Τουρκία: Παζάρια Τσαβούσογλου με Μπλίνκεν για τα F-16

Ζήτησε πίσω τα λεφτά για τα F-35 o Tσαβούσογλου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει ένθερμα τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με δεδομένα τα βήματα που έχουν γίνει, αν και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έβαλε στο «τραπέζι» το ζήτημα των F-16 και των F-35, λέγοντας, ότι η Τουρκία απαιτεί να αποζημιωθεί για τον μονομερή αποκλεισμό της, από το πρόγραμμα των F-35.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός του προγράμματος αυτού, αποκλείστηκε και τώρα επιμένει. Ο κ. Τσαβούσογλόυ είπε ότι «εμείς πρέπει να αποζημιωθούμε για το μεγάλο ποσό το οποίο έχουμε καταβάλει, περίπου 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια.

Για το θέμα των F16 ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εμείς θέλουμε και μας το έχει διαβεβαιώσει ο πρόεδρος Μπάϊντεν ότι θέλει να μας βοηθήσει στο θέμα των F-16».

Για τα εμπόδια που προβάλλονται από το Κογκρέσο, στη διάθεση των F-16 ο Μπλίνκεν απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση.

Για το θέμα των F-16, είπε ότι «εργαζόμαστε στο θέμα αυτό και ελπίζουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα»

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας ήταν το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η τουρκική πλευρά δια του κ. Τσαβούσογλου για άλλη μια φορά επέμεινε ότι η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να πείσει την Άγκυρα ότι πραγματικά έχει επιλύσει τις ενστάσεις που έχει εγείρει στο θέμα.

Υπήρξαν από την πλευρά του Μπλίνκεν δηλώσεις υποστήριξης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό με 100 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον βοήθειας. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπλίνκεν για να προβάλει την αμερικανική συμβολή στις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στην Τουρκία.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα σημεία διαφωνίας με την Τουρκία και τα σημεία αυτά δεν φαίνεται να τα έλυσε τουλάχιστον προς το παρόν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ανταπόκριση-Κωνσταντινούπολη: Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος