Σ. Λίτσας, διεθνολόγος μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ηταν καλή, αλλά δεν αναδείχθηκαν θέματα ουσίας – Ακόμα «δοκιμάζουμε τα νερά»

«Δεν ανεδείχθησαν θέματα ουσίας γύρω από αυτή τη συγκεκριμένη συνάντηση. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο; Νομίζω ότι ακόμα “δοκιμάζουμε τα νερά”», επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σπύρος Λίτσας, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Update” και τον Θάνο Σιαφάκα, για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνέχεια και της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Είπε, συγκεκριμένα:

«Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. Γι’ αυτή τη διαδικασία είναι καλό τα δυο κράτη να συναντιούνται. Είναι καλό τα δύο κράτη να ομιλούν, μάλιστα, σε επίπεδο κορυφής. Πιστεύω ότι δεν ανεδείχθησαν θέματα ουσίας γύρω από αυτή τη συγκεκριμένη συνάντηση. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο; Νομίζω ότι ακόμα “δοκιμάζουμε τα νερά”. Ούτως ή άλλως είναι μια συνάντηση μετά από ένα διάστημα, όπως πολύ σωστά είπε o Ελληνας πρωθυπουργός, επτά ετών. Για να συζητήσουμε για θέματα ουσίας θα πρέπει πρώτα να έχει δημιουργηθεί μια σταθερή θέση και ένα σταθερό έδαφος μεταξύ ημών και της Τουρκίας».

Για το στίγμα που φέρεται να έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ότι «όταν οι συνθήκες ωριμάσουν θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του διαλόγου που μπορεί να γίνει με την προσέγγιση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», παρατήρησε:

«Είναι σημαντικό τα δύο κράτη να δημιουργήσουν όλες αυτές τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ελληνοτουρκικές θέσεις και σχέσεις δεν περνούν όμως μόνο μέσα από την παραδοσιακή ελληνική στρατηγική προσέγγιση. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, τα οποία σίγουρα θα τα θέσει η τουρκική πλευρά.

Νομίζω ότι και εμείς έχουμε και άλλα θέματα τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε. Το σημαντικό είναι ότι στην παρούσα φάση δείξαμε όχι εμείς, αλλά κυρίως η Τουρκία, ότι είναι έτοιμη να αφήσει τον εντυπωσιασμό του παρελθόντος και να μπει σε μία συζήτηση ή αν θέλετε φιλοφρονήσεων και διπλωματικών χαμόγελων με την ελληνική πλευρά.

Εάν αυτή η κατάσταση θα έχει συνέχεια, θα το δούμε τους επόμενους μήνες. Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πολύ καλά κάνει και κρατά μία συγκρατημένη στάση απέναντι στην όλη συζήτηση. Νομίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έπραξε θαυμάσια, θυμίζοντας στον Τούρκο πρόεδρο ότι συζητούμε για μουσουλμανική μειονότητα. (…)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει από διεθνείς σχέσεις και από ακαδημαϊκής απόψεως. Ήταν νομίζω μια πάρα πολύ καλή “πάσα” που του έδωσε Ερντογάν. Όχι ηθελημένα, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λάθος απέναντι σε αυτή τη διαδικασία και αυτό έδειξε το γεγονός ότι και ο ίδιος Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια παρέμεινε σιωπηλός και χειροκρότησε.

Νομίζω λοιπόν ότι είναι μία καλή συνάντηση. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Και πρέπει η Τουρκία να αποδείξει ότι εννοεί αυτά τα οποία λέει. Γιατί εάν η Τουρκία απλώς και μόνο έκανε τη συγκεκριμένη συνάντηση για να δείξει σε άλλους εταίρους, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν είναι αυτός ο “κακομαθημένος ταύρος σε υαλοπωλείο”, πάρα πολύ γρήγορα θα φανεί. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Είναι μια καλή εξέλιξη».

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση στην εκπομπή “Update”:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος