Δ. Εμμανουλούδης, πανεπιστημιακός: Χρειάζεται νέος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός – Η κακοκαιρία Elias χτυπούσε επί 3 ημέρες την Ελλάδα σαν θηρίο

Για τον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, καθ. Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας ότι η πρόληψη αρχίζει από τα βουνά, όπου τα νερά είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν και όχι στον κάμπο όπου καταστρέφουν.

«Η πραγματικότητα μάς έχει διαψεύσει. Κανείς δεν περίμενε ότι στο Βόλο θα είχαμε αυτό το φαινόμενο μετά από 20 μέρες. Καλό είναι να αφήσουμε τους αριθμούς και την επαναληπτικότητα (των φαινομένων) στην άκρη και πρώτοι εμείς οι επιστήμονες, να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Εμμανουλούδης.

Μιλώντας για την πρωτεύουσα της Μαγνησίας τόνισε ότι πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε έργα στην ορεινή λεκάνη απορροής, τα οποία θα αποτρέψουν τη διάβρωση των εδαφών. Σκοπός αυτών των παρεμβάσεων θα είναι η συγκράτηση των φερτών υλών στα ορεινά και όχι μέσα στην πόλη, γιατί μετά ένα πλημμυρικό φαινόμενο είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.

Δ. Εμμανουλούδης, πανεπιστημιακός: Χρειάζεται νέος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός – Η κακοκαιρία Elias χτυπούσε επί 3 ημέρες την Ελλάδα σαν θηρίο
Το κύμα κακοκαιρίας ELIAS έχει προκαλέσει πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές στον Βόλο, όπου δρόμοι και περιουσίες καταστράφηκαν. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI)

«Το νερό όταν είναι ψηλά (σ.σ. στο βουνό) είναι ακόμα συγκεντρωμένο. Εκεί είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις παρά όταν συνενωθεί και μπει μέσα στην πόλη, στην οποία δεν έχεις και δυνατότητα να κάνεις πολλά πράγματα», σημείωσε ο πανεπιστημιακός καθηγητής.

Ο ίδιος τόνισε οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα όπως έγινε στο 1993 στις Ελεύθερες Καβάλας, όταν έπεσαν 92 εκατ. βροχής προκαλώντας το θάνατο 7 ατόμων.

«Μια βροχή 15 λεπτών, με 92 χιλιοστά σκότωσε εφτά ανθρώπους» είπε αποκαλύπτοντας ότι η λεκάνη απορροής ήταν μικρή και εμφάνισε αμέσως την πλημμυρική αιχμή. Το νερό, όπως είπε, «σάρωσε το χωριό και έπνιξε τους ανθρώπους που κοιμόταν στα σπίτια».

Σύμφωνα με τον ειδικό το μέγεθος της καταστροφής σε μια πλημμύρα εξαρτάται τόσο από την ποσότητα των υδάτων όσο και το τι βρίσκει στη ροή του το νερό.

Σχολιάζοντας τις πλημμύρες σε Θεσσαλία, Μαγνησία και Εύβοια τα χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά έντονα φαινόμενα» με «απίστευτες ποσότητες βροχής». Και όπως είπε δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο που το ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν εκτονώνονταν. «Παλιά είχαμε μπόρες, καταιγίδες καλοκαιρινές, φθινοπωρινές, οι οποίες ήταν μισή μέρα, μία μέρα, μιάμιση μέρα. Τώρα, επί τρεις μέρες γυρνούσε πάνω απ’ την Ελλάδα» είπε παρομοιάζοντας την κακοκαιρία Elias με θηρίο.


Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη και στην εκπαίδευση του πληθυσμού για να ξέρει πώς πρέπει να χειριστεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. «Αν κάνουμε λοιπόν συστηματική εκπαίδευση στον πληθυσμό, όπως κάνουμε για τους σεισμούς, εάν οργανώσουμε και τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με έναν οργανισμό αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, όπως αντισεισμικής προστασίας, με συνολικό σχεδιασμό, συγκεκριμένα συστήματα και μεθόδους, μόνον έτσι θα θωρακιστούμε απέναντι σε αυτό το θηρίο», συμπλήρωσε ο κ. Εμμανουλούδης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος