Τι συμβαίνει με τη Σερβία; Συνέντευξη με τον πρέσβη στην Αθήνα Ντούσαν  Σπασόγιεβιτς 

Ποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν μέχρι τώρα για τα αίτια, κοινωνικά, πολιτισμικά, χρονικά, των δύο αιματηρών επεισοδίων των τελευταίων ημερών στη Σερβία, ήταν το θέμα που απασχόλησε την εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α ’Πρόγραμμα Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00).  

Καλεσμένος ήταν ο ελληνόφωνος πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα κ. Ντούσαν Σπασόγιεβιτς. Με τον ίδια αναλύεται επίσης το που βρίσκεται η κατάσταση με τον διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινα, για το οποίο πιέζουν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σπασόγιεβιτς είναι επίσης ιστορικός και συγγραφέας του πρώτου έργου που έχει γραφεί στα σερβικά για την επανάσταση του 1821 και το ρόλο που έπαιξε στην Βαλκανική, το οποίο σημειώνει επιτυχία στη Σερβία και σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.   

 Ο Σέρβος πρέσβης μετέφερε τις τελευταίες πληροφορίες που υπήρχαν για τα επεισόδια βίας στη Σερβία, με τις αιματηρές επιθέσεις του 13άχρονου και του 21χρονου. Πρόκειται για ορισμένα από τα χειρότερα περιστατικά στην Ευρώπη εκδικητικής/τυφλής βίας από νεαρά άτομα με διαταραχές -που δεν έχουν σχέση με τρομοκρατία ή οργανωμένο έγκλημα- και τα οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κυρίως στις ΗΠΑ, αν εξαιρεθεί η περίπτωση της επίθεσης στη Νορβηγία, σε θερινή κατασκήνωση νέων, του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ το καλοκαίρι του 2011, με 77 νεκρούς.  

Ο κ. Σπασόγιεβιτς ερωτάται για το τι μπορεί να έχει συμβεί στη Σερβία και συνέβησαν τέτοια γεγονότα για τα οποία δεν είχε προϊστορία.  Απαντά επίσης για το κατά πόσον στην έκρηξη και διάσταση αυτών των επεισοδίων -πέραν των όσων ισχύουν πλέον παγκοσμίως για τον διαταραγμένο ψυχικό κόσμο ορισμένων νέων ατόμων- έπαιξε ρόλο η κατοχή νόμιμα και παράνομα πολλών όπλων στη Σερβία, καθώς και για τα μέτρα που ανακοίνωσε μετά ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βούσιτς. 

Τι συμβαίνει με τη Σερβία; Συνέντευξη με τον πρέσβη στην Αθήνα Ντούσαν  Σπασόγιεβιτς 

Επίσης, με τον Σέρβο πρέσβη συζητείται η διαδικασία διαλόγου Σερβίας/Κοσσυφοπεδίου που έχει ξεκινήσει ξανά τους τελευταίους μήνες, με πρωτοβουλία της ΕΕ και υποστήριξη έως πίεση των ΗΠΑ, για την εξεύρεση ενός modus vivendi των δύο πλευρών. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα γαλλογερμανικό σχέδιο 11 σημείων και η πρόθεση συνέχισης των Συμφωνιών των Βρυξελλών του 2013, που έχουν ήδη κλείσει μια 10ετία χωρίς ακόμη να έχουν εφαρμοστεί.  Να σημειωθεί ότι τα δύο βασικότερα από τα 11 σημεία του προαναφερόμενο γαλλογερμανικού σχεδίου είναι η αποδοχή από το Κοσσυφοπέδιο της Ένωσης των 10 Σερβικών Δήμων στον Βορρά, με παραχώρηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων αυτοκυβέρνησης (πλαίσιο που σε γενικές γραμμές προβλεπόταν και στις Συμφωνίες του 2013) και από τη Σερβική πλευρά η αποχή από ενέργειες που θα εμποδίζουν την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει και την de jure αναγνώριση της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία.  

Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, μετά την πρώτη συνάντηση στις Βρυξέλλες τον περασμένο Φεβρουάριο, οι εκπρόσωποι της ΕΕ ανακοίνωσαν πως επετεύχθη συμφωνία, την οποία όμως διέψευσαν σχεδόν αμέσως μετά και οι δύο πλευρές. Η διαδικασία επαναλήφθηκε τον Μάρτιο στην Αχρίδα, όπου ο Πρόεδρος Βούσιτς και ο Πρωθυπουργός Κούρτι δεν απέκλεισαν πως μπορεί και να συμφωνήσουν. Πριν μερικές μέρες έγινε μια τρίτη συνάντηση του είδους στις Βρυξέλλες, όπου αυτή τη φορά όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέ Μπορέλ, μίλησαν για αποτυχία. Μάλιστα δεν υπήρξε πρόβλεψη για επανάληψη της διαδικασίας, ενώ ο Μπορέλ δήλωσε πως ανησυχεί πλέον για την επανάληψη μιας κρίσης μεταξύ των δύο πλευρών, όπως η αντιπαράθεση για το θέμα των πινακίδων το καλοκαίρι, που η κλιμάκωσή της αποφεύχθηκε με δυσκολία, μετά από πυροσβεστικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.  

Επίσης,  το τελευταίο διάστημα έχει διαφανεί μια κρίση και στις σχέσεις Αθήνας και Βελιγραδίου. Το θέμα προέκυψε μετά τη στάση της Ελλάδας σε ψηφοφορία του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να απέχει αντί να καταψηφίσει για το αν θα γίνει μέλος το Κοσσυφοπέδιο. Συνολικά, στη σχετική ψηφοφορία η υποψηφιότητα του Κοσσυφοπεδίου συγκέντρωσε 33 ψήφους από τα 46 κράτη μέλη, αναλογία (άνω των 2/3) που επιτρέπει την παραπομπή του θέματος στην κρίση της Ολομέλειας της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ. 

 Η Σερβία θεώρησε αυτή τη στάση της Ελλάδας ως αθέτηση της δέσμευσή της για μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και για την οποία πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν επαναλάβει πως δεν αλλάζει. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία είναι οι  5 από τις 27 χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, Η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν έχει αλλάξει η θέση ότι δεν θα υπάρξει de jure αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ότι η αποχή στο ΣτΕ έχει να κάνει με μια “εποικοδομητική στάση” ώστε Βελιγράδι και Πρίστινα να μπουν σε μια διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους με διάλογο , στα πλαίσια των προσπαθειών της ΕΕ και του στόχου της Ένωσης ήδη από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του 2003 για ευρωπαϊκή προοπτική και ενσωμάτωση του συνόλου των Δ. Βαλκανίων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η στάση των χωρών μελών του ΣτΕ είναι περίπλοκη, καθώς από την ψηφοφορία απείχε επίσης η Σλοβακία που δεν αναγνωρίζει το Κόσσοβο και καταψήφισε η Ουγγαρία, που ωστόσο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του. Επίσης, από χώρες εκτός της ΕΕ, η Ουκρανία ψήφισε την ένταξη του Κοσσόβου, αν και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, το δε Μαυροβούνιο και η Βοσνία, χώρες που βρίσκονται σχετικά κοντά στη Σερβία, επίσης απείχαν.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος