Θ. Τσίκας, διεθνολόγος: Δεν θα τελειώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα πριν το τέλος του χρόνου – Τι είπε για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Αισιόδοξος για τη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου Ελλάδας – Τουρκίας εμφανίσθηκε ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμονας, Θεόδωρος Τσίκας, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό ότι μετά από τόσα χρόνια συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας», όπου θα συζητηθούν τα λεγόμενα θέματα της θετικής ατζέντας πχ. οικονομία, εμπόριο, τουρισμός, μεταναστευτικό, προσφυγικό, πολιτική προστασία, σε μερικά από τα οποία θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με τον κ. Τσίκα να επισημαίνει πως «εμπράκτως θα προχωρήσουμε σε αυτές τις συνεργασίες κι αυτές σίγουρα θέτουν ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο αργότερα για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Ο κ. Τσίκας μίλησε στη συνέχεια για τα τεκταινόμενα στη Γάζα, και στην τελευταία εξέλιξη περί απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς. «Φαίνεται ότι εδώ και αρκετό καιρό γίνονται εντατικές διαπραγματεύσεις» αναφορικά με την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς τονίζοντας πως το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι στο Κατάρ, όπου πριν λίγο καιρό είχαν συνυπάρξει ο επικεφαλής της CIA, ο επικεφαλής της Μοσάντ και συζητούσαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, στο οποίο είναι τμήμα της εξόριστης πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς. Άρα φαίνεται ότι εκεί πέρα έχουν γίνει εντατικές διαπραγματεύσεις. Εδώ πέρα υπάρχουν τώρα βέβαια ορισμένα ανταλλάγματα που ζητούνται. Κυρίως μιλάμε για απελευθέρωση γυναικών και παιδιών» τονίζοντας πως τα ανταλλάγματα είναι το θέμα. «Πρώτα από όλα με κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς ζητάει πέντε μέρες, το Ισραήλ λέει δύο – τρεις. Επίσης τίθεται και ένα θέμα το Ισραήλ να απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Αυτό έχει μια δυσκολία το Ισραήλ να το κάνει μεταξύ άλλων γιατί αυτός που είναι τώρα ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ήταν παλιότερα κρατούμενος που είχε απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές και τώρα θεωρείται ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Φαίνεται όμως ότι για να το λέει, το λέει ο Λευκός Οίκος, να το λέει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής. Είδα ότι πλέον έχουν μπει και αξιωματούχοι, του Ισραήλ και της Χαμάς φαίνεται ότι είμαστε κοντά σε αυτό. Όμως δεν θα είναι το τέλος».

Επιπλέον ο κ. Τσίκας τόνισε πως οι όμηροι είναι περίπου 240, άρα θα συνεχίσει να έχει ομήρους ενώ πρόσθεσε πως «δεν νομίζω πως πριν το τέλος του χρόνου θα έχουμε λήξη στη βόρεια Γάζα, και τώρα και στο νότιο κομμάτι φαίνεται ότι πάνε. Εκεί δεν θα είναι το ίδιο εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, κυρίως προσπαθούν να βρουν τους υπαίτιους των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Φαίνεται ότι ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα βρίσκεται στο νότιο κομμάτι και πλέον υπάρχει μια τρομερή ανησυχία για ανθρωπιστικές συνέπειες, γιατί ξέρουμε ότι από τα 2,2 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, περίπου το 1,8 έχει ήδη μετατοπιστεί στο νότιο κομμάτι της Γάζας για να αποφύγει τις εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορρά των Ισραηλινών. Άρα αυτοί θα πρέπει κάπως να ξανά μετακινηθούν ή κάποιοι να μετακινηθούν για πρώτη φορά, που θα πάνε μάλλον προς τη Μεσόγειο Θάλασσα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος