Πώς επηρεάζει η επιστράτευση την εξέλιξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας – Αναλύσεις από τους Δ. Τριανταφυλλίδη και Ε. Βενέτη (video)

Νέα τροπή έχει πάρει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας μετά την μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και στην μαζική φυγή των νέων από τη Ρωσία, που δεν θέλουν να πάνε στο μέτωπο των συγκρούσεων. Στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μίλησαν για το θέμα αυτό ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης και ο Ευάγγελος Βενέτης, διεθνολόγος.

«Το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος δεν το γνωρίζει κανείς. Το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Θα λήξει με την ήττα της Ρωσίας στα πεδία των μαχών» δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «ο πολυδιαφημισμένος δεύτερος καλύτερος στρατός του κόσμου, εδώ και επτά μήνες, δεν μπόρεσε να πετύχει τους αντικειμενικούς του σκοπούς. Απεναντίας, στην πρώτη μεγάλη και οργανωμένη αντεπίθεση των Ουκρανών υποχώρησε από τα εδάφη, τα οποία είχε καταλάβει στην περιοχή του Χαρκόβου. Και αυτή τη στιγμή πιέζεται πάρα πολύ», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Μιλώντας για την έκβαση του πολέμου ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές και ότι η κατάσταση είναι αμφίρροπη.

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ισχύ με τρόπο ασύμμετρο

Από την πλευρά του ο διεθνολόγος Ευάγγελος Βενέτης εξέφρασε την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας ιδιαίτερος γιατί η Ρωσία είναι ισχυρός παίκτης. «Είναι μια υπερδύναμη η οποία έχει αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει το σύνολο, έστω και μερικό, ούτε καν το μισό οπλοστάσιο της δύναμης ισχύος που έχει στην Ουκρανία», είπε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη, «ο Πούτιν δεν θέλει να χάσει τον φίλο πληθυσμό (προς τη Ρωσία) που έχει στο μισό κομμάτι του λαού της Ουκρανίας, ανατολικά του Δνείπερου. Αφετέρου χρησιμοποιεί τη στρατιωτική του ισχύ με το σταγονόμετρο, ούτως ώστε με τρόπο ασύμμετρο για να εκμαιεύσει ασύμμετρα ανταλλάγματα σε επίπεδο χρηματοοικονομικό και ενεργειακό παγκοσμίως. Άρα, ο Πούτιν έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει με αυτό τον τρόπο το στρατό του και την ισχύ του για να πάρει παγκόσμια ανταλλάγματα και να φέρει σε δύσκολη θέση την Ευρώπη και τη Δύση εν γένει».

Αναλύοντας την τακτική του Ρώσου προέδρου, ο κ. Βενέτης εκτίμησε ότι είναι ριψοκίνδυνη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος είναι να χάσει το ηθικό του ρωσικού στρατού και να μειωθεί το δικό του κύρος στο εσωτερικό της Ευρώπης με το να κάνει πράξη τις απειλές του για χρήση πυρηνικών.

Σε τι αποσκοπεί η απειλή για τα πυρηνικά

Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα για το πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος της χρήσης πυρηνικών όπλων ο κ. Βενέτης εκτίμησε ότι «είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, διότι δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος από αυτή τη διαδικασία».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η Ρωσία αποφάσισε να απευθύνει προειδοποίηση προς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση για το θέμα των πυρηνικών, διότι βρίσκεται σε διαδικασία προσάρτησης στη Ρωσία των ουκρανικών εδαφών που έχει κατακτήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ουσιαστικά στέλνει ένα ηχηρό τελεσίγραφο ο Πούτιν μέσω της πιθανής χρήσης πυρηνικών. Η Ρωσία ξέρει πολύ καλά ότι η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα καθιστούσε την Ουκρανία ένα νεκρό έδαφος για δεκαετίες».

Πως εξελίσσονται οι ρωσικές σχέσεις με Κίνα και Ινδία

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία η Δύση και τις νέες συνέργειες με  Κίνα και Ινδία που τη βοηθούν να ξεπεράσει αυτή την κρίση δήλωσε ότι «ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένας πόλεμος με πολλά επεισόδια. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις χώρες οι οποίες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι της Ρωσίας και αυτοί τις οι χώρες που παρουσιάζουν παλινδρομήσεις και ταλαντεύσεις. Προφανώς η Ινδία ανήκει στην κατηγορία της δεύτερης κατηγορίας χωρών. Είναι μια χώρα, θα λέγαμε αμιγώς φιλοδυτική με μια φιλοδυτική ελίτ, η οποία όμως έχει ενεργειακές και διατροφικές και άλλες οικονομικές εξαρτήσεις από τη Ρωσία».

Αναφορικά με την Κίνα, υποστήριξε ότι έχει κάνει έναν διπλωματικό ελιγμό: «Αυτή τη στιγμή η Κίνα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ρωσίας. Πολλά συμφέροντα συνδέουν  την Κίνα με τη Ρωσία, τα οποία δεν μπορούν να λυθούν σε μια νύχτα ή επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει την πίεση στο Πεκίνο».

Και όπως είπε, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος ουσιαστικά έχει αποτυπώσει διαχρονικά το στρατηγικό δόγμα των Αμερικανών στις σχέσεις με την Κίνα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κρατήσουν τη Ρωσία και την Κίνα χωριστά  και να μην είναι εκατό τοις εκατό σύμμαχοι.

Μια εκ διαμέτρου άποψη για την στρατιωτική ισχύ των Ρώσων εξέφρασε ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί το σύνολο σχεδόν των οπλικών συστημάτων και αυτή τη στιγμή το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, διότι δεν μπορεί να παράξει και να αναπληρώσει τους πυραύλους και τα βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία μέχρι στιγμής στον πόλεμο. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τα τεθωρακισμένα άρματα».

Και όπως τόνισε «σύμφωνα με τη βρετανική αντικατασκοπεία, στους τελευταίους πυραύλους που έστειλε η Ρωσία και παρατηρήθηκε και μεγάλη αστοχία, ανακαλύφθηκαν τσιπς τα οποία προέρχονταν από φούρνους μικροκυμάτων».

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του ο κ. Τριανταφυλλίδης επισήμανε ότι «η Μεγάλη Βρετανία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οι δύο χώρες, οι οποίες έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα περισσότερα χρήματα στην άμυνα του πολιτισμένου κόσμου της Δύσης, δηλαδή απέναντι στην ρωσική ασιατική βαρβαρότητα».

Όσον αφορά τις σχέσεις Ινδίας και Ρωσίας υπενθύμισε ότι η ασιατική χώρα ακύρωσε την παραγγελία των επιθετικών ελικοπτέρων που είχε παραγγείλει στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, όταν τα πράγματα αρχίζουν να έχουν κόστος για την Κίνα διαφοροποιείται απέναντι στη Ρωσία. Ενδεικτικά ανέφερε την στάση των κινεζικών τραπεζών που διέκοψαν τις συναλλαγές με τις ρωσικές. «Αυτή τη στιγμή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παίρνουμε 30 – 40% έκπτωση τις ποσότητες του πετρελαίου που διοχετεύονται από τον μοναδικό αγωγό που συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα».

Αναλύοντας τις οικονομικές συνεργασίες της Ρωσίας με την Κίνα και την Ινδία συμπλήρωσε ότι «έχουμε δύο χώρες οι οποίες συνέδεσαν την οικονομική τους ανάπτυξη με το ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο, με τη δυνατότητα να συνδιαλέγονται οι επιχειρήσεις τους με τον υπόλοιπο κόσμο και ξαφνικά προκύπτει ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται πόλεμος Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε από τη μία πλευρά 700 εκατ. πολύ ισχυρούς καταναλωτές στη Δύση, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες και από την άλλη πλευρά 140 εκατομμύρια ανθρώπους με χαμηλή αγοραστική δύναμη. Ποιος νομίζετε ότι θα επιλέξει η κινεζική και η ινδική ηγεσία; Σε ποιους καταναλωτές απευθύνεται και με ποιους θα κοιτάξει να μη χαλάσει τις σχέσεις της; Θα κρατήσουν μια επαμφοτερίζουσα στάση, δηλώνοντας και οι δύο ότι σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, πράγμα που έχει πολύ μεγάλη σημασία ως προς το modus operandi (τρόπο λειτουργίας) των μεγάλων δυνάμεων και να συνεχίσουν να κάνουν μπίζνες με τη Δύση.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος