Σέρμπος για την επανεκκίνηση διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας: Από πλευράς γείτονος «κουμπώνει» με μια ευρύτερη στρατηγική επαναπροσέγγισης με τη Δύση

«Σε αυτά που μας ενώνουν θα είναι η θετική ατζέντα, δηλαδή μια σειρά τομέων χαμηλής πολιτικής με αμοιβαία οφέλη και στις δύο πλευρές», επισήμανε ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ως προς το τι μπορεί να «ανοίγει» η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Σχετικά με το ποια είναι αυτά που μπορεί να πάνε μπροστά τον διάλογο Ελλάδας Τουρκίας και ποια αυτά που εκτιμώνται ως τα μεγαλύτερα «εμπόδια», σημείωσε:

«Έχουμε κάποια νέα δεδομένα: αυτή η προσπάθεια επαναπροσέγγισης είναι περισσότερο δομημένη, συγκριτικά με άλλες από στο παρελθόν και επίσης έχει μεγαλύτερο περιεχόμενο πολιτικής. Ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν οι γνωστές σε όλους μας διερευνητικές, μια περισσότερο άτυπη διαδικασία.

Άρα εδώ ο βαρύς φάκελος σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου θα είναι στην αρμόδια υφυπουργό, την κα Παπαδοπούλου. Εδώ νομίζω θα είναι αυτά που μας χωρίζουν και τι μπορεί να γίνει. Σε αυτά που μας ενώνουν θα είναι η θετική ατζέντα, δηλαδή μια σειρά τομέων χαμηλής πολιτικής με αμοιβαία οφέλη και στις δύο πλευρές. Στο στο ενδιάμεσο, προσπαθώντας να γεφυρώσουμε αυτά τα δύο, θα προσπαθούν να χτιστούν μέτρα εμπιστοσύνης για τα οποία υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη , ειδικά την τρέχουσα περίοδο και στο πλαίσιο του τι έχει προηγηθεί.

(…) Είναι σημαντικό να υπάρχουν οδικοί χάρτες προκειμένου να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, εάν αυτό φυσικά είναι εφικτό».

Σημείωσε, ακόμη:

«Έχει κάθε λόγο σε αυτή τη φάση η Τουρκία, τουλάχιστον να μη δυναμιτίσει αυτή την προσπάθεια. Γιατί ξέρετε για την Τουρκία αυτή η προσέγγιση με την Ελλάδα «κουμπώνει» με μια ευρύτερη στρατηγική της επαναπροσέγγισης με τη Δύση»

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος