Τα σενάρια για το πώς και από ποιον χτυπήθηκε το νοσοκομείο στη Γάζα – Αναλύει ο Θ. Λιόλιος

Στην εκπομπή της ΕΡΤ “News Room” και τους Μ. Προβατά και Στ. Χριστοφιλέα μίλησε ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας, Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών στη Σχολή Ευελπίδων.

Σχολιάζοντας το χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας, ο κ. Λιόλιος εξήγησε ότι εάν υπάρχει κατάρρευση του κτηρίου, αποκλείεται να προήλθε από ρουκέτα της Χαμάς.

Οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν μερικές δεκάδες κιλά εκρηκτικό. Δεν μπορούν να προκαλέσουν κατάρρευση στο κτήριο. Αν το κτήριο κατέρρευσε, τότε αυτό έγινε από μια ισχυρή, διακριτική βόμβα, δηλαδή του Ισραήλ” τόνισε ο κ. Λιόλος.

Αν όμως έχουμε χτύπημα στο κτήριο που κατέστρεψε κάποιον όροφο, τότε μπορούμε να το αποδώσουμε είτε σε ευθύ χτύπημα της Χαμάς, είτε σε μια ανεπιτυχή αναχαίτιση μιας μεγάλης ρουκέτας της Χαμάς από την πλευρά του Ισραήλ που προκάλεσε την εκτροπή της και έπεσε εκεί. Αυτά είναι τα εγκληματολογικά στοιχεία της Πολεμικής Εγκληματολογίας” κατέληξε.

Παράλληλα εξηγεί ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί δύο συγκεκριμένα συστήματα αναχαίτισης, το σύστημα Iron Beam και το Laser Beam. Το σύστημα Iron Beam είναι αναχαιτιστής, δηλαδή εκρηκτικοί πύραυλοι. Συγκεκριμένα, μόλις στο κέντρο διοίκησης πυρός διαπιστώνεται εισερχόμενη ρουκέτα της Χαμάς, εκτοξεύεται ένα, δύο, τρία και περισσότερα συστήματα και την καταστρέφουν στον αέρα.

Το Laser Beam είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και ίσως αυτό να έχει χρησιμοποιηθεί. Πρόκειται για ένα σύστημα λέιζερ με μερικές εκατοντάδες κιλοβάτ που είναι πανίσχυρο. Μπορεί να λιώσει τον πύραυλο στον αέρα, μόνο που δεν έχει την ικανότητα να εκτοξεύει με πολύ μεγάλη ταχύτητα τη δέσμη. Φτάνει βέβαια με την ταχύτητα του φωτός, αλλά έχει κάποιο ενδιάμεσο χρόνο δράσης.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο λοιπόν, ένα από τα δύο αυτά συστήματα, σύμφωνα με το Ισραήλ, να έχει αναχαιτίσει ανεπιτυχώς μια εισερχόμενη ρουκέτα. Άρα λοιπόν ο ισχυρισμός είναι ότι είχαμε εισερχόμενη ρουκέτα της Χαμάς, η οποία αναχαιτίστηκε ανεπιτυχώς.

Σε μια ανεπιτυχή αναχαίτιση των αντιπυραυλικών συστημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς, η κεφαλή φεύγει ανέπαφη και πέφτει σε συγκεκριμένη περιοχή, συνήθως χωρίς καμία στρατηγική σημασία. “Είναι απολύτως εγκληματικά ανόητο για τον επιτιθέμενο να χτυπήσει ένα νοσοκομείο ή να χτυπήσει ένα σχολείο. Προσέξτε, δεν είπα ότι το Ισραήλ δεν το έχει κάνει ακόμη” τόνισε ο κ. Λιόλιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος