Γ. Σαββαΐδης, τ. πρέσβης: Δεν περιμένω θαύματα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Οι τουρκικές προκλήσεις θα ενταθούν (video)

Με τα βλέμματα όλων να είναι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που ξεκινά επίσημα την Τετάρτη (29/6) στην ΕΡΤ μίλησε ο Γιώργος Σαββαΐδης, τέως πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο πώς μπορεί να αντιδράσει η χώρα μας στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

«Αυτό που πάντα ενδιαφέρει σε αυτές τις Συνόδους είναι να εκπέμπεται ένα μήνυμα ενοτητας, αποφασιστικότητας και αποτελέσματος», δήλωσε ο κ. Σαββαΐδης.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται πολιτικά και στρατηγικά η Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο τέως Έλληνας πρέσβης δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να δικαιολογήσει όχι μόνο την ύπαρξή του στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου αλλά και να περάσει ένα μήνυμα προς τα έξω ότι έχει λόγο ύπαρξης και ότι εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες άμυνας και ασφάλειας όλων των μελών του».

Διαχρονικά τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά. «Επηρεάζεται κυρίως από τη διεθνή συγκυρία και από τη δική μας ετοιμότητα να το αντιμετωπίσουμε. Δεν περιμένω θαύματα από αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ» τόνισε λέγοντας ότι η ιδρυτική διακύρηξη του ΝΑΤΟ δεν προβλέπει εξαίρεση της στρατιωτικής κάλυψης ενός μέλους όταν δέχεται ένοπλη επίθεση από άλλο σύμμαχο. «Το ΝΑΤΟ μας καλύπτει έναντι εξωτερικής επιθέσεως», συμπλήρωσε σχετικά.

Κάνοντας μια εκτίμηση για τι θα ακολουθήσει ο κ. Σαββαϊδης δήλωσε ότι αναμένουμε μια έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας είτε μέσω ρητορικής είτε μέσω από κάτι χειρότερο, όπως είπε, επί του πεδίου. «Δεν θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτο. Υπάρχει καιρός ακόμη και η μαγική λέξη είναι αποτροπή, πολιτική και αμυντική», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Σαββαϊδης δήλωσε ότι δεν νιώθει άνετα μέσα στα υπάρχοντα σύνορα της Τουρκίας. «Η ρητορική διαπερνάει όλο το τουρκικό πολιτικό σύστημα», επισήμανε τονίζοντας ότι αυτό είναι και το επικίνδυνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος