Δ/ντης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο ΕΡΤΝews: Σε έξαρση οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων – Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Σύνοψη
  • Τι πρέπει να προσέχουμε εν όψει και των αγορών. Η νομοθεσία εξελίσσεται με βάση τις νέες συνθήκες στη ζωή μας.

Στα θέματα των ηλεκτρονικών απατών με θύματα ηλικιωμένους, τις απάτες μέσω διαδικτύου για αγορές, αλλά και στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων και τους εκβιασμούς που ασκούνται, φαινόμενα που έχουν πάρει διαστάσεις, αναφέρθηκε ο Βασίλης Παπακώστας, Ταξίαρχος Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room.

Οι διαδικτυακές αγορές

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία 5 – 6 χρόνια είναι ότι από χρόνο σε χρόνο έχουμε μια εκθετική αύξηση σε όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται στον κυβερνοχώρο, με εξαίρεση τη διετία 2022 – 2023, όπου οι υποθέσεις κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα.
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τα τελευταία χρόνια, ειδικά των υποθέσεων, αφορούν απάτες.
Απάτες οι οποίες σε όλη αυτή την αύξηση που γιγαντώνεται πια μέχρι το 2023 και ακόμη καταγράφουμε το 2024.


Αυτό έχει μια εξήγηση δεδομένου το ότι κάνουμε πλέον όλο και περισσότερες συναλλαγές, κάνουμε πλέον τα πάντα, το διαδίκτυο είναι μια προέκταση της καθημερινότητάς μας.
Αυτό αν αναλογιστούμε ότι ακόμα και οι αγορές, οι διαδικτυακές αγορές, αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024 να φτάσουν τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο και τα 8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τέλος του 2026.

Πλέον οι τρόποι τέλεσης των εγκλημάτων της απάτης ιδιαίτερα, είναι πολύ πιο αναβαθμισμένος σε σχέση με το παρελθόν.
Προσαρμόζονται εύκολα και γρήγορα, γιατί εκεί υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο όπου αυξήθηκαν οι χρήστες.
Υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο προκειμένου να δράσουν.
Τι πρέπει να προσέχουμε εν όψει και των αγορών.
Καταρχήν, αν διαβάσουμε, αν επιλέξουμε να κάνουμε κάποιες αγορές από κάποια sites, εκεί μπορούμε να διαβάσουμε κριτικές.
Μπορούμε να παραγγείλουμε από σάιτ που ήδη έχουμε ξανά παραγγείλει.
Να ξέρετε αν κάνουμε μια έρευνα αγοράς ότι πολλοί πολίτες οι οποίοι εξαπατήθηκαν αναφέρουν ότι αφού είδα ότι δεν έρχεται το προϊόν ή το προϊόν που μου ήρθε δεν ήταν αυτό που παρήγγειλα και έκανα μια έρευνα, διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολύ άσχημες κριτικές.
Αυτή την έρευνα λοιπόν να την κάνουμε πριν να παραγγέλνουμε από αξιόπιστα σάιτ, που έχουν καλή βαθμολογία, από τα οποία έχουν παραγγείλει οι φίλοι μας, έχουμε ξανά παραγγείλει και εμείς οι ίδιοι.

Εξαπατήσεις ηλικιωμένων



Για τις εξαπατήσεις ηλικιωμένων δήλωσε πως: «Κοιτάξτε, συλλαμβάνονται αν έχουν εξαπατήσει και έχουν αποσπάσει ποσά κάτω των 120.000 ευρώ, η ποινή τους είναι σε βαθμό πλημμελήματος, η δίωξη και από 120.000 και πάνω σε βαθμό κακουργήματος αλλάζουν οι ποινές.

Όσον αφορά το να δημιουργηθεί ένας κατάλογος, τι γίνεται όταν διαπιστωθεί ότι ένα site είναι απατηλό, γίνονται διαδικασίες προκειμένου να γίνει το take down των ιστοσελίδων, οπότε μετά τη διαπίστωση, αυτό δεν θα είναι ενεργό.
Επίσης, πολλές φορές θα σας πω εκμεταλλεύονται την καθημερινότητά μας, δηλαδή η πολιτεία κάποιες φορές ενισχύει τους πολίτες με κάποια επιδόματα, κάποια βοηθήματα.
Σας πληροφορώ ότι τηλεφωνούν, λένε ότι είμαστε από το λογιστή σας, δικαιούστε αυτό το pass, δώστε μας τα στοιχεία σας.
Δηλαδή ουσιαστικά δεν ακολουθούν μια τεχνική διαδικασία, αλλά μια χειραγώγηση, τη λεγόμενη κοινωνική μηχανική.
Χειραγωγούν τον πολίτη έτσι ώστε να του αποσπάσουν τους κωδικούς, να εισέλθουν στους λογαριασμούς και από εκεί και μετά, αντιλαμβάνεστε, μπορούν να κάνουν οτιδήποτε».


Ως προς το χαρακτηρισμό αδικημάτων σε βάρος ηλικιωμένων ως πλημμελήματα, έως το όριο των 120.000 ευρώ, σχολίασε ότι: «Και σε αυτή την περίπτωση όμως μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος, αν αυτό γίνεται από εγκληματική οργάνωση, αν κάποιοι έχουν ενωθεί για τον σκοπό αυτό.
Οπότε έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις που αν θυμάστε πέρσι το καλοκαίρι εξιχνίασαν μια τέτοια μεγάλη υπόθεση όπου φτάσανε στα 6 εκατομμύρια, αλλά συνδυαστικά από συνένωση 480 υποθέσεων».

Οι ανήλικοι

Για τις παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων τόνισε πως: «Καταρχήν όσον αφορά όλα τα εγκλήματα, αυτά γίνονται επίγεια, δεν γίνονται διαδικτυακά, διαδικτυακά, προβάλλονται εδώ τι κάνει η Αστυνομία.
Έχει αναπτύξει μια σειρά δράσεων το τελευταίο δίμηνο ιδιαίτερα, όπου έχει συνεχή παρουσία σε πλατείες και σε χώρους όπου συχνάζουν, τα παιδιά σε εμπορικά κέντρα.
Υπάρχουν μεικτές ομάδες οι οποίες κάνουν προληπτικούς ελέγχους αλλά και αποτελεσματικός έλεγχος και παρεμβαίνουν άμεσα αν συμβεί οτιδήποτε.
Όταν λοιπόν μια τέτοια βίαιη συμπεριφορά ανέβει στο διαδίκτυο, αυτομάτως ενεργοποιείται, είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, ενεργοποιεί τη διαδικασία αναζήτησης, ταυτοποίησης και σύλληψης και των παιδιών που συμμετείχαν.
Αλλά εδώ υπάρχει και ευθύνη των γονέων, οι οποίοι διώκονται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Να το αντιληφθούμε και αυτό».

O ρόλος των influencers



Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Παπακώστας είπε πως: «Είναι δύο διαφορετικά σημεία, αν θέλετε, στο πεδίο της έρευνας.
Δηλαδή ουσιαστικά το ένα είναι τα οικονομικά στοιχεία στα οποία όλοι οφείλουμε αν έχουμε ένα εισόδημα από οποιαδήποτε δραστηριότητα, είτε διαδικτυακή είτε όχι, πρέπει να υποβάλλουμε μια φορολογική δήλωση, αυτά τα ποσά να περιλαμβάνονται στη φορολογική μας δήλωση και αν το περιεχόμενο είναι παράνομο, εκεί πέρα υπάρχουν διαδικασίες όσον αφορά την ανάρτηση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Και στην Ελλάδα να ξέρετε ότι έχει ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια και αυτό υπήρξαν άτομα τα οποία ήταν να έχουν ένα εύκολο κέρδος μέσα από τέτοιες δραστηριότητες.
Υπάρχουν και εδώ αρκετοί λογαριασμοί. Θα σας έλεγα όμως ότι υπάρχουν σε χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα στην Αμερική, είναι σε πολύ πιο διευρυμένο επίπεδο σε σχέση με τη χώρα μας.



Για τη μουσική με στίχους βίας


Επίσης τόνισε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι: «Όταν υπάρχει οποιοδήποτε περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να είναι παράνομο, δηλαδή να εμπίπτουν οι πράξεις, είτε οι φράσεις στην αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση τέλεσης αδικημάτων, σχηματίζονται δικογραφίες. Η παρότρυνση σε εκδηλώσεις βίας, μπορεί κάποιος να παροτρύνει ακόμα και σε μια ανθρωποκτονία, σε μια επίθεση. Εννοείται ότι όλα αυτά μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Να ξέρετε ότι και η νομοθεσία εξελίσσεται με βάση τις νέες συνθήκες στη ζωή μας. Να σκεφτείτε ότι το διαδίκτυο τρέχει με απίστευτες ταχύτητες, το αντιλαμβανόμαστε όλοι στην καθημερινότητά μας και η νομοθεσία έρχεται ουσιαστικά να θεσπίσει κανόνες έτσι ώστε να συμπεριλάβει εκεί και όλες τις νέες εκφάνσεις βίας, είτε τέλεσης ποινικών αδικημάτων. Πριν από κάποια χρόνια δεν ήταν απαραίτητο αυτό, τώρα είναι απαραίτητο».

Η τεχνητή νοημοσύνη



Όπως επισήμανε ο κ. Παπακώστας: «Και σε αυτές τις περιπτώσεις να ξέρετε, θα παίξει μεγάλο ρόλο και η τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να παράξει πλέον fake βίντεο που να δείχνουν άτομα να μιλάνε και να κάνουν διαγγέλματα ή να ακούς τη φωνή του παιδιού σου, του ίδιου του παιδιού σου. Βέβαια, εκεί πρέπει να υπάρχουν δείγματα της φωνής. Αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το πεδίο δράσης πλέον των απατεώνων και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος