Υπερδνειστερία: Η «παγωμένη διένεξη» στην περιοχή – «Έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις και σημαντική αναδιάταξη στον χάρτη» (video)

Την κατάταση «παγωμένης διένεξης» στην οποία βρίσκεται η αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή, Υπερδνειστερία, εξήγησε ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών ΕΛΙΣΜΕ, Ιωάννης Μπαλτζώης, αναλύοντας τα δεδομένα στον χάρτη, στο στούντιο της εκπομπής «Από τις Έξι» της ΕΡΤ.

«Οι περισσότεροι πολίτες εκεί νιώθουν Ρώσοι, παρόλο που κάποιοι από αυτούς έχουν ουκρανικά, ρωσικά, είτε μολδαβικά διαβατήρια. Είναι μια περίεργη κατάσταση που ξεκινά από το 1990, οπότε ήθελαν και να αποσχισθούν από τη Μολδαβία (…) Είναι τελείως ανεξάρτητοι. Έχουν πρόεδρο, πρωθυπουργό, στρατό αλλά δεν τους έχει αναγνωρίσει ούτε καν η Ρωσία» σημείωσε σχετικά ο ίδιος. Ο ίδιος μίλησε και για όσα ακούγονται για λαθρεμπόριο που φέρεται να πραγματοποιείται εκεί, ενώ σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό, η ρωσόφωνη αυτή περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο.

«Στην περιοχή παραμένει μια ταξιαρχία Ρώσων -περί τους 1.400- ενώ υπάρχουν και 1.500 Ρώσοι που λειτουργούν σαν ειρηνευτική δύναμη. Υπάρχει και μια τεράστια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών τα οποία φυλάγονται από τους στρατιώτες», πρόσθεσε ακόμη.

Ως προς την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ο κ. Μπαλτζώης τόνισε: «Αν οι Ρώσοι ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία -τώρα βρίσκονται στη Χερσώνα- περνώντας από Νικολάεβ και Οδησσό, θα ακολουθήσει, όπως λέγεται, συνδυασμένη επιχείρηση. Και οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας θα αποβιβάσουν στρατεύματα, αλλά θα κινηθούν και από την ξηρά. Η ταξιαρχία της περιοχής αυτής θα είναι απλώς υποστηρικτική. Οι Ουκρανοί έχουν εκεί δύο ταξιαρχίες. Υπάρχει γενικότερα ενδιαφέρον γι’ αυτή την περιοχή. Για τους Ρώσους είναι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσουν εκεί. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των επιχειρήσεων στα δυτικά της Ουκρανίας. Αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις. Θα υπάρξει σημαντική αναδιάταξη στον χάρτη».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος