Γ. Μπασιάς, ενεργειακός αναλυτής: Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές (video)

Για την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη μετά τις κυρώσεις από την ΕΕ στην Ρωσία μίλησε στην τηλεόραση του Ertnews ο Γιάννης Μπασιάς, ενεργειακός αναλυτής, ο οποίος αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας.

«Άλλο πράγμα είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία και άλλο πράγμα είναι η ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Μπασιάς τονίζοντας ότι με κάποιες θυσίες το πρόβλημα-όσον αφορά την επάρκεια- θα λυθεί για την Ελλάδα.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα μείνουν ψηλά», δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής. Μιλώντας για το LNG στο οποίο στρέφεται η χώρα μας για να καλύψει την ενεργειακή της επάρκεια επισήμανε ότι αυτό δεν αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς το κόστος θα παραμείνει υψηλό. «Είναι ο μόνος σήμερα για να αντιμετωπιστεί η γρήγορη αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων» είπε και πρόσθεσε ότι για να αντικαταστήσουμε την ποσότητα φυσικού αερίου που αγοράζαμε από τη Ρωσία θα χρειαστεί να περάσουν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό αναλυτή «δεν υπάρχει λύση προστασίας για τους καταναλωτές. Οι τιμές θα παραμείνουν στα ύψη», είπε μεταξύ άλλων.

«Πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρχουν μόνο επιδόματα. Η τάση είναι όλες οι χώρες να πάνε προς την εσωτερική παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην αγροτική ανάπτυξη, διότι η ενέργεια δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά είναι και η τροφή».

Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε επίσης στην πληρωμή των ορυκτών καυσίμων σε ρούβλια, στις διαφωνίες των χωρών εντός της ΕΕ καθώς και στη συζήτηση για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος