Ιστορική νίκη της ΝΔ, κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ, χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ – Η επόμενη μέρα & οι διερευνητικές εντολές

Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και η κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό με νέα δεδομένα. Με καταμετρημένο το 99,70% της Επικράτειας, η ΝΔ συγκεντρώνει 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 20,07%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 11,46 %, το ΚΚΕ 7,23% και η Ελληνική Λύση 4,45%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή, την οποία γνωστοποίησε ότι θα επιστρέψει, τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς και τους μετέφερε ότι θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλισης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθεί η νέα εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου.

Απο την άλλη πλευρά, στην Κουμουνδούρου είναι βαρύ το κλίμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά να μην εγκαταλείπει, στη μέση ενός δύσκολου αγώνα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Μεγάλη είναι η ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αύξησε τα ποσοστά του, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει οτι «το λαογέννητο κίνημα γίνεται ξανά πρωταγωνιστής».

Για πολιτικό «σεισμό» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, την ώρα που εκατοντάδες υποστηρικτές της γαλάζιας παράταξης πανηγύριζαν έξω από τα γραφεία της Πειραιώς.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συντριπτική επικράτηση στην κάλπη της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών, «φωτογραφίζοντας» δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ορίζοντα τετραετίας, όπως υπογράμμισε. «Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή» τόνισε εμώ συμπλήρωσε: «Η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία και η ενότητα νίκησε τον διχασμό. Συνεπής στις δεσμεύσεις μου, από αύριο θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας. Διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα. Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός «σεισμός» που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

«Η σημερινή νίκη ανήκει σε όλους εσάς. Στην κυριολεξία όλη η Ελλάδα είναι μπλε σήμερα. Οι πολίτες μάς ανταπέδωσαν απλόχερα αυτή την εμπιστοσύνη τους και έχουμε ένα χρέος, με σεμνότητα και χωρίς έπαρση, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα δώσουμε μαζί τον επόμενο αγώνα, που ξεκινάει αύριο κιόλας, ώστε στις επόμενες εκλογές αυτό το οποίο αποφάσισαν ήδη οι πολίτες, την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, να επιβεβαιωθεί και μαθηματικά στην κάλπη» ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι της Δευτέρα, ενημερώνοντας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ειλημμένη απόφασή του να την επιστρέψει άμεσα, προκειμένου, όπως σημείωσε, να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και οι επόμενες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

Το τηλεφώνημα Κ. Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς

Αρχικά, ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια συνομίλησε διαδοχικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλισης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός επέστρεψε τηλεφωνικά τη διερευνητική εντολή, ενώ νωρίτερα στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έθεσε εκ νέου το διακύβευμα της επόμενης ημέρας ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Όπως όλα δείχνουν, η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή και θα διαλυθεί την επόμενη Δευτέρα για τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, με την ενισχυμένη αναλογική.

Σε εγρήγορση οι κομματικές «μηχανές» της ΝΔ για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση

Σε εγρήγορση παραμένουν οι κομματικές «μηχανές» της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, αναμένεται ότι θα «σηκωθεί η αυλαία» για τη νέα προεκλογική περίοδος.

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, το γαλάζιο στρατηγείο θα μεταφερθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχει αποκρυσταλλωθεί το πλήρες πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Αττική και Περιφέρειες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη θα έχουν ως σημείο αναφοράς, σε πρώτη φάση, περιοχές τις οποίες ο πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν περιοχές στις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει περιθώριο να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά της σε σύγκριση με το ορόσημο της 21ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις σημερινές αναφορές του στο διάλογο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «σκιαγράφησε» τη στρατηγική που θα χαράξει στη διάρκεια της νέας προεκλογικής εκστρατείας. Η στρατηγική αυτή θα έχει ως πρόταγμα τη σταθερότητα, την επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, το θετικό λόγο και τα θετικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Νέο μήνυμα Αλ. Τσίπρα: «Είμαι εδώ – Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την εκλογική ήττα. «Είμαι εδώ. Έχουμε ευθύνη να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού», ανέφερε σε νέα του δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις 20 μονάδες διαφορά να ρίχνουν βαριά «σκιά» στην Κουμουνδούρου, την Τρίτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και την Τετάρτη η Κεντρική Επιτροπή, με στόχο να αναζητηθούν οι αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος και να αποφασιστεί η στρατηγική του δεύτερου γύρου.

Με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας με τη φράση του «Είμαι εδώ» έστειλε πολλαπλά μηνύματα, μετά τη διευρυμένη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Δείχνοντας κυρίως προς τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως και στα άλλα προοδευτικά κόμματα, άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση τους στην πρώτη εκλογική μάχη επιρρίπτοντάς τους ευθύνες σε ό, τι αφορά στη διαμόρφωση των συσχετισμών, ενώ περιέγραψε έναν από τους βασικούς στόχους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. «Χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι. (…) Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου», υπογράμμισε.

Η λέξη «ανασύνταξη» κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ έντονη ήταν και η αυτοκριτική για λάθη και παλινωδίες, ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών.

«Σοκ και δέος ήταν. Ούτε η ΝΔ, ούτε εμείς το περιμέναμε (…) Χρειάζεται πιο βαθιά μελέτη. Προέχει η μάχη των εκλογών και θα είμαστε παρόντες» ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης τόνισε: «Έγιναν λάθη από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. (…) Δεν πείσαμε (…) Περάσαμε μια ολόκληρη εκλογική διαδικασία και δεν προτείναμε αυτά που απασχολούν τον πολίτη».

Πολλά στελέχη απέδωσαν την ήττα και στη θολή εικόνα που εξέπεμψε το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζουν στην ανάδειξή του σε βασικό πόλο της κεντροαριστεράς.

«Η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι. Μας έφτυσαν, δεν βρέχει. Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε» είπε ο κ. Γιώργος Τσίπρας.

Οι επόμενες κινήσεις Αλ. Τσίπρα: Την Τρίτη θα λάβει τη διερευνητική εντολή και θα την επιστρέψει αμέσως

Την Τρίτη, στις 11 το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα την παραδώσει επί τόπου.

Αναφορικά με την τακτική της Κουμουνδούρου από εδώ κι ύστερα, αυτή θα χαρακτηρίζεται από «σκληρό ροκ» απέναντι στις όμορες δυνάμεις και όχι μόνο. Διότι στην πρώτη αποτίμηση που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτονται ευθύνες στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, για την επικράτηση, όπως λένε, της Δεξιάς. Εξειδικεύοντάς το, τονίζουν ότι απαξίωσαν την απλή αναλογική και επέλεξαν την μονομέτωπη επίθεση κατά Τσίπρα, την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος έτεινε χείρα συνεργασίας.

Όλα δείχνουν ότι στις εκλογές του Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει στην κατά μέτωπο επίθεση και σφοδρή κριτική.

Στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, κυριαρχεί η αυτοκριτική, που ομολογείται ότι η ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Σημειώνουν ακόμα ότι υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη, προκειμένου να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό.

Mέσα σε αυτό σκηνικό, ενδιαφέρον αποκτά η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στο δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις Τσίπρα – Θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή

Για την διερευνητική εντολή που θα λαβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνουν στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο πλέον στην διερευνητική, οπότε και θα επιστραφεί.

Από την Χαριλάου Τρικούπη, απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζουν ότι: «Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν έχει μεσολαβήσει η λαϊκή ετυμηγορία.

Πριν τις εκλογές τους έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις που όμως, όπως αποδέιχθηκε τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για μα πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης.

Θα μείνετε στην μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρμηση του κ. Μητσοτάκη».

«Πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, αγκαλιάσατε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, για να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπιας του κ. Καραμανλή και απευθύνατε προσκλητήριο στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα» υπογραμμισαν.

Λενε ακόμη ότι οι πολίτες στις επόμενες εκλογες, θα ψηφίσουν για το ποιος θα είναι αντιπιολίτευση, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι η αξιόπιση και ισχυρή αντιπολίτευση στην ΝΔ.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς, Λίνα Μεθάνη

Όλες οι ειδήσεις για τις εκλογές 2023 εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος