Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σημαντική η συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς, ως αποτυχία θα έμενε η συνάντηση με Ερντογάν – Το Ισραήλ θα παραδώσει στον ΟΗΕ τη Γάζα

Για την κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές σκηνικό μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Γιάννης Μπαλτζώης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και αντιστράτηγος ε.α.

Για τη στάση της Τουρκίας

Από τη μία ο κ. Υφαντής σημείωσε πως ακόμη και αν δεν προγραμματισμένη κάποια συνάντηση Μπλίνκεν – Ερντογάν «εάν ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος, θα το επεδίωκε» ενώ για τον Αμερικανό υπουργό σημείωσε πως «οι σκοποί του ταξιδιού και της περιοδείας είναι γνωστοί» γνωστοποιώντας πως «είναι κυρίως να κατευνάσει τα πνεύματα. Η Ουάσινγκτον θέλει μια παύση, ώστε να φύγουν οι άμαχοι ή να περάσουν οι ανθρωπιστικές βοήθειες, αλλά όχι εκεχειρία».

Καταλήγοντας αναφορικά με τη συνάντηση πως κατά συνέπεια οι δύο άνδρες δεν θα είχαν τίποτα να πουν και προκειμένου να καταγραφεί ότι «η συνάντηση αυτή ήταν μια σφοδρή αποτυχία, καλύτερα να μην συναντηθούν» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση Μπλινκεν – Αμπάς σημείωσε πως «είναι σημαντική από μόνη της, το γεγονός δηλαδή ότι η Παλαιστινιακή Αρχή συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες» τονίζοντας μεταξύ άλλων τον κομβικό ρόλο της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτηρίζοντάς τες ως «διαμεσολαβητή» μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ, μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Για το επιχειρησιακό σχέδιο του Ισραήλ

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλτζώης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει η βόρεια και η νότια Γάζα. Τη βόρεια Γάζα την έχουν αποκόψει τελείως, δεν περνάει πάνω από την επιφάνεια τίποτε και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να βρουν τα υπόγεια τούνελ στα οποία κινείται η Χαμάς ούτως ώστε να τα καταστρέψουν και να αποκλειστεί πλήρως και εν συνεχεία θα κάνουν τις διάφορες ενέργειες για να εξοντώσουν, όπως διακηρύσσουν, πλήρως τη Χαμάς.

«Αυτή τη στιγμή έχουν βάλει δύο μεραρχίες, μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες. Είναι μαζί μ αυτές συν την Ταξιαρχία Γκολάνι, ένας ελίτ σχηματισμός με ειδικές ικανότητες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιστράτηγος ε.α. προσθέτοντας επιπλέον πως υπάρχει ιδιαίτερα ισχυρή υποστήριξη σε επίπεδο πληροφοριών από τους Αμερικανούς αλλά και ένα μέρος οπλικής βοήθειας.

Αξίζει να να σημειωθεί πως αναφορικά με τις επιθέσεις και τον άμαχο πληθυσμό που έχει χαθεί ο κ. Μπαλτζώης υπογράμμισε πως το Ισραήλ «χάνει το ηθικό και νομικό του έρεισμα», ένώ πρόσθεσε πως οι Ισραηλινοί είναι αποφασισμένοι να εξολοθρεύσουν τη Χαμάς ενώ μετά «θα παραδώσουν τη Γάζα στον ΟΗΕ» και πως αυτός είναι και ο λόγος των περιοδειών του Αντ. Μπλίνκεν στην περιοχή και να πείσει ποιες ποιες χώρες θα στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Επιπλέον σημείωσε πως, «το σχέδιο που γνωρίζαμε να διώξουν τους Παλαιστίνιους και να πάνε στο Σινά έχει ναυαγήσει γιατί έχει αποκαλυφθεί».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μπαλτζώης έκανε και στους κοσμικούς ηγέτες των Παλαιστινίων οι οποίοι κρατούνται από το Ισραήλ προκειμένου όπως τόνισε «να μπορέσουν να συνενώσουν τους Παλαιστινίους». Το δεύτερο που σημείωσε είναι πως πρέπει να αλλάξει η ηγεσία του Ισραήλ χαρακτηρίζοντας «τελειωμένο» τον Νετανιάχου, κάνοντας μάλιστα και αναφορά σε ειδικά δικαστήρια στο Ισραήλ μετά το τέλος του πολέμου.

«Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα πολύ σημαντικό δίλημμα. Από τη μία πλευρά υπάρχει η νομική ηθική διάσταση του ζητήματος και από την άλλη είναι για το Ισραήλ το ζήτημα της επιβίωσης» τόνισε από τη δική του πλευρά ο κ. Υφαντής σημειώνοντας πως για πολλά χρόνια το Ισραήλ προσπαθούσε να ελέγξει την απειλή από τη Χαμάς, δηλαδή να μένει η βία και η απειλή σε ανεκτά επίπεδα πολιτικά αλλά και επιχειρησιακά, όμως «αυτό κατέρρευσε» όπως χαρακτηριστικά τόνισε και συμολήρωσε πως «για το Ισραήλ δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να τελειώσει η δουλειά, δηλαδή η Χαμάς με κάποιο τρόπο να να εξουδετερωθεί».

Ερωτηθείς αν ήταν άλλος ηγέτης στη θέση του Νετανιάχχου μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το Ισραήλ θα είχε την ίδια αντίδραση γιατί ήταν πολύ βαρύ το χτύπημα» χαρακτηρίζοντάς την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «γενοκτονικού χαρακτήρα» ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τον ηγέτη του Ισραήλ «βασικό παράγοντα που η ειρηνευτική διαδικασία ήταν ήταν σε κώμα».

Επιπλέον, μιλώντας επιχειρώντας να βάλει κάποιον χρονικό ορίζοντα σημείοωσε πως «δεν έχει τόσο μεγάλα χρονικά περιθώρια για πολλούς λόγους, παρά την αμερικανική βοήθεια» ενώ υπενθύμισε πως «οι πόλεμοι στους οποίους εμπλέκεται το Ισραήλ είναι συνήθως πάρα πολύ σύντομοι» ξεκαθαρίζοντας πααράλληλα πως «οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν με στόχο να εκκαθαρίσουν την περιοχή. Μπορεί να έχουμε την αποχώρηση της ηγεσίας της Χαμάς με κάποιο τρόπο, αλλά πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει μια διαπραγμάτευση με τη Χαμάς, ούτε καν εκεχειρία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μπαρτζώης συμφώνησε πως «δεν θα σταματήσει το Ισραήλ και ιδιαίτερα με τη Χαμάς. Το πόσο θα διαρκέσει κανένας δεν γνωρίζει, θα εξαρτηθεί από τις επιχειρήσεις στα τούνελ, τα οποία είναι ένα πολυδαίδαλο σύστημα».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους ομήρους της Χαμάς σημειώνοντας πως αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ζήτημα το να επιστρέψουν οι όμηροι – ακόμη και οι σωροί όσων έχουν εκτελέσει – για να συζητήσουν για τις ανθρωπιστικές παύσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος