονίζουν την ανάγκη της διαμόρφωσης μιας εθνικής ερευνητικής στρατηγικής. Πρόκειται για τους Σπύρο Αρταβάνη – Τσάκωνα (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), Χριστίνα Κουλούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Πέτρο Κουμουτσάκο (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ΕΤΗ), Ζωή Λυγερού (Πανεπιστήμιο Πατρών), Λευτέρη Οικονόμου (Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΙΤΕ), Στέφανο Πεσμαζόγλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Άγγελο Χανιώτη (Institute of Αdvanced Studies, Πρίνστον).

Εξ αυτών, η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου είχε καλεσμένο τον Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα, ομότιμο Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard και από τον Νοέμβριο του 2020 πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ)

Μαζί του συζητήθηκαν οι πραγματικότητες που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της όποιας R&D στην Ελλάδα, η έλλειψη συντονισμού στη δράση και τον προγραμματισμό των διαφόρων ερευνητικών κέντρων της χώρας που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένα, καθώς και το “τείχος” που μοιάζει να χωρίζει την έρευνα των κέντρων από των ΑΕΙ.

Εξετάστηκε, επίσης, αν υπάρχουν συγκρίσιμα παραδείγματα χωρών ανάλογων μεγεθών με τη δική μας για το πως η R&D μπορεί να αποδώσει περισσότερο εισάγοντας μια άλλη λογική χρηματοδοτήσεων, θεσμικής οργάνωσης, συνεργασιών, αλλά και ρόλο του ιδιωτικού τομέα (ο οποίος στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτος στην έρευνα). Τέλος, αναλύθηκε το σκεπτικό των 6 για την ανάγκη ίδρυσης ενός Εθνικού Οργανισμού Έρευνας (ΕΟΕ) ή ακόμη και τη δημιουργία ενός Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα, ομ. Καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας του Harvardκαι πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος