«Πόλεμοι, covid-19 και AI συνέδεσαν καλύτερα την ΕΕ με τους πολίτες» – Όσα είπε ο γεν. δ/ντης επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου στο ΕΡΤNews

Σύνοψη
  • «Η πιο φιλοευρωπαϊκή γενιά στην Ευρώπη είναι η νεότερη - Οι νέοι κατανοούν την Ευρώπη με πιο φυσικό τρόπο»

Το ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά την απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δημιουργήθηκε ορατότητα και αξιοπιστία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ο γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζάουμε Ντούχ, παραχωρώντας στις Βρυξέλλες συνέντευξη στον Βαγγέλη Λιακόγκονα, για την εκπομπή «ΕΠΤΑ» με τη Βάλια Πετούρη, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Πρόσθεσε δε, ότι πόλεμοι, covid-19 και Τεχνητή Νοημοσύνη συνέδεσαν καλύτερα την ΕΕ με τους πολίτες, ενώ στάθηκε στο ότι μια από τις σημαντικότερες επερχόμενες προκλήσεις που έχει πλέον να αντιμετωπίσει η ΕΕ, είναι η διεύρυνση, με τοποθετούμενο στόχο τη συνεργασία με έως και 35 κράτη – μέλη.

«Οι νέοι κατανοούν την Ευρώπη με πιο φυσικό τρόπο» υποστήριξε, ερωτηθείς για το αν υπάρχει αισιοδοξία για τη συμμετοχή των νεότερων ευρωπαίων πολιτών στις επερχόμενες εκλογές.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή στρατηγική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το τετραήμερο 6-9 Ιουνίου 2024.

Ολόκληρη η συνέντευξη

  • Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία του Covid-19, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, που συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, θα διαμορφώσουν τις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Ιούνιο;

Θα έχουν σίγουρα αντίκτυπο, επειδή αυξάνουν την ορατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία πέντε χρόνια, το γεγονός ότι η ένωση ήταν πραγματικά σε θέση να αντιμετωπίσει τον Covid και να βοηθήσει τους πολίτες, για παράδειγμα, να εμβολιαστούν ή να βοηθήσουν τα κράτη – μέλη με το σχέδιο ανάκαμψης, τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενωθεί και είναι ήδη ενωμένη πίσω από την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Αυτό έχει δημιουργήσει τόσο ορατότητα όσο και αξιοπιστία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά κάποιο τρόπο έχει επίσης συνδέσει με πολύ καλύτερο τρόπο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, την Ένωση και τους πολίτες. Επομένως, είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αυξήσει επίσης τη σημασία και την προβολή των ευρωεκλογών.

  • Έχετε πει ότι, στο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δει αύξηση των μελών της. Μπορούμε μήπως να μιλήσουμε για τους τρόπους, με ημερομηνίες και ίσως με αριθμούς επ’ αυτού;

Λοιπόν, θα δούμε. Φυσικά, μια από τις κύριες προκλήσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου θα είναι η διεύρυνση. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη που πραγματικά αναμένουν να ανοίξουν τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια, και αυτή είναι μια συζήτηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αλλά θα γίνει μια από τις προτεραιότητες αυτού του θεσμικού οργάνου, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αμέσως μετά τις εκλογές.

Όχι μόνο πώς να προσεγγίσει αυτή τη διεύρυνση, που είναι απαραίτητη από γεωπολιτική άποψη, αλλά και πώς να προσεγγίσει την εσωτερική μεταρρύθμιση, τις εσωτερικές συζητήσεις για το πώς να προετοιμάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσει να συνεργαστεί, όχι μόνο με 27, αλλά σε αυτήν την περίπτωση με 30, 32 ή και 35 κράτη – μέλη.

  • «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι προβλέψιμο λόγω της πρόσφατης στροφής του Κοινοβουλίου προς την ιδεολογική πόλωση» είναι κάτι που επίσης έχετε αναφέρει. Μπορείτε να το αποσαφηνίσετε αυτό, παρακαλώ;

Λοιπόν, θα δούμε το βράδυ των εκλογών ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Και φυσικά υπάρχουν πολλές οπτικές και έρευνες και ούτω καθεξής. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η απόφαση θα είναι στα χέρια αυτών που θα ψηφίσουν. Και παρεμπιπτόντως, ελπίζω, είμαι σίγουρος, ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών θα ψηφίσει και θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το πώς θα εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Θα δούμε.

Γνωρίζετε ότι, όπως μέχρι τώρα, αυτό το Κοινοβούλιο βρισκόταν πάντα στα χέρια μιας τεράστιας πλειοψηφίας πολιτικών κομμάτων, πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες με διαφορετικές ιδεολογικές προφορές, φυσικά, είναι όλες υπέρ της συνέχισης αυτής της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, με αυτόν τον τρόπο. Να κάνουμε τα πράγματα μαζί. Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον θα είναι πιθανότατα στην ίδια γραμμή ή θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή, αλλά και πάλι, εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν.

  • Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, φαίνεται πολύ πιθανό να ενισχυθεί η δεξιά ομάδα. Τι θα σήμαινε αυτό;

Και πάλι, ας δούμε πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες και πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες. Αυτό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό σε αυτές τις επόμενες δέκα – δώδεκα εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, είναι ότι εμείς, τα θεσμικά όργανα, το κοινοβούλιο, τα μέλη του κοινοβουλίου, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα ΜΜΕ και μαζί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξηγήσουμε στους πολίτες το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα, και τις προκλήσεις που είναι μπροστά μας. Και αυτές οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Ναι, η τελευταία νομοθετική περίοδος ήταν πολύ περίπλοκη και θα έλεγα επίσης πολύ επιτυχημένη, αλλά η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος δεν πρόκειται να είναι ευκολότερη.

Γιατί βλέπουμε πώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο περίπλοκος και βλέπουμε την κατάσταση τώρα, για παράδειγμα, με την Ουκρανία ή με το Ισραήλ και τη Γάζα. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε για χρόνια όπου, πάλι, θα χρειαστούμε εποικοδομητικές λύσεις, θα χρειαστεί να βρούμε συναίνεση. Θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε πλειοψηφίες όχι μόνο των κρατών – μελών, αλλά και των πολιτικών ομάδων σε αυτό το Σώμα. Και για αυτό, ναι, θα χρειαστούμε πολιτικά κόμματα. Θα χρειαστούμε μέλη που θα έρθουν σε αυτό το Κοινοβούλιο με αυτή την ιδέα να κάνουμε πράγματα μαζί.

  • Είστε αισιόδοξος για τη συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων, των νεαρότερων πολιτών, στις φετινές εκλογές του Ιουνίου;

Λοιπόν, κατά τις τελευταίες εκλογές, ήδη το 2019, υπήρξε μια τεράστια αύξηση της συμμετοχής των νέων, σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη το 2014. Δεν ξέρω τι θα γίνει το 2024, αλλά δείτε το εξής. Οι έρευνες μας λένε κάθε φορά ότι η πιο φιλοευρωπαϊκή γενιά στην Ευρώπη είναι η νεότερη.

Οι νέοι, είναι αυτοί που κατανοούν την Ευρώπη με πιο φυσικό τρόπο. Λοιπόν, τώρα είναι δική μας ευθύνη, ευθύνη και των ΜΜΕ, ευθύνη των θεσμών, και στη συνέχεια των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων, να εξηγήσουμε σε αυτούς τους νέους πολίτες, ότι όταν φτάσουν οι εκλογές, αυτή είναι και η στιγμή για να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον, γιατί είναι προφανές ότι το μέλλον τους θα διαμορφωθεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Ας τους προσφέρουμε λοιπόν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να το καταλάβουν και να προωθήσουν αυτή την «ψηφοφορία των νέων».

  • Απομένουν περίπου οκτώ εβδομάδες για τις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχεδιάζετε ίσως κάποιες ειδικές καμπάνιες της «τελευταίας στιγμής»;

Ναι, φυσικά θα αυξήσουμε την επικοινωνιακή μας εκστρατεία αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Θα είναι πολύ ορατό, θα έλεγα, τον τελευταίο μήνα μεταξύ 9 Μαΐου και 9 Ιουνίου. Η 9η Μαΐου είναι η ημέρα της Ευρώπης και ταυτόχρονα θα είναι ακριβώς ένας μήνας πριν από τις ευρωεκλογές. Και αυτές οι τέσσερις εβδομάδες είναι, κατά κάποιον τρόπο, εκείνες οι εβδομάδες όπου έχετε τη δυνατότητα να πείσετε τους περισσότερους πολίτες για τη σημασία των εκλογών και για τη σημασία της ψήφου. Και τα δύο πράγματα, φυσικά, πρέπει να συνδέονται. Θα δείτε μεγάλη παρουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη, σε κάθε είδους διαδικτυακά μέσα και διαδικτυακές εκδηλώσεις, θα δείτε επίσης βίντεο, ταινίες, παραγωγές που θα βοηθήσουν τους πολίτες να κατανοήσουν τη σημασία αυτών των εκλογών χωρίς να μπαίνουν στην πολιτική πλευρά μόνο από θεσμική, αλλά και από ανθρώπινη άποψη. Και θα κάνουμε επίσης μια εκστρατεία για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους να ψηφίσουν. Όλοι εκείνοι που θα ενδιαφέρονται να λάβουν ένα email από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα τους υπενθυμίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε μία εβδομάδα, ή σε τρεις ημέρες, ή σε μία ημέρα. Όλοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αυτό το email.

«Πόλεμοι, covid-19 και AI συνέδεσαν καλύτερα την ΕΕ με τους πολίτες» – Όσα είπε ο γεν. δ/ντης επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου στο ΕΡΤNews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος