Τα καρδιαγγειακά νοσήματα πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα – Αποκλειστική συνέντευξη του Dr. João Breda στο ΕΡΤNews

Σύνοψη
  • Παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ, έλλειψη φυσικής άσκησης οι πληγές στη χώρα μας.
  • Πολλά χρόνια νοσήματα στις περισσότερες περιπτώσεις, σχετίζονται με το κάπνισμα.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκπέμπει SOS για την υγεία των Ελλήνων. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο EΡTNews και στην Ειρήνη Κυρίτση, ο Dr. João Breda επικεφαλής του γραφείου του Π.Ο.Υ. στη χώρα μας επισημαίνει ότι τη μεγαλύτερη απειλή αποτελούν το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία, ενώ πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.Κάπνισμα, καθιστική ζωή, διατροφή αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τους Έλληνες, σύμφωνα με τον Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα.

Dr. João Breda, Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα: «Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η συνεχής αύξηση των ποσοστών των χρόνιων νοσημάτων, γνωστά ως μη μεταδοτικά νοσήματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο και χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος που, στις περισσότερες περιπτώσεις, σχετίζονται με το κάπνισμα».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην χώρα μας, ενώ η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης αποτελούν τις κυριότερες αιτίες νοσημάτων.

-Τι πρέπει να αλλάξει στο σύστημα υγείας της Ελλάδας;

-João Breda: «Η Ελλάδα έχει ένα καλό σύστημα υγείας, είναι καθολικό και δωρεάν για όλους αλλά φυσικά υπάρχουν και αρκετές προκλήσεις. Χαρακτηριστικά, η έλλειψη επαγγελματιών υγείας οι οποίοι συχνά φεύγουν από τη χώρα ή επιλέγουν να αλλάξουν επάγγελμα. Πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα, να επανασχεδιάσουμε το σύστημα προσλήψεων και να ενισχύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τους επαγγελματίες υγείας».

«Όπλο» ο εμβολιασμός

-Φοβάστε ότι μπορεί να ξεσπάσει στο άμεσο μέλλον μια αντίστοιχη πανδημία είτε κορονοϊού είτε κάποιου άλλου ιού;

-João Breda: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι ξανά με μια πανδημία. Το ερώτημα είναι πότε.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός έσωσε πολλές ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα παραδείγματα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Γραφείο μας στη χώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ανεμβολίαστοι».

Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας και της ψηφιακής υγείας το Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα είναι αφοσιωμένο στην Ποιότητα της Φροντίδας και της Ασφάλειας των Ασθενών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Συνέντευξη: Eιρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος