Όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο, τόσο θα βλέπουμε τα πράγματα να οξύνονται στα ελληνοτουρκικά, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ ένα βήμα παραπάνω ο Ιωάννης Κρασσάς ατιστράτηγος ε.α, εκτίμησε ότι «οι διεκδικήσεις και οι απειλές της Τουρκίας θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές. Το θέμα της επέκτασης στο Αιγαίο, τον οποίο θεωρεί ένα ζωτικό χώρο στον οποίο πρέπει να επεκταθεί, το έχει θέσει η Τουρκία σαν εθνική στρατηγική. Με ανησυχεί μήπως από το χώρο των απειλών πάμε στο πεδίο της δράσεως». Για την επιρροή της χώρας μας στην Αλβανία σε σχέση με την Τουρκία, με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο Κώστας Υφαντής σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα στη διαπραγμάτευση με την Αλβανία. Οτιδήποτε και να κάνει η Τουρκία, το βασικό χαρτί, στον βαθμό που η Αλβανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ευρωπαϊκή της προοπτική.»
Υφαντής: Σταθερή η ατζέντα της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά
Ο Κώστας Υφαντής εξηγώντας τη θέση του ότι «όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο, τόσο θα βλέπουμε τα πράγματα να οξύνονται στα ελληνοτουρκικά» λέγοντας πως «Η Τουρκία έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια με το καθεστώς Ερντογάν μια σταθερή ατζέντα, που έχει να κάνει με την προσπάθεια συρρίκνωσης της επιρροής της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει να κάνει με την επέκταση γενικά της δικιάς της επιρροής. Αυτό δεν αλλάζει ανεξάρτητα από το ποιος διεκδικεί την εξουσία, ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική. Αλλά την ίδια στιγμή, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο τα πράγματα στην Άγκυρα θα διαμορφώνονται, θα λέγονται με το βλέμμα και στο εσωτερικό, δηλαδή οι εσωτερικές ανάγκες, οι εσωτερικές σκοπιμότητες θα κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο. Όπως σημείωσε, μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, ως ένα βαθμό, πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο υποψιασμένοι από ότι μέχρι τώρα που έτσι και αλλιώς είμαστε υποψιασμένοι»
«Αυτοί οι οποίοι σχεδιάζουν και λαμβάνουν αποφάσεις, ξέρουν πάρα πολύ καλά να λειτουργούν στη βάση του χειρότερου σεναρίου. Αλλά νομίζω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα είναι να μην πω ότι πρέπει να ανησυχούμε, αλλά θα είναι περίεργο ακόμα πιο περίεργο από αυτά τα οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια» ανέφερε
«Πηγαίνοντας προς τις εκλογές «θα αναδεικνύονται όλα εκείνα τα ζητήματα που μπορούν κατά την άποψη του κ. Ερντογάν και του επιτελείου του να συσπειρώσουν το εκλογικό του ακροατήριο. Μία ακόμη δόση εθνικισμού θα βοηθήσει και αυτόν και τον ετέρο του, τον κ. Μπαχτσελί, που είναι μεταξύ φθοράς και αυθαρσίας»
Ο Ιωάννης Κρασσάς ατιστράτηγος ε.α, εκτίμησε
«Οι διεκδικήσεις και οι απειλές της Τουρκίας θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές»
«Το θέμα της επέκτασης στο Αιγαίο, τον οποίο θεωρεί ένα ζωτικό χώρο στον οποίο πρέπει να επεκταθεί, το έχει θέσει η Τουρκία σαν εθνική στρατηγική» σημείωσε και επισήμανε
«Με ανησυχεί πολύ μήπως από το χώρο των απειλών πάμε στο πεδίο της δράσεως και εάν θέλει κάτι να κάνει Ερντογκάν, με όλο αυτό το θόρυβο τον οποίο έχει ξεσηκώσει, είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει έδαφος σε ένα νησί»
Όπως εξήγησε: Η κατάληψη του εδάφους είναι που διαφοροποιεί τα πράγματα. Στη Ρωσία, ο Πούτιν έχουν σκοτωθεί εκεί γύρω από το Μαχμούτ, πάνω από 25.000 άτομα για την κατάληψη μίας πόλεως και επίσης γενικά ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι για την κατάληψη της νήσου. Και μην ξεχνάτε ότι στα Ίμια η κρίση κορυφώθηκε όταν αποβιβάστηκαν, ενώ υπήρχαν γύρω στα πενήντα πλοία γύρω γύρω, όταν αποβιβάστηκαν οι δώδεκα Τούρκοι καταδρομείς πάνω στη δυτική Ίμια και εκείνη τη στιγμή το νησί πέρασε σε ξένη κατοχή.
Θεωρεί αναγκαίο ο κ. Κρασσάς εν όψει της τουρκικής απειλής «τους στρατιώτες της θητείας να τους φτάνουμε σε ένα επίπεδο επαγγελματισμού που απαιτούν οι νέες προκλήσεις. Γι αυτό θα πρέπει να γίνουν και στρατιώτες, να γίνουν επαγγελματίες, αλλά να υπάρχουν σκληρά και αυστηρά κριτήρια επιλογής. Μέσος όρος επιτυχόντων σε όλα τα στρατιωτικά σχολεία είναι το 20% σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως είναι ειδικότητα του ελεύθερου σκοπευτή που κόβεται το 50% για να θεωρηθεί ο άλλος να γίνει ελεύθερος σκοπευτής για να λάβει τον τίτλο του ελεύθερου σκοπευτή.»
Μιλώντας για το σύστημα Patriot, ο κ. Κρασσάς ανέφερε πως είναι το καλύτερο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα μαζί με τον σιδηρού στόλο των Ισραηλινών ενώ το S-300 είναι ένα σύστημα το οποίο είναι πεπαλαιωμένο.
Υφαντής για επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ: Ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα
Ως μία επίσκεψη με εξαιρετικά μεγάλο συμβολισμό, χαρακτήρισε ο καθηγητής Υφαντής την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ και τη συγκινητική παρουσία του στο Κογκρέσο «έρχεται μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, όταν πια οι Δημοκρατικοί έχουν διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας και ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους είναι οριακός» σημείωσε.
Από κάθε άποψη είναι σημαντική συμπλήρωσε καθώς «στέλνει και ένα μήνυμα στη Μόσχα ότι η Ουκρανική κυβέρνηση, η ουκρανική ηγεσία λειτουργεί. Είναι σε θέση να περιδιαβαίνει τον κόσμο για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ουκρανίας.»
Όπως επισήμανε, υπήρξε παράλληλα και δήλωση του Πούτιν «όπου για πρώτη φορά απροκάλυπτα λέει ότι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος είναι η διαπραγμάτευση και φαίνεται να αποστασιοποιείται από τον αρχικό στόχο της Ρωσίας, ο οποίος ήταν η αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο»
Όμως εκτίμησε για τη θέση της Ουκρανίας απέναντι σε μια διαπραγμάτευση με την Ρωσία « δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι πολύ δύσκολο για την ουκρανική κυβέρνηση μετά από τις τόσο μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί αυτή η χώρα, μετά από τις τόσο μεγάλες καταστροφές, τουλάχιστον να δεχθεί αμέσως μια διαπραγμάτευση, η οποία θα οδηγήσει σε ένα συμβιβασμό που στο τέλος το βασικό του στοιχείο θα είναι η απόσχιση αυτών των περιοχών.
Κρασσάς: Ο Πούτιν από την άνευ όρων παράδοση έχει πάει στις διαπραγματεύσεις
«Μετακινήθηκε ο Πούτιν. Από την άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας έχει πάει στις διαπραγματεύσεις». Όπως ανέφερε «Προφανώς και αυτό δείχνει ότι και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. «Οι πόλεμοι κρίνονται και στα μικρά θέματα. Είναι και το θέμα της υποστηρίξεως. Είναι τεράστιο το θέμα της υποστήριξης, δηλαδή να υποστηρίζεις τα μαχόμενα σε κάθε είδους και σε καύσιμα και σε πυρομαχικά και σε τρόφιμα και σε υγειονομική περίθαλψη» και επισήμανε πως «Ένα πράγμα το οποίο υποφέρουν οι Ρώσοι είναι ότι δεν έχουν επαρκή υγειονομική περίθαλψη»
Υφαντής: Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα στη διαπραγμάτευση με την Αλβανία
Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία και την επιρροή της χώρας μας στη γείτονα σε σχέση με την αντίστοιχη της Τουρκίας ο Κώστας Υφαντής σημείωσε:
«Η Τουρκία σταθερά επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της και τις εξαρτήσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Αλβανία είναι μία χώρα η οποία αναζητά, θεωρεί, ιδιαίτερα το καθεστώς Ράμα, ότι μπορεί να εξισορροπήσει τις ελληνικές πιέσεις , επιδεικνύοντας την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την Άγκυρα. Αυτό το τρίγωνο έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Η Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κρατά ή έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα στην διαπραγμάτευση με την Αλβανία. Οτιδήποτε και να κάνει η Τουρκία, το βασικό χαρτί στον βαθμό που η Αλβανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ευρωπαϊκή της προοπτική. Και αυτό το πλεονέκτημα δεν μπορεί να το εξουδετερώσει η Άγκυρα. Ότι και να κάνει.»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος