Στον ελιγμό που έκανε η Ευρώπη να κινητοποιήσει τα αδιάθετα ποσά του Ταμείου Συνοχής, για στήριξη της Ουκρανίας, αναφέρθηκεο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή Prime (Χ. Σιακαντάρης).
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα δεν είναι επαρκής ελιγμός και σίγουρα δεν νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε και την μεγάλη αξία ότι θα μας δώσει τη λύση, την πανάκεια όλων των προβλημάτων. Θα χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, έργα υποδομής. Εν πολλοίς δεν αλλάζει η κατεύθυνση επομένως της λογικής του Ταμείου Συνοχής.
Θα χτιστούν γέφυρες, ή μπορεί να χτιστούν γέφυρες, να δημοπρατηθούν δρόμοι και περισσότερο διευκολύνει τη στρατιωτική κινητικότητα. Είναι σίγουρα ένα έργο υποδομής, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ουσιαστική αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση μονάχα την πιθανή επένδυση σε προϊόντα τεχνολογίας διπλής χρήσης που μπορεί να έχουν και ειρηνική χρήση, με άλλα λόγια και στρατιωτική χρήση (πχ τύπου drones)».
Απαντώντας στο ερώτημα για το από ποιόν θα λείψουν αυτά τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής ήταν χρήματα που πήγαιναν στη συνοχή, δηλαδή στο να εξισωθούν οι διαφορές μεταξύ περιφερειακών χωρών και κεντρικών χωρών του πυρήνα, ανέφερε ότι: «Το ενδιαφέρον με το Ταμείο Συνοχής είναι ότι τα χρήματα αξιοποιούνται από όλες τις χώρες. Όλες οι χώρες επωφελούνται από το Ταμείο Συνοχής. Σίγουρα κάποιες χώρες περισσότερο από κάποιες άλλες.
Άρα λοιπόν και η Γερμανία δικαιούται και εισπράττει εντός εισαγωγικών χρήματα, υπάρχει ροή κονδυλίων και προς τη Γερμανία. Το θέμα είναι πού τα χρησιμοποιεί ο καθένας. Και εδώ πέρα είναι το στοίχημα πώς η Γερμανία θα τα αξιοποιήσει, πιθανώς ρίχνοντάς τα στα έργα υποδομής που αναφέραμε για να διευκολύνει τη στρατιωτική κινητικότητα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν όπως εκείνες θέλουν».
Ακολούθως αναφέρθηκε στο αν θα είναι πρόκριμα για να μπορέσουν να απελευθερωθούν περισσότεροι επενδυτικοί πόροι τους οποίους χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μπλαβούκος επισήμανε ότι: «Νομίζω ότι είναι μια λύση που έχει αμοιβαία οφέλη. Είναι win win για όλους. Δηλαδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ταμεία συνοχής, τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής, έχουν πολύ μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση και γι’ αυτό αναφέρατε ότι μόνο το 5% έχει απορροφηθεί μέχρι τώρα. Είναι λογικό, είναι αναμενόμενο, το βλέπουμε σε όλα τα επταετή χρηματοδοτικά πλαίσια στήριξης. Συνήθως προς το τέλος επιταχύνεται η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών.
Φανταστείτε ότι ακόμα το 22 και το 23 αξιοποιούνταν και επενδύονταν χρήματα, απορροφούνταν χρήματα του προηγούμενου χρηματοδοτικού πλαισίου. Είναι ένα τάιμινγκ μια υστέρηση χρονική που υπάρχει στην απορρόφηση των κονδυλίων. Γιατί; Γιατί ακριβώς πρόκειται για μεγάλα επενδυτικά έργα που χρειάζονται το χρόνο ωρίμανσης τους. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα, το βλέπουμε και σε πολλές άλλες χώρες και πολλά άλλα κράτη μέλη. Υπάρχει υστέρηση πολύ μεγάλη».
Τέλος, όπως είπε: «Είναι μια κίνηση με την οποία μπορούμε και να καλύψουμε και να βελτιώσουμε τις στρατιωτικές υποδομές, αλλά και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Και αυτό καθιστά τη λύση αυτή αρκετά θετική και αρκετά ευπρόσδεκτη από πάρα πολλές κυβερνήσεις», ενώ για την Ελλάδα δήλωσε πως: «Θα εξαρτηθεί από το πώς θα τα αξιοποιήσουμε, γιατί εμείς έχουμε και άλλες περιφερειακές ανάγκες. Το θέμα είναι να μην τα κονδύλια που προβλέπονται για άλλες ανάγκες να κατευθυνθούν προς άλλες κατευθύνσεις, να μην απορροφηθούν προς μια διαφορετική κατεύθυνση».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος