Τα πολιτικά μηνύματα Μητσοτάκη από το Νταβός

«Η Ελλάδα είναι πολύ καλό στόρι γενικώς για τη διεθνή κοινότητα. Υπάρχουν προοπτικές για την επόμενη δεκαετία. Αυτό λοιπόν θέλει να κεφαλαιοποιήσει ο πρωθυπουργός και αυτό κάνει και με τις επαφές που έχει στο Νταβός», υπογράμμισε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Φάνης Παπαθανασίου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Newsroom” και τους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα, στον απόηχο της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg, από το Νταβός.

Ενώ ανάμεσα σε άλλα, πρόσθεσε:

«Στη Σύνοδο του Νταβός ηγέτες κρατών και διανοούμενοι, στελέχη επιχειρήσεων συζητούν για τα επόμενα βήματα για τις διεθνείς προκλήσεις. Φέτος το βασικό θέμα είναι “οικοδομώντας εμπιστοσύνη” σε έναν κόσμο που υπάρχει ανασφάλεια.

Έχουμε δύο ανοιχτούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία υπάρχει ο κίνδυνος της διεθνούς ύφεσης. Έχουμε δύο εκλογές πολύ σημαντικές στην Ευρώπη, τις ευρωεκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες το Νοέμβριο. Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο και φυσικά αυτό είναι το βασικό θέμα.

Και μετά υπάρχουν άλλοι τέσσερις άξονες: Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, πως θα δημιουργηθεί συνεργασία σε αυτό τον κατακερματισμένο κόσμο, ηΗ τεχνητή νοημοσύνη και τα επόμενα βήματα και πώς μπορεί να υπάρχει συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ένα πολύ σημαντικό θέμα. Όπως επίσης και η μείωση των εκπομπών αερίου μέχρι το 2050.

Σε όλη αυτή την ανασφάλεια που υπάρχει η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός η Ελλάδα είναι ένα καλό στόρι, ένα success στόρι. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα ήταν χώρα της χρονιάς από τον The Econommist.

(…) Σε αυτή τη συγκυρία ο πρωθυπουργός αυτό που θέλει να κάνει είναι ασφαλώς είναι ένα success στόρι για τη διεθνή κοινότητα, την ασφάλεια. Γιατί είναι πυλώνας σταθερότητας, έχει την αξιοπιστία και αυτό φαίνεται και από τις επαφές που έχει εκεί με τους οικονομικούς παράγοντες -και τις επαφές που θα έχει την επόμενη εβδομάδα, που θα είναι ομιλητής σε ένα επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan.

Οι τρεις τράπεζες αυτή τη στιγμή, η JP Morgan, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs είναι οι βασικοί επενδυτές, οι τράπεζες που διαμορφώνουν το κλίμα παγκοσμίως.

(…) Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία η Ελλάδα είναι πολύ καλό στόρι γενικώς για τη διεθνή κοινότητα. Υπάρχουν προοπτικές για την επόμενη δεκαετία. Αυτό λοιπόν θέλει να κεφαλαιοποιήσει ο πρωθυπουργός και αυτό κάνει και με τις επαφές που έχει στο Νταβός, με τις συνεντεύξεις που έδωσε και στα Foreign Policy, Bloomberg και στο CNN, αλλά και τις επαφές που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Στο Σικάγο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συναντηθεί και με τον πρώην πρόεδρο, τον Μπάρακ Ομπάμα».

Ακόμη, επισήμανε:

«Και στον ΟΗΕ, στη Σύνοδο συγκεντρώνονται 130 ηγέτες και εδώ, αλλά και σε άλλα διεθνή φόρα, μπαίνουν οι βάσεις και υπάρχουν οι θεματικές. Δεν υπάρχει κάτι άμεσο – που θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, στις κοινωνίες.

Όμως το βασικό σε αυτή τη συγκυρία είναι το “οικοδομώντας εμπιστοσύνη”. Είναι η διαπίστωση της διεθνούς κοινότητας όλων αυτών των παραγόντων της ελίτ, ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης.

Υπάρχει σε αυτή τη γεωπολιτική αστάθεια, με ανοιχτούς πολέμους, με τον κίνδυνο διεθνούς ύφεσης, με όλα αυτά που συμβαίνουν, είναι σημαντικό και ενόψει και των εκλογών που δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια, είναι πρώτα – πρώτα προτεραιότητα (και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα) να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη με τις κοινωνίες.

Από εκεί και πέρα το πώς αυτό θα φτάσει στις κοινωνίες είναι ένα ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και αυτό γιατί ρωτήθηκε: το πώς μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη. Είπε ότι “Εμείς βγήκαμε ξανά και εκλεγήκαμε εκ νέου ως κόμμα, γιατί κάναμε τις υποσχέσεις μας πραγματικότητα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος