X. Tσιλιώτης, καθ. Συνταγματικού Δικαίου: Πώς θα οδηγηθούμε στις νέες εκλογές – Ποιοι βουλευτές μπορούν να μπουν στη λίστα

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για το πώς θα οδηγηθούμε στις νέες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιουνίου, έδωσε στηνΕΡΤ ο επίκ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Χαράλαμπος Τσιλιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στη «δεύτερη ευκαιρία» που θα έχουν οι βουλευτές που δεν εξελέγησαν για να περάσουν την πόρτα του Κοινοβουλιου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τη διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εθνικές εκλογές και τις διερευνητικές εντολές που πέρνουν οι αρχηγοί των κομμάτων ο συνταγματολόγος δήλωσε σχετικά: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει στον κ. Τσίπρα τη δεύτερη διερευνητική εντολή, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Από αυτά τα οποία ξέρουμε ο κ. Τσίπρας προτίθεται να την καταθέσει αμέσως τη διερευνητική εντολή, δηλαδή δεν θα τη χρησιμοποιήσει ούτε καν τις λίγες ώρες που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Εν συνεχεία η ΠτΔ θα πρέπει να αναθέσει την τρίτη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος στον κ. Ανδρουλάκη, τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναλόγως, φαντάζομαι, ότι θα την καταθέσει αμέσως ή θα την κρατήσει για λίγες ώρες για το τυπικό της υπόθεσης».

Περιγράφοντας τα όσα θα γίνουν βάσει Συντάγματος ο κ. Τσιλιώτης εκτίμησε ότι εφόσον δε διαφαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές με τη λεγόμενη οικουμενική εκλογική κυβέρνηση ή το πιο πιθανό,με κυβέρνηση που θα έχει πρόεδρο έναν εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων.

Εντός λίστας και τα ονόματα βουλευτών που δεν εξελέγησαν

«Ο χρόνος σύγκλησης της Βουλής καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο προκηρύχθηκαν οι εκλογές και εν συνεχεία η συγκρότηση της νέας Βουλής, όπως ορίζει το Σύνταγμα», σημείωσε ο κ. Τσιλιώτης. Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου να επιταχυνθεί η σύγκλιση της Βουλής νωρίτερα από την 1η Ιουνίου τόνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει στο παρελθόν» προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Μιλώντας για τις νέες εκλογές που φαίνεται ότι οδηγούμαστε ο κ. Τσιλιώτης τόνισε ότι «εδώ μιλάμε για νέες εκλογές οι οποίες προκηρύσσονται. Σύμφωνα με το Σύνταγμα θα περάσουν οι συνδυασμοί και υποψήφιοι εκ νέου από την κρίση του Αρείου Πάγου». Ωστόσο, όπως είπε, ειθισται σε αυτές τις περιπτώσεις η σειρά κατάταξης των βουλευτών να γίνεται από τα κόμματα.

«Ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι εάν οι εκλογές διεξάγονται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, τότε η επιλογή των βουλευτών γίνεται με λίστα και όχι με σταυρό» ανεξάρτητα με το εκλογικό σύστημα.

«Η σειρά η σειρά κατάταξης καθορίζεται από τα κόμματα. Τα κόμματα είθισται να κρατούν τη σειρά εκλογής των βουλευτών στις προηγούμενες εκλογές. Μπορούν βεβαίως τα κόμματα να κάνουν παρεμβάσεις ανάλογα με τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, αλλά ο κανόνας είναι να τηρείται αυτή η σειρά» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν τα κόμματα μπορούν να βάλουν στη λίστα και τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών που δεν έχουν εκλεγεί απάντησε καταφατικά.

«Η εκλογή τους εξαρτάται εάν το κόμμα με το οποίο κατέβηκαν στις επόμενες εκλογές πρώτον ότι θα τους βάλει που είναι αναμενόμενο και το κυριότερο ότι θα πάρει περισσότερες έδρες. Διότι αν κάποιος βγήκε πρώτος επιλαχών και το κόμμα του πάρει περισσότερες έδρες, θα την καταλάβει αυτός.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος