Προς τα πού πάει το σίριαλ μεταξύ Έλον Μασκ και Twitter;

Ο Έλον Μασκ άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στο σίριαλτης εξαγοράς του Twitter, αφού πρότεινε τη Δευτέρα να προχωρήσει στην εξαγορά που ήθελε να εγκαταλείψει πριν από μήνες.

Τα δύο μέρη διαπραγματεύονται τώρα τα επόμενα βήματα, αλλά πολλές πτυχές αυτής της γιγαντιαίας συναλλαγής ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν μυστήριο.

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος τον Απρίλιο πρότεινε να αγοράσει το κοινωνικό δίκτυο στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή, προτού εγκαταλείψει την εξαγορά τον Ιούλιο, έστειλε στο Twitter μια επιστολή που σηματοδοτεί ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει στη δέσμευση, στην τιμή που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Τέσλα θέτει δύο προϋποθέσεις: να ανασταλεί η αγωγή που έχει ασκήσει το Twitter εναντίον του για να τον αναγκάσει να προχωρήσει στην αγορά και να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Το Twitter ενημερώθηκε για την πρόταση και δήλωσε ότι “προτίθεται” να ολοκληρώσει τη συναλλαγή. Σύμφωνα με τους New York Times, η δικαστής που είναι υπεύθυνη για την υπόθεση του Delaware κάλεσε τα μέρη σε εμπιστευτική συνάντηση την Τρίτη και τους ζήτησε να συμβιβαστούν μεταξύ τους πριν επιστρέψουν στην αίθουσα του δικαστηρίου της.

Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, αυτό θα καταστήσει ατελέσφορη τη δίκη που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου. Μετά το μπρος-πίσω της συμφωνίας, το Twitter θα ζητήσει εγγυήσεις ότι η αγορά θα προχωρήσει, όπως η κατάθεση χρηματικού ποσού για την υποστήριξή της, σύμφωνα με τον Adam Badawi, καθηγητή επιχειρηματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Berkeley. Θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να εποπτεύεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς από δικαστή. Οι δικηγόροι του Twitter δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του AFP αυτή τη στιγμή.

Γιατί αυτή η αλλαγή;

Ο Έλον Μασκ είναι συνηθισμένος στις διαμάχες, τις αθετημένες υποσχέσεις και τις μηνύσεις.
Αλλά ακόμη και για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τα ποσά που διακυβεύονται είναι σημαντικά. Ο προσδιορισμός των κινήτρων πίσω από την τελευταία του κίνηση είναι, προς το παρόν, εικασία. Πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι απλώς συνειδητοποίησε ότι δεν θα κέρδιζε την αγωγή, επειδή δεν κατάφερε να υποστηρίξει με συνέπεια το βασικό του επιχείρημα για την ακύρωση της συμφωνίας: τη μεγαλύτερη από την αναφερόμενη παρουσία ψεύτικων και αυτοματοποιημένων λογαριασμών Twitter στο κοινωνικό δίκτυο. Για τον Καρλ Τομπάιας, καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ, είναι επίσης πιθανό ο Μασκ να ενοχλήθηκε από τη διάδοση, στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας, μηνυμάτων με άλλες επιχειρηματικές προσωπικότητες και να προτίμησε να αποφύγει τη δημοσίευση άλλων επικοινωνιών.

Το γεγονός ότι δεν προέβη σε επαλήθευση της κατάστασης της εταιρείας πριν από την αρχική του προσφορά, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτού του είδους τις συμφωνίες, τον επηρεάζει επίσης, πιστεύει ο Τομπάιας. “Νομίζω ότι και στις δύο πλευρές, η κατάσταση έγινε ενοχλητική, αποκαλυπτική και όχι πολύ εποικοδομητική”, δήλωσε.

Πώς είναι το Twitter;

Η μετοχή του Twitter σημείωσε άλμα 22% την Τρίτη μετά την είδηση της αλλαγής της γνώμης του Μασκ. Όμως η εταιρεία δεν βρίσκεται στα καλύτερά της. Πάσχει, όπως και άλλοι γίγαντες του κλάδου, από μειωμένες διαφημιστικές δαπάνες εν μέσω μιας ψυχρής οικονομίας, ενώ η εικόνα της επηρεάστηκε από την αναταραχή και την αβεβαιότητα γύρω από το ενδιαφέρον του Μασκ για την αγορά της. Ο όμιλος ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο και το ηθικό των εργαζομένων δεν είναι και το καλύτερο.

Οι πρόσφατες καταγγελίες του πρώην επικεφαλής ασφαλείας του, που απολύθηκε τον Ιανουάριο, του Πάιτερ Ζάτκο, υπονόμευσαν τη φήμη του. Ο πρώην εργαζόμενος κατηγορεί τη διοίκηση του Twitter ότι δεν έλαβε επαρκώς υπόψη της τα σοβαρά ελαττώματα ασφαλείας. “Είναι αρκετά ειρωνικό το γεγονός ότι, για τον Μασκ, το πιο εύκολο μέρος αυτής της συμφωνίας είναι η αγορά του Twitter”, αντανακλά ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Ασφαλιστικής εταιρίας . “Το δυσκολότερο μέρος θα είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων που συνδέονται με την κεφαλαιοποίηση και τη δέσμευση των συνδρομητών”, πρόσθεσε.

Πώς θα έμοιαζε το Twitter με τον Μασκ στο τιμόνι;

Ο Μασκ παρουσιάζεται ως ένθερμος υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου και έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να αφήσει τους χρήστες του Διαδικτύου να εκφραστούν όπως αυτοί θεωρούν σωστό, αρκεί να μην παραβιάζουν τον νόμο. Δήλωσε επίσης ότι είναι υπέρ της άρσης της αναστολής του λογαριασμού του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στο Twitter, την οποία αποφάσισε η εταιρεία μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Τι θα γίνει με τη δίκη;

Ο δικαστής που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση σημείωσε την Τετάρτη ότι η δίκη είναι ανοιχτή και έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου, μέχρι το κοινωνικό δίκτυο και ο ιδρυτής της Τέσλα να ζητήσουν επίσημα αναβολή. Προς το παρόν, “οι διάδικοι δεν ζήτησαν διακοπή της διαδικασίας”, υποστήριξε η δικαστής Kathaleen Mc Cormick σε επιστολή της προς τους δικηγόρους την Τετάρτη. “Εξακολουθώ να κάνω τις προετοιμασίες για τη διαδικασία”, πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος