Κεταμίνη: Αυτές είναι οι αντενδείξεις του φαρμάκου που εμφάνιζε ως συμπτώματα η Τζωρτζίνα (video)

Ποια είναι η κλινική χρήση της «κεταμίνης» από κτηνίατρους, πότε, πως και γιατί τη χορηγούν. Τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν στη Τζωρτζίνα και αναφέρονται στο φύλλο οδηγιών του ενέσιμου αναισθητικού διαλύματος.

Η κεταμίνη ως ουσία ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε κλινικούς ασθενείς από την δεκαετία του 70.

Συγκεκριμένα, στην κτηνιατρική, οι ιδιότητες της ουσίας αυτής, εξασφαλίζουν με ασφάλεια σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, μικρής διάρκειας αναισθησία και αναλγησία για διάφορους τύπους επεμβάσεων.

Για το πώς χρησιμοποιούν την κεταμίνη στα ζώα, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι» η κτηνίατρος, Ελένη Ραμαντάνη.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα από τη συμπτωματολογία που έχει δημοσιευθεί μέσα από σχετικά ρεπορτάζ, τα αναφερόμενα (από τη μητέρα) μεταξύ των άλλων, ήταν «τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων», «επεισόδια άπνοιας, αποκορεσμού, κυάνωσης και βραδυκαρδίας» τα οποία οι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.

Αυτά τα συμπτώματα μεταξύ των άλλων, αναφέρονται και σε φύλλο οδηγιών χρήσης, συγκεκριμένου (κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος) ενέσιμου αναισθητικού διαλύματος που περιέχει τη δραστική ουσία «κεταμίνη» (Κetamine hydrochloride) αναφέρονται τα παρακάτω:

Κεταμίνη: Αυτές είναι οι αντενδείξεις του φαρμάκου που εμφάνιζε ως συμπτώματα η Τζωρτζίνα (video)

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Είναι δυνατό να παρατηρηθούν:

Καταστολή του αναπνευστικού κυρίως όταν χρησιμοποιούνται οι υψηλές δόσεις και ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Σε αυτή τη περίπτωση συνιστάται η χρήση τεχνητής αναπνοής.

– Σιελόρροια: Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ατροπίνης προεγχειριτικά. Πάντως η σιελόρροια δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, λόγω της παρουσίας των αντανακλαστικών του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Υπέρταση – ταχυκαρδία: Αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ηρεμιστικών προεγχειριτικά.

– Απότομες κινήσεις – Μυϊκός τρόμος- οπισθότονος – σπασμοί: Αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ηρεμιστικών (διαζεπάμη) προεγχειριτικά.

Γενικά όπως με όλα τα γενικά αναισθητικά, έτσι και με τη κεταμίνη συνιστάται η συνεχής παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού. Επίσης, είναι δυνατό να προκληθεί έμετος Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σοβαρή ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης, παρακαλείσθε να ενημερώσετε σχετικώς τον κτηνίατρό σας.

Ενώ ως προς τις περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χορήγηση του είναι:

– Ενδοκρανιακή υπέρταση

– Σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια

– Ζώα που βρίσκονται κάτω από θεραπεία με οργανικές ενώσεις του φωσφόρου

– Αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση

Η κεταμίνη μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται από τους νεφρού. Έτσι, σε περιπτώσεις προϋπάρχουσας ηπατικής ή νεφρικής ανεπάρκειας πρέπει να αναμένεται παράταση της αναισθησίας. Γι’ αυτό και δεν συνιστάται στις περιπτώσεις αυτές.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος