Ποια θα είναι η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας για το εσωτερικό και την Ευρωζώνη

Tο οικονομικό πρόγραμμα που προτίθεται να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και η πολιτική που αναμένεται να προωθήσει σε ό, τι αφορά τα αναπτυξιακά, δημοσιονομικά και νομισματικά ζητήματα της ΕΕ και της Ευρωζώνης εξέτασε η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Καλεσμένος ήταν ο Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου και Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.

Ποια θα είναι η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας για το εσωτερικό και την Ευρωζώνη
Αλέξανδρος Κρητικός

Ο κ. Κρητικός ρωτήθηκε για το κοινό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομία, του οποίου η κύρια μέριμνα φαίνεται να είναι η εσωτερική ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός με μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, διόρθωση κοινωνικών ισορροπιών με αύξηση κατώτερου ημερομισθίου και ορισμένων συντάξεων/επιδομάτων και ισχυρή ενίσχυση της πράσινης μετάβασης.

Αναφορικά με την πολιτική για την ΕΕ, ο ‘ευρωπαϊσμός’ διαγράφεται έντονος, αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχει στον ορίζοντα μεταρρύθμιση των μέχρι τώρα δημοσιονομικών κανόνων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και των νομισματικών πολιτικών της ΕΚΤ. Επίσης, κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη χρήση των μηχανισμών του ΕU Next Generation/Tαμείου Ανάκαμψης σαν μια one off πολιτική λόγω πανδημίας ή μπορεί να δεχθεί να έχει -υπό προϋποθέσεις- και συνέχεια.

Ρωτήθηκε, επίσης, τον νέο Υπουργό Οικονομικών, επιλογή που αποτελεί κάθε φορά τη σημαντικότερη για τη σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης, μετά το πρόσωπο του Καγκελαρίου. Έτσι ο ορισμός του Κρίστιαν Λίντερ είναι και τώρα κομβικής σημασίας, αντιπροσωπεύοντας ένα βασικό σημείο ισορροπίας των τριών κυβερνητικών εταίρων, αλλά και των οικονομικών παραγόντων της Γερμανίας.

Οι μέχρι τώρα οικονομικές απόψεις Λίντερ για το εσωτερικό της Γερμανίας, την ευρωζώνη και ειδικά την Ελλάδα ήταν γνωστές. Το 2017 είχε μάλιστα κατηγορήσει τον Σόιμπλε πως είναι ελαστικός στη διαχείριση της ευρωζώνης και πιο πρόσφατα οι βουλευτές του κόμματος των Φιλελευθέρων, που ηγείται, δεν είχαν ψηφίσει τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ό, τι δε αφορά τη χώρα μας είχε ταχθεί υπέρ του Grexit. Ωστόσο, ο κ. Κρητικός θεωρεί πως ο Λίντερ στην κυβέρνηση θα είναι αναγκαστικά διαφορετικός απ’ ό,τι στην κυβέρνηση και άλλωστε τον τελικό λόγο για τα κρίσιμα ζητήματα θα έχει ο καγκελάριος Σόλτς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος