Σ. Σέρμπος για τις ταραχές στο Κόσοβο: Τα ζητήματα αυτά ξαναέρχονται στα Δυτικά Βαλκάνια γιατί δεν τα λύσαμε ποτέ (video)

Array

Για το ενδεχόμενο ανάφλεξης στην καρδιά των Βαλκανίων μετά την ένταση που σημειώθηκε στο Κόσοβο αναφέρθηκε ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Πανεπιστημίου Θράκης, δηλώνοντας ότι οι σκέψεις όλων πάνε στη Ρωσία και στην ενδεχόμενη υβριδική συμμετοχή της στις ταραχές.

«Είναι ένα θέμα υπαρκτό το οποίο το γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό» είπε ο κ. Σέρμος επισημαίνοντας ότι με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια είναι σημαντικό να ενισχυθεί το αποτύπωμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Να σημειωθεί ότι μετά τις δυτικές παρεμβάσεις η Πρίστινα ανέστειλε την εφαρμογή της απόφασης για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Η Πρίστινα προχώρησε στην απόφαση αυτή έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, που ζήτησαν να ανακληθεί προσωρινά το μέτρο για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης.

«Ενδεχομένως ο Σέρβος πρόεδρος να αξιοποιήσει αυτό το ζήτημα στις συνομιλίες με τους Δυτικούς, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξει πόσο σημαντικός είναι» επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Πανεπιστημίου Θράκης.

«Τα ζητήματα αυτά ξαναέρχονται στα Δυτικά Βαλκάνια γιατί δεν τα λύσαμε και ποτέ», πρόσθεσε ο κ. Σέρμπος, εστιάζοντας στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα και τη βαλκανική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας υποστήριξε ότι «μπορούν να βρουν μια “τρύπα” έως ότου να την μεγαλώσουν και να τη διευρύνουν μέσω της υβριδικής διάστασης».

Να σημειωθεί ότι πριν την εκτόνωση της κρίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει τις προβοκάτσιες εκτιμώντας ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας αποτελεί προσπάθεια εκδίωξης του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

Ο κ. Σέρμπος μιλώντας για το θέμα στην ΕΡΤ αναφέρθηκε επίσης στο ότι χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία ήταν οι μόνες που είχαν αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι επιδιώκουν τα προβλήματα να υπάρχουν στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος