Στ. Ζωγραφάκης για τα σιτηρά: Οι αυξήσεις δεν οφείλονται στην παραγωγή, αλλά στην ενέργεια – Δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας (video)

Για τις επιπτώσεις που θα έχει η προσωρινή (;) αποχώρηση της Μόσχας από την συμφωνία για τις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας και πώς θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη την Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ ο Σταύρος Ζωγραφάκης, καθηγητής και αντιπρύτανης έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Όπως επιβεβαίωσε και ο καθηγητής, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας προκάλεσε αρκετά προbλήματα στην μεταφορική αλυσίδα όσο και τις εξαγωγές δημητριακών από τις δύο χώρες. Αρνητική εξέλιξη, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πολύ υψηλές τιμές. «Το βλέπουμε ήδη στις τιμές των τροφίμων, στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στο κρέας και επομένως να περιμένουμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές οι τιμές να διατηρηθούν πολύ υψηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στ. Ζωγραφάκης για τα σιτηρά: Οι αυξήσεις δεν οφείλονται στην παραγωγή, αλλά στην ενέργεια – Δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας (video)
(AP Photo/Seth Perlman)

Δεν έχει καταστραφεi η παραγωγή

Όπως τόνισε ο κ. Ζωγραφάκης η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται κυρίως στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά στην ενέργεια: «Δεν έχει καταστραφεί η παραγωγή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ζήτημα της ενέργειας καθώς έχει αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Τα λιπάσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί, έχει αυξηθεί και το κόστος εργασίας, τα μεταφορικά και επομένως όλα αυτά οδηγούν σε πολύ αυξημένες τιμές τροφίμων που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τα φτωχά εισοδηματικά στρώματα. Και αυτά τα στρώματα είναι που αντιμετωπίζουν σήμερα τα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμο, τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την στιγμή αφορούν τις τιμές των δημητριακών.

«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι που έχουν παραχθεί σίτου και στην Ουκρανία και στη Ρωσία, που κάποια στιγμή, με κάποιο τρόπο θα μπούνε στις αγορές», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη ανησυχεί για το κόστος και όχι για την επισιτιστική κρίση. Επισιτιστική κρίση μπορούν να ανησυχούν άλλες χώρες, πολύ φτωχότερες από εμάς. Η Ευρώπη και η Ελλάδα αντιμετωπίζει κόστος τιμών που με βάση το δημοσιονομικό χώρο της κάθε χώρας, κάποια πράγματα θα καλυφθούν από το κράτος. Αργότερα βέβαια αυτά θα γίνουν χρέη».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος