Τσακλόγλου στην ΕΡΤ: Σε κάθε αύξηση κατώτατου μισθού ψάχνουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση των χαμηλόμισθων – Είμαστε στο όριο

Σε κάθε αύξηση κατώτατου μισθού προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ενίσχυση των χαμηλόμισθων» δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου.

«Σε κάθε περίπτωση που έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι δεν θέλουν να τραυματίσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και από την άλλη θέλουν να ενισχύσουν τους πλέον χαμηλόμισθους. Αυτό έχει κάνει και η δική μας κυβέρνηση και αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι το έχουμε φέρει και στο όριο του κιόλας», ανέφερε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, επισημαίνοντας ότι «από τότε που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχουμε μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%».

«Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να πει ότι αυτή είναι μια αμελητέα αύξηση. Και είναι πολύ υψηλότερη και από τον πληθωρισμό τον οποίο είχαμε στην αντίστοιχη χρονική περίοδο», πρόσθεσε ο κ. Τσακλόγλου.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για «ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση» ο κ. Τσακλόγλου είπε χαρακτηριστικά πως «ή ψηφοθηρική θα είναι ή ανεπαρκής» η αύξηση του κατώτατου μισθού, «και τα δυο δεν γίνεται».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν με τις αυξήσεις στους μισθούς υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί και ο πληθωρισμός, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως αυτός ο κίνδυνος υπάρχει πάντα, αλλά πως για να πάρει την απόφασή της η ελληνική κυβέρνηση, στάθμισε στοιχεία όπως «την σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας τα τελευταία χρόνια», και τον πληθωρισμό που «στη χώρα μας είναι αρκετά χαμηλότερος απ’ ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια από το 2024 και μετά για δημοσιονομικές παρεμβάσεις αντίστοιχες με αυτές που είδαμε την προηγούμενη τριετία, ο κ. Τσακλόγλου αποκάλυψε πως από τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του έτους, τα δημόσια οικονομικά μας πάνε «πάρα πάρα πολύ καλύτερα» από αυτό που είχε προϋπολογιστεί, καθώς εκεί που «προϋπολογίζαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των τριακοσίων περίπου εκατομμυρίων έχουμε πετύχει ήδη κάτι το οποίο είναι παραπάνω από τα 3 δισεκατομμύρια». Έσπευσε ωστόσο να υπενθυμίσει πως είμαστε ακόμα στην αρχή της χρονιάς και πως είναι «καλύτερα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό».

Σχολιάζοντας την εξωτερική επικαιρότητα και συγκεκριμένα τις αντιδράσεις στο Παρίσι για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ο κ. Τσακλόγλου βρήκε ομοιότητες με αυτό που πέρασε η Ελλάδα πριν από 15-20 χρόνια, αποκαλώντας αυτό που περνά η Γαλλία ως την δική της «στιγμή Γιαννίτση».

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, αν μου επιτρέπει ο φίλος μου ο Τάσος ο Γιαννίτσης, να το ονομάσω είναι η «στιγμή Γιαννίτση» της Γαλλίας, δηλαδή το γνωρίζουμε κι αυτό και από την Ελλάδα, είναι πράγματα τα οποία καθυστερήσαμε να κάνουμε στον συγκεκριμένο τομέα και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αργότερα. Κανένας δεν θέλει να δουλεύει για πολλά χρόνια. Όλοι μας θέλουμε να είναι λιγότερα. Όλοι θέλουμε να έχουμε μεγάλες συντάξεις, αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτές οι συντάξεις από κάπου πρέπει να πληρωθούν. Αυτό το οποίο παρατηρούμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι το ότι έχουμε μια δημογραφική γήρανση του πληθυσμού. Δηλαδή, ενώ τα συστήματα μας που είναι διανεμητικά, δηλαδή οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων, αυτά τα συστήματα δούλευαν μια χαρά όταν υπήρχαν πολλοί εργαζόμενοι και λίγοι συνταξιούχοι. Όμως αυτό έχει αναστραφεί», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου φέρνοντας το παράδειγμα της αναλογίας εργαζομένων-συνταξιούχων της χώρας μας, «που δεν είναι και πάρα πολύ διαφορετικό από αυτό της Γαλλίας».

«Όταν ξεκίνησε να φτιάχνεται το ΙΚΑ η αναλογία ήταν περίπου 5 προς 1 ή κάτι τέτοιο τώρα είναι… αν είναι 1 προς 2 θα ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί. Είναι ακόμη πιο χαμηλό και από αυτό, οι εργαζόμενοι προς τους συνταξιούχους. Οπότε καταλαβαίνετε το ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει μια σειρά από μέτρα τα οποία δεν διαφέρουν και πάρα πολύ μεταξύ τους» εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου.

Όσον αφορά τέλος το αν τον ανησυχούν τα όσα συμβαίνουν στην Αμερική και στην Ευρώπη στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Τσακλόγλου παρατήρησε πρώτον, ότι τα προβλήματα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι μάλλον διαφορετικά, καθώς «στην Credit Suisse είχαμε μια κακοδιαχείριση επί πολλά χρόνια [και] η τράπεζα είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, γι αυτό παρενέβη και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας» και δεύτερον ότι στην Ελλάδα «έχει γίνει μια πολύ πολύ μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια στον τραπεζικό τομέα», καθώς σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και δανείων προς καταθέσεις οι ελληνικές τράπεζες «είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα».

«Το μόνο στο οποίο ακόμα υστερούν οι ελληνικές τράπεζες είναι ως προς τα κόκκινα δάνεια τους. Αλλά και εκεί έχουμε μια θεαματική βελτίωση τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος