Ηλεκτρονικές απάτες: Πώς να προστατευτούμε – Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο ΕΡΤNews

Μέσα στο 2023, καταγράφηκαν 3.656 ηλεκτρονικές απάτες, αριθμός μεγαλύτερος από δέκα απάτες την ημέρα.
Στην ηλεκτρονική φάκα των απατεώνων έπεσαν 3.733 άνθρωποι το 2023. Ο Βασίλης Παπακώστας, επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Prime» και τον Ηλία Σιακαντάρη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Οι απάτες γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μια αυξητική τάση και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι παρέχονται όλο και συνεχώς νέες υπηρεσίες, αναπτύσσεται το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επομένως και οι εγκληματίες έχουν στραφεί προς το χώρο αυτό.

Στη χώρα μας τα στοιχεία του 2023 σε σχέση με το 2022, κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα. Αυτό γίνεται γιατί έχουν γίνει αρκετές εκστρατείες ενημέρωσης. Οι πολίτες έχουν εκπαιδευτεί, ενώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών τους έχουν ρωτήσει, έχουν ενημερωθεί, έχουν ακούσει για περιπτώσεις, επομένως είναι υποψιασμένοι.
Και θα σας έλεγα ότι έχουμε περισσότερες καταγγελίες που αφορούν πλέον απόπειρα εξαπάτησης παρά τετελεσμένη απόπειρα» εξήγησε ο κ. Παπακώστας.

Κυρίαρχη απάτη το phishing

«Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος ο δικό σας, των μέσων ενημέρωσης και των sites. Οι πολίτες πλέον ενημερώνονται πολύ πιο γρήγορα και για τους τρόπους εξαπάτησης, τον τρόπο προσέγγισης από τους κυβερνοεγκληματίες, με κυρίαρχη την απάτη η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον. Είναι η κοινωνική μηχανική, το λεγόμενο phishing, το ψάρεμα στοιχείων.

Οι επενδυτικές απάτες, όπου κάποιοι παρουσιάζονται ότι έχουν ένα πολύ καλό επενδυτικό προϊόν και προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες – και πείθουν σε πολλές περιπτώσεις να επενδύσουν χρήματα – κυρίως σε κρυπτονομίσματα. Για το σκοπό αυτό τώρα τελευταία έχουμε εντοπίσει σε διεθνές επίπεδο επίσης να χρησιμοποιείται και αρκετά και η τεχνητή νοημοσύνη, να δημιουργούνται deepfake βίντεο τα οποία να δείχνουν επώνυμα πρόσωπα, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ενδεχομένως πολιτικούς, επιχειρηματίες να διαφημίζουν επενδυτικά προϊόντα προκειμένου να πειστούν οι πολίτες και να επενδύσουν χρήματα σε τέτοια προϊόντα.

Εκμεταλλεύονται επίσης και οποιαδήποτε παροχή μπορεί να προσπαθήσει να δώσει μια κυβέρνηση στους πολίτες.
Ένα pass, για παράδειγμα, οποιουδήποτε τύπου. Εάν ανακοινώνεται ένα τέτοιο μέτρο και στη συνέχεια βλέπουμε ότι τηλεφωνούν σε πολίτες προκειμένου να τους πουν ότι είναι δικαιούχοι επιχειρώντας να τους ξαπατήσουν».

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος