Ποιες είναι οι σχολές του μέλλοντος – Σύμβουλος εκπαίδευσης μιλά για το τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Πρεμιέρα σήμερα για τις πανελλαδικές εξετάσεις στα ΕΠΑΛ και στην ΕΡΤ μίλησε ο Κωνσταντίνος Κότιος, σύμβουλος εκπαίδευσης και ιδρυτής της ιστοσελίδας labora.gr, ο οποίος μίλησε για την αγχώδη αυτή διαδικασία για παιδιά και γονείς.

«Το μέλλον των παιδιών εξαρτάται, κατά ένα ποσοστό, από αυτό που θα γράψουν αρχικά» ανέφερε ο σύμβουλος εκπαίδευσης επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν καθορίζει το επαγγελματικό μέλλον των υποψηφίων.

«Το μέλλον αλλάζει διαρκώς σε τέτοιο σημείο που να λέμε ότι τα μισά επαγγέλματα του μέλλοντος της επόμενης δεκαετίας δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα» τόνισε επισημαίνοντας ότι οι τελειόφοιτοι των Λυκείων κάνουν μια εισαγωγή σε μια σχολή η οποία θα τους δώσει τις βάσεις για να σταθούν όρθιοι στα νέα δεδομένα που έρχονται.

«Ευκαιρίες δημιουργούνται γιατί έρχεται η τεχνολογία σε όλα τα επαγγέλματα και μας τα αλλάζει όλα», πρόσθεσε ο κ. Κότιος παραθέτοντας παραδείγματα επαγγελμάτων που εφαρμόζουν τη σύγχρονη τεχνολογία.

Με αφορμή το τραγούδι της Ντόλι Πάρτον «9 to 5» που αναφέρεται στο καθιερωμένο ωράριο εργασίας σε δουλειά γραφείου ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού εκτίμησε ότι «το ωράριο 09:00 με 17:00 είναι κάτι το οποίο δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρχει στα επόμενα χρόνια με τη μορφή που το έχουμε συνηθίσει». Σύμφωνα με τον ίδιο στο μέλλον θα κυριαρχήσει η υβριδική εργασία με παρουσία δύο ημερών στο γραφείο και τριών ημερών στο σπίτι ή με εργασία ως ψηφιακός νομάδας.

Τα δεδομένα στην αγορά εργασίας αλλάζουν

Μιλώντας για τους εργαζόμενους που δουλεύουν από όποιο μέρος της γης επιθυμούν έχοντας τον φορητό υπολογιστή μαζί τους επιβεβαίωσε ότι αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό: «Μιλάμε για μεγάλες κοινότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου στελέχη και μεγαλοστελέχη εταιρειών, ιδιαίτερα στο κομμάτι της τεχνολογίας, οι οποίοι διαμένουν σε μία εξωτική χώρα με πολύ λιγότερα χρήματα να ξοδεύουν καθημερινά και να εργάζονται εκεί διαδικτυακά».

Και όπως είπε τα δεδομένα στην αγορά εργασίας αλλάζουν με την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη να χαρακτηρίζονται ως επαγγέλματα του μέλλοντος μαζί με τη ρομποτική ιατρική – εμβιομηχανική και τα κοινωνικά δίκτυα.

«Η επιστημονική κοινότητα είναι πολύ προβληματισμένη για το μέλλον. Κάποιοι αγχώνονται περισσότερο, κάποιοι λιγότερο. Παρόλα αυτά όμως, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στη ζωή μας. Ενδέχεται να αλλάξει δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο δίνουμε εξετάσεις και κάνουμε εργασίες μέσα στο πανεπιστήμιο» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κότιο όλες οι σχολές Πληροφορικής και όλες οι παρεμφερείς θα είναι στην κορυφή των επιλογών των υποψηφίων που πρέπει να κοιτάζουν και το ενδεχόμενο επαγγελματικής αποκατάστασης.

«Θα ήταν καλό να μην έχουμε στο νου μας ότι με το που πέρασα ή στόχευσα σε μια σχολή ότι θα κάνω αποκλειστικά αυτό που έχω τώρα στο μυαλό μου. Υπάρχει ένας ευχάριστος δρόμος που έχουμε να διανύσουμε στο πανεπιστήμιο» σημείωσε ο σύμβουλος επαγγελματικής εκπαίδευσης.

«Η νέα εποχή έχει πολλές εναλλαγές. Στην Ελλάδα μας φοβίζει αυτό γιατί είχαμε συνηθίσει και μεγαλώσαμε όλες οι γενιές με τον διορισμό στο δημόσιο και τη σιγουριά και την αποκατάσταση» πρόσθεσε. Δεν παρέλειψε μάλιστα να εφιστήσει την προσοχή των υποψηφίων στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. «Κάθε χρόνο το υπουργείο ανακοινώνει τις νέες αντιστοιχίες ή τις όποιες αλλαγές εκεί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού», δήλωσε σχετικά.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος