Τρ. Καρατράντος: Τα Ίμια αποτελούν σημείο τραγικής αναφοράς για τη διαχείριση των κρίσεων (video)

Array

Εικοσιεπτά χρόνια έχουν περάσει από την κρίση στα Ίμια και γι’ αυτή τη θλιβερή επέτειο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που θρηνούν το χαμό τριών αξιωματικών μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών.

«Οποιοσδήποτε είχε ασχοληθεί με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Ίμια αποτελούν ένα σημείο τραγικής αναφοράς με την απώλεια των τριών αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαχείριση των κρίσεων» ανέφερε ο κ. Καρατράντος σχετικά με το χαμό του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού.

Αναφερόμενος στην θλιβερή επέτειο επισήμανε ότι στα Ίμια, εκτός από τον χαμό των τριών Ελλήνων αξιωματικών, είδαμε και κάτι το οποίο ήταν κομβικό:

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός αποσυμπίεσης στην όλη διαδικασία και χρειάστηκε η παρέμβαση της μεγάλης χώρας της Δύσης (σ.σ. ΗΠΑ), γιατί αυτή έχει τη δυνατότητα πίεσης σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε το χειρότερο δυνατό, την περαιτέρω κλιμάκωση» επισήμανε.

Η χειρότερη στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Σύμφωνα με τον κ. Καρατράντο η κρίση στα Ίμια είναι ουσιαστικά η χειρότερη στιγμή εδώ και δεκαετίες των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Μετά τις τρεις μεγάλες κρίσεις -το Κυπριακό, η εισβολή στην Κύπρο, η κρίση του ’87- η κρίση των Ιμίων το 1996 είναι μια κρίση η οποία άφησε και αποτύπωμα σε όλη αυτή τη διαδικασία».

Μιλώντας για την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας με την κυβέρνηση Τσιλέρ υποστήριξε ότι ήταν μια κυβέρνηση η οποία αντιμετώπιζε πολύ σημαντικές καταγγελίες διαφθοράς και ήθελε να κάνει εξαγωγή όλης αυτής πίεσης, με τη μορφή κρίσης στο Αιγαίο.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

Σχολιάζοντας το σήμερα και την σιβυλλική στάση του Ταγίπ Ερντογάν που υπαινίχθηκε συμφωνία για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο κ. Καρατράντος περιέγραψε το πώς διαμορφώνει το παίγνιο του της πίεσης για να μπορέσει να πάρει η Τουρκία  αυτό που αντιλαμβάνεται ως δικό της εθνικό συμφέρον.

Μιλώντας για την αναβάθμιση των αμυντικών εξοπλισμών της Τουρκίας, ανέφερε ότι αυτό είναι το ζητούμενο σε μια στιγμή που η Ελλάδα αποκτά πλεονέκτημα στον αέρα.

«Εκτός από περιφερειακή δύναμη στην περιοχή (η Τουρκία) θέλει να είναι και ο εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου, κάτι που δεν ήταν σύνηθες στην Τουρκία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας δήλωσε ότι «προφανώς δεν μπορείς να κατηγορήσεις μία χώρα για μία ακραία πράξη που έκανε ένας ακτιβιστής – εξτρεμιστής στην όλη διαδικασία, η οποία προφανώς και προσβάλει κάθε μουσουλμάνο. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί δηλαδή με τη Σουηδία».

Kαι όπως πρόσθεσε «η πραγματικότητα είναι ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η ταμπέλα τρομοκράτης αποδίδεται πάρα πολύ εύκολα από το καθεστώς Ερντογάν σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Έχει μία από τις πιο πλαστικοποιημένες προσεγγίσεις στην τρομοκρατία».

Mιλώντας για τα ελληνοτουρκικά εξέφρασε την άποψη ότι το νέο πλέγμα που προσπαθεί να κτίσει ο Τούρκος πρόεδρος θα σας έλεγα ότι είναι το νέο παλιό ρήγμα. «Έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση συνεχούς παραγωγής δηλώσεων σε ένα πλαίσιο το οποίο έχει να κάνει είτε με τις διεκδικήσεις του στο διεθνές τομέα, είτε με την προσπάθεια να ενσωματώσει και στο προεκλογικό επίπεδο μία κυρίαρχη διάσταση του εθνικισμού, συνδεδεμένη με μία επεκτατική εξωτερική πολιτική».

Ειδικότερα σημείωσε ότι τα ζητήματα που βάζει ο Ερντογάν όπως αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας δεν είναι καινούργια αλλά πρόκειται για μία πάγια τακτική την οποία έχει η Τουρκία.

«Το κομμάτι των μειονοτήτων ήταν πάντα ένα χαρτί που έπαιζαν χώρες οι οποίες ήθελαν να παρέμβουν, να πιέσουν. Και θα συνεχίσει να το βάζει γιατί δείχνει ότι θέλει να πιέζει την ελληνική εξωτερική πολιτική και να πιέζει την Ελλάδα με πολλούς τρόπους. Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στο κομμάτι της εντός σκληρής διπλωματίας (ΝΑΤΟ, ΕΕ) αλλά υπάρχουν και άλλοι περιφερειακοί οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΗΕ, οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο στο κομμάτι των δικαιωμάτων. Βλέπουμε ότι και η Τουρκία παίζει και εκεί ένα παιχνίδι προσπάθειας συκοφάντησης της Ελλάδος, είτε με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είτε βάζοντας όπως η ίδια θέλει με έναν προβληματικό τρόπο το ζήτημα της μειονότητα» ανέλυσε στην ΕΡΤ ο κ. Καρατράντος.

Τι έγινε την 31η Ιανουαρίου 1996

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν «μία ανάσα» από τον πόλεμο την 31 Ιανουαρίου 1996. Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη 01:40 στη Μικρή Ίμια και σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, στις 04:30, ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ίπταται των βραχονησίδων για να διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες. Στις 04:50 το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περίπου 10 Τούρκους κομάντο. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα, ανασύρονται νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη.

Με την παρέμβαση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια. Συγκεκριμένα είπε: «No ships, no troops, no flags», («Όχι πλοία, όχι στρατεύματα, όχι σημαίες»).

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος