Δ. Καραταΐδης: Υπάρχει νέο σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Δ. Τριανταφύλλου: Βρισκόμαστε σε φάση οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Ως μιας ουσιαστική κίνηση εξομάλυνσης του πολύ δυσάρεστου και βεβαρημένου κλίματος που υπήρχε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου ο Δ. Καραταϊδης.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση οικοδόμησης εμπιστοσύνης που χτίζεται σιγά σιγα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος συζητώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την επαναπροσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να υπάρχει κάποια ηρεμία μέχρι το τέλος των εκλογών και στις δύο χώρες. Άποψη που συμμερίστηκε και ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, λέγοντας ότι πρόκειται για ουσιαστική κίνηση εξομάλυνσης των τεταμένων σχέσεων.

Με αφορμή τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες και την εκατέρωθεν στήριξη Ελλάδας και Τουρκίας για τις θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς που διεκδικούν ο κ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι, από πλευράς καλών προθέσεων, είναι καλό αυτό.

«Υπάρχει μια αναγνώριση από την Τουρκία ότι δεν μπορεί να παρακάμψει την Ελλάδα, όπως δεν μπορεί να παρακάμψει το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Βλέπουμε μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της με αυτές τις δύο χώρες, όπως και με την Ελλάδα. Είναι μια έμμεση αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνο» τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Και όπως τόνισε η μεταστροφή αυτή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φάνηκε και στις προχθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, όπου ο δεύτερος του είπε ότι «πρέπει να βρούμε όλες οι χώρες και με κάποιον τρόπο να συνεργαστούμε».

Ειδικότερα, όπως σημείωσε η Τουρκίαhttps://www.ertnews.gr/tag/tourkia/προσπαθεί να δείξει ένα καλό προφίλ αντιλαμβανόμενη ότι μετά τον καταστρεπτικό σεισμό έχει ανάγκη την Ελλάδα και την Ευρώπη.και δεν θέλει -αυτήν την περίοδο- ταραχές στην ευρύτερη γειτονιά της. «Βλέπει ότι όσο είναι εκτός ευρωπαϊκής και νατοϊκής γραμμής μπαίνει λίγο στο περιθώριο», επισήμανε ο κ. Τριανταφύλλου.

Η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει την πολιτική προκλήσεων και απειλών

Σχολιάζοντας την επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, δήλωσε ότι δεν ήταν μια κίνηση μη αναμενόμενη. Όπως επισήμανε, «είναι μια ουσιαστική κίνηση εξομάλυνσης του πολύ δυσάρεστου και βεβαρημένου κλίματος που υπήρχε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Αναλύοντας τις κινήσεις Τσαβούσογλου ο έμπειρος διπλωμάτης τόνισε ότι «η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει, ελπίζω, οριστικά -και όχι για μικρό χρονικό διάστημα- τη γνωστή πολιτική προκλήσεων, απειλών και εχθρικών κινήσεων διότι έκρινε ότι την περίοδο αυτή η τακτική είχε εξαντλήσει τα όριά της και οδηγούσε και στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική της».

Έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα μας ορθώς αποκρίνεται θετικά σε αυτή τη νέα τακτική της Τουρκίας γιατί στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολίτικής ήταν πάντα η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης που θα διευκόλυνε τις επαφές και επέτρεπε την αναζήτηση τρόπων ρύθμισης της βασικής μας διαφοράς με τους Τούρκους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είμαστε μπροστά σ’ ένα νέο σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζοντας την άποψη να είναι κάτι μόνιμο.

«Πρέπει να είμαστε, πάντοτε, καλά διακείμενοι σε τέτοιες χειρονομίες αλλά ταυτόχρονα και επιφυλακτικοί», πρόσθεσε ο πρέσβης επί τιμή.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος