Σ. Μουσούρης πρ. στέλεχος ΟΗΕ: «Πρωτοφανές και απαράδεκτο να ζητά το Ισραήλ την παραίτηση Γκουτέρες»

«Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο να ζητά το Ισραήλ την παραίτηση Γκουτέρες», επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Σωτήρης Μουσούρης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Prime” και τον Ηλία Σιακαντάρη, αναφορικά με τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο στη σφοδρή αντιπαράθεση Ισραήλ ΟΗΕ.

Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

«Έχω σοκαριστεί από αυτό το γεγονός. Νομίζω πως είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο. Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι τα παράπονα των Παλαιστινίων και τα προβλήματά τους επί δεκαετιών δεν δικαιολογούν την τρομακτική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και αυτή η επίθεση δεν δικαιολογεί τη μαζική τιμωρία χωρίς κανένα έλεος των Παλαιστινίων της Γάζας.

Νομίζω πως ξαναζούμε ορισμένες στιγμές στο παρελθόν του παρελθόντος, όπου το θέμα του Ισραήλ και Παλαιστίνης ερχόταν στα Ηνωμένα Έθνη και δεν μπορούσε να προχωρήσει, διότι καμία απόφαση δεν μπορούσε να λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τότε δεν υπήρχε βέτο, αλλά ήταν το αναμενόμενο βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως έχουμε πολλά βέτο της Ρωσίας, έτσι είχαμε και ένα μη ορατό βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι της Γαλλίας».

Για τον ΟΗΕ επισήμανε:

«Ο ΟΗΕ δεν υπάρχει αμφιβολία, ναι, χρειάζεται ανανέωση και χρειάζεται να γίνει κάτι και με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Διότι αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δημιουργηθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέρασαν πολλές δεκαετίες από τότε και ξαφνικά έχουμε κράτη όπως αυτά, τα οποία απαιτούν να είναι και αυτά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ίσως και περισσότερα από ένα – δύο της Αφρικής.

«Νομίζω πως δε θα γίνει τελικά τέτοια επίθεση»

Για το κατά πόσο είναι αναπόφευκτη η διενέργεια μιας χερσαίας επίθεσης, τόνισε:

«Νομίζω πως δε θα γίνει τελικά τέτοια επίθεση για πολλούς λόγους, διότι οι στρατιώτες του Ισραήλ θα υποστούν μεγάλες απώλειες και είναι κρίμα. Μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ όταν έγινε αυτή η επίθεση βρισκόταν σε μια δύσκολη εσωτερική κατάσταση, διότι ο ο πρόεδρος Νετανιάχου ήθελε να επιβάλλει ορισμένες αλλαγές που μείωναν τη δημοκρατία στο Ισραήλ και αυτό ήταν πραγματικά λυπηρό και πολλοί Ισραηλίτες είχαν αντιταχθεί σε αυτή την πρόθεση του Νετανιάχου.

Η κατάσταση αυτή βέβαια επιτρέπει τον Νετανιάχου να παραμείνει πρόεδρος – πρωθυπουργός, αλλά δεν ξέρω για πόσο καιρό. Νομίζω πως υπάρχουν και εσωτερικά θέματα στο Ισραήλ και αλλά παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Χαμάς έκανε εγκλήματα.

Αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Χαμάς είναι μια οργάνωση τρομοκρατική σε μεγάλο βαθμό και από την άλλη μεριά υπάρχει ένα κράτος, το κράτος του Ισραήλ, το οποίο είναι μια δημοκρατία.

Δείτε εδώ όλα όσα είπε ο Σ. Μουσούρης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος