Π. Παστουσέας – Κ. Υφαντής για νέα Navtex: Η Ελλάδα πιέζει τη Λιβύη να κάνει κάποια κίνηση

Array

Με νέα Navtex δεσμεύεται η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης προκειμένου να γίνουν σεισμικές έρευνες από τον πετρελαϊκό κολοσσό Exxοn Mobil για υδρογονάνθρακες. Αφορά περιοχές εντός των ελληνικών οικοπέδων και βρίσκεται βόρεια της μέσης γραμμής.

Για πρώτη φορά βλέπουμε να πρωτοστατεί σε τέτοιες κινήσεις η ελληνική πλευρά. Εμείς πιέζουμε πλέον τη Λιβύη να κάνει κάποια κίνηση. Είτε λοιπόν θα πρέπει να αναγνωρίσει ή να πει τις απόψεις της σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα και την εν δυνάμει ΑΟΖ ή θα αντιδράσει κατόπιν εντολών της Τουρκίας ή παραχωρώντας οικόπεδα για έρευνα από κάποιο ερευνητικό τουρκικό σκάφος. Επίσης αναμένουμε και την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία από ότι δήλωσε έχει έτοιμο το Αμπντουλχαμίντ Χαν για έρευνες για γεωτρήσεις. Είναι μια πολύ καλή κίνηση από την Ελλάδα για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Επιταχύνονται κάποιες εξελίξεις“, τόνισε ο Αντιναύαρχος εν αποστρατία, Παναγιώτης Παστουσέας μιλώντας στην ΕΡΤ. Χαρακτήρισε τη Λιβύη φερέφωνο της Άγκυρας και σημείωσε ότι είναι ώρα να κάνει διαπραγματεύσεις.

Αντίδραση από πλευράς της Λιβύης αναμένει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων της Παντείου, Κώστας Υφαντής. Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” εκτίμησε ότι η όποια αντίδραση από τη λιβυκή πλευρά, θα έχει ηπαγορευθεί από την Άγκυρα.

Στη συνέχεια, αυτό που θα δούμε θα είναι πρώτα απ’ όλα να οριοθετηθούν οικόπεδα από την πλευρά της Τρίπολης. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Μετά ένας προσχηματικός διαγωνισμός και αδειοδότηση κατά πάσα πιθανότητα τουρκικών εταιρειών ή της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και έτσι θα ξεκινήσει η γνωστή διαδικασία” είπε ο κ. Υφαντής και πρόσθεσε:

Η ελληνική πλευρά, πέρα από το ότι η συγκυρία είναι καλή και πέρα από το ότι επιταχύνεται πάρα πολύ το πρόγραμμα της έρευνας και η πιθανότατα των γεωτρήσεων, κάνει κάτι κυρίως για να προκαλέσει την αντίδραση της Λιβύης και να πάμε σε οριοθέτηση, γιατί αυτό που κάνουμε είναι έρευνες σε μη οριοθετημένη περιοχή. Βεβαίως, σεβόμενοι τη μέση γραμμή, κάνουμε αυτό που κάνει η Τουρκία. Δηλαδή κάνουμε έρευνα σε μία οριοθετημένη περιοχή. Δεν είμαστε παράνομοι, δεν ενοχλούμε κανέναν όπως κάνει η Τουρκία, αλλά το κάνουμε αυτό ακριβώς για να αναγκάσουμε την Τρίπολη να πάμε σε μία οριοθέτηση, όπως κάναμε με την Ιταλία, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, σεβόμενη η Αθήνα το διεθνές δίκαιο“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος