Γ. Βαληνάκης: Στο «ψυγείο» βάζει η Τουρκία τις απειλές προς την Ελλάδα – Η επόμενη μέρα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

«Οι Αμερικανοί θα δώσουν τα πάντα για να κρατήσουν την Τουρκία. Είναι πιθανόν να γίνουν παραχωρήσεις προς την Τουρκία που δεν θα αρέσουν», είπε ο κ. Βαληνάκης.

Για το πως επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, την οικονομική βοήθεια που θα χρειαστεί η Άγκυρα από τη Δύση και το τι αναμένουμε να γίνει όσον αφορά στους αεροπορικούς εξοπλισμούς των δύο χωρών αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Βαληνάκης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη δημοσιογράφο Βούλα Μαλλά σχολίασε το ταξίδι Μπλίνκεν στην Τουρκία και τις επιδιώξεις των δύο ΥΠΕΞ τονίζοντας ότι «ο αρχικός σχεδιασμός της επίσκεψης είχε να κάνει με τα σενάρια που δυστυχώς φαίνονταν στον ορίζοντα περί μιας πολύ καυτής περιόδου ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα και την Τουρκία παράλληλα» Και όπως τόνισε, αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός καθώς ο σεισμός άλλαξε το σκηνικό προσθέτοντας ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ένα τεράστιο ζήτημα μπροστά της που είναι η εσωτερική ανοικοδόμηση».

Μιλώντας για το πώς θα άλλαξει τα δεδομένα ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου ο κ. Βαληνάκης επισήμανε ό,τι μετά από ένα τέτοιο γεγονός όλοι θα ανέμεναν ότι η Άγκυρα θα στρεφόταν λογικά προς την εσωστρέφεια, όμως με την Τουρκία δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος.

«Τα πρώτα δείγματα από την πλευρά της δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά, ό,τι θέλει οπωσδήποτε να ξεχάσει όλο αυτό το φάσμα των απειλών που εκτόξευε κατά της Ελλάδας. Το βάζει στο ψυγείο προς το παρόν. Θα δούμε για πόσον καιρό και σε ποιο βαθμό. Σίγουρα έχει ενδιαφέρον η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικήςδιότι θα κομίσει στην Ελλάδα πληροφορίες, εκτιμήσεις για το τι διημείφθη με την τουρκική πλευρά στα θέματα που μας αφορούν άμεσα, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό» σχολίασε ο κ. Βαλυνάκης.

H Αμερική παίρνει πολλά από την Ελλάδα

Και όπως τόνισε, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις και προβλέψεις μας υποστηρίζοντας ότι «η Αμερική αυτή τη στιγμή παίρνει πολλά από την Ελλάδα. Η πρώτη λύση για την Αμερική είναι να τα έχει καλά και με τις δύο χώρες και να παίζουν και οι δύο τον ρόλο τους μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και, μάλιστα, εν όψει του πολέμου στην Ουκρανία».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η δεύτερη χειρότερη λύση είναι να χάσει η Αμερική την Τουρκία και να έχει μόνο την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι αυτό είναι ένα σενάριο μακρινό καθώς «δίνουν κάθε μάχη που μπορούν οι Αμερικανοί προκειμένου να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση και στο ΝΑΤΟ. Παρά το ότι η Τουρκία, από τη δική της την πλευρά, συνεχώς στέλνει μηνύματα ότι θέλει να έχει μια αυτόνομη πορεία, που σημαίνει ίσες αποστάσειςα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις. Άρα, οι Αμερικανοί θα δώσουν τα πάντα για να κρατήσουν την Τουρκία σε αυτή την πορεία. Αυτό δεν είναι ευχάριστο για τη δική μας την πλευρά, διότι είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν παραχωρήσεις προς την Τουρκία που δεν θα αρέσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση του Φάνη Παπαθασίου σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας που στηρίζει αυτήν του τη πεποίθηση για ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν βλέπει άλλη πολιτική από τις ΗΠΑ.

«Μέσα στον διάλογο με την Τουρκία θέλουμε μόνον να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες. Η λίστα όμως των απαιτήσεων της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλη και προφανώς το άτακτο παιδί, σε μια οικογένεια που θέλει να κρατήσει ο αρχηγός στην οικογένεια, προφανώς θα πάρει κάτι παραπάνω από το καλό παιδί» υποστήριξε ο κ. Βαληνάκης.

Εκτίμηση, μάλιστα, ότι τα όποια οφέλη αποσπάσει η Τουρκία αυτά θα είναι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος