Β. Κοψαχείλης για την επανεκλογή Ερντογάν: «Βαθιά συντηρητική και αντιδυτική η τουρκική κοινωνία»

«Η τουρκική κοινωνία είναι βαθιά συντηρητική και βαθιά αντιδυτική (για να μην μπούμε κατ’ ευθείαν αντιαμερικανική). Λέμε αντιδυτική. Και είδαμε ότι τα περισσότερα κόμματα και τα προγράμματα τα οποία είχαν, εμπεριείχαν μέσα το εθνικιστικό στοιχείο», ανέφερε ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής Βασίλης Κοψαχείλης, μιλώντας στην ειδική εκπομπή για τις τουρκικές εκλογές «Βράδυ Κυριακής» και τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Απόστολο Μαγγηριάδη 

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, σχετικά:

«Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας που θα δούμε από δω και πέρα, σαφέστατα ο Ερντογάν ενδιαφέρεται να συνομιλεί και να “κάνει παιχνίδι” με τα μεγάλα “μαγαζιά” της διεθνούς πολιτικής: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες -που έχει και τα μεγαλύτερα προβλήματα μαζί τους- και ανάλογα να εργαλειοποιεί και να χρησιμοποιεί τις σχέσεις που έχει με τους Κινέζους και με τους Ρώσους .

Η “αχίλλειος πτέρνα” της Δύσης είναι μια εμμονή που έχουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην Ουάσιγκτον “μην τυχόν και χάσουμε την Τουρκία”. Δεν είναι έωλη εμμονή, έχει βάση, αλλά αυτό δημιουργεί προσδοκίες στο σύστημα εξουσίας Ερντογάν ότι μπορεί να εκβιάσει.

(…) Για να δεις πώς θα συμπεριφερθεί κάποιος στο μέλλον, αρκεί να κοιτάξεις πώς συμπεριφέρθηκε στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Εάν πάμε πίσω στο 2015, θα δούμε ότι τότε τα προβλήματα που είχε ο Ερντογάν ήταν κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρησιμοποίησε την κατάσταση που υπήρχε στην κρίση της Μεσοποταμίας και με το μεταναστευτικό, εκβίασε την Ελλάδα, εκβίασει την Ευρωπαϊκή Ένωση, και για ένα χρονικό διάστημα πέτυχε αυτό το οποίο ήθελε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κανένας λοιπόν δε μας λέει ότι δεν θα επιχειρήσει να το ξανακάνει, τώρα που τα μεγαλύτερα θέματα τα έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ως προς το αν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ σε ένα μήνα, η Τουρκία μπορεί να αλλάξει στάση αναφορικά με την πιθανότητα ένταξης της Σουηδίας, ο ίδιος υπογράμμισε: «Με μια τέτοια φρέσκια λαϊκή εντολή το βλέπω πολύ δύσκολο».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος