Ελληνοτουρκικά: Το μήνυμα Δένδια για τον κίνδυνο των τουρκικών εξοπλισμών – Πού οφείλεται το «πισωγύρισμα» της ‘Αγκυρας

«Ανησυχώ, όταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου, τα οποία διατυπώνουν ισχυρισμούς ασύμβατους με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τα μέλη της επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, σε σχέση με την Τουρκία. Το μήνυμα Δένδια ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τις βασικές της θέσεις «ούτε κατά κεραίας», έρχεται στον απόηχο γεγονότων όπως οι τουρκικές Navtex και το ελληνικό διάβημα, οι δηλώσεις Φιντάν που «γκριζάρει» 23 ελληνικά νησιά και το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, επισημαίνεται στην εκπομπή Newsroom του Ertnews με τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου να αποδίδει «το πισωγύρισμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη δυσφορία της Άγκυρας για την επιστολή Μπλίνκεν και τους όρους που θέτουν οι Αμερικάνοι σε σχέση με τα F-16.

«Υπήρχε μια επιστολή την οποία απεκάλυψε η Καθημερινή και η Λένα Αργύρη στην οποία περιέγραφε βήμα προς βήμα τι θα κάνουν οι Αμερικανοί σε περίπτωση που οι Τούρκοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα F-16 για επιθετικές ενέργειες εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ σε Συρία, Αρμενία κλπ., είπε ο Φάνης Παπαθανασίου ενώ υπενθύμισε ότι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα αναβλήθηκε για λόγους φόρτου εργασίας λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών. «Την ίδια ώρα Φιντάν και Γεραπετρίτης συζητούσαν περί της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου να επισημαίνουν ότι η επίσκεψη έχει προαναγγελθεί αλλά δεν έχει κλείσει», είπε ο Φάνης Παπαθανασίου και πρόσθεσε:

«Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν διακυμάνσεις. Αλλά το ζήτημα είναι ότι βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει την Τουρκία σε ένα διαφορετικό πλαίσιο έχοντας δυσκολέψει τη διμερή σχέση και βάζοντας όρους σε σχέση με τα F 16». Επίσης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία, γιατί ακόμα δεν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα.

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά τουρκική Navtex συνδέει ζητήματα κυριαρχίας και ναυσιπλοΐας. «Το υφέρπον επιχείρημα είναι εκεί και δεν δικαιούμεθα να το αγνοούμε. Και όταν προγραμματίζουμε για δεκαετία, μπροστά από τώρα, δηλαδή και μετά από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία, πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις», τόνισε.

«Νόταμ αμφισβητεί- γκριζάρει 23 ελληνικά νησιά και υποστηρίζει ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν επιτρέπουν να γίνονται ασκήσεις, ενώ υπήρξε διάβημα την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική πλευρά από τον πρεσβευτή μας στην Άγκυρα ενώ έγινε διαμαρτυρηθήκαμε και στον Ισπανό συντονιστή της ΕΕ», υπενθύμισε ο Φάνης Παπαθανασίου.

Nίκος Δένδιας: Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές της θέσεις

«Οφείλουμε να χτίσουμε την εθνική μας άμυνα ώστε να αντέξει τις προκλήσεις της νέας εποχής», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.

«Καταλαβαίνετε τον κίνδυνο που οι τουρκικοί εξοπλισμοί αποτελούν για την πατρίδα μας. Αναφερθήκατε στη ναυπήγηση δεύτερου πιο εξελιγμένου τουρκικού ελικοπτεροφόρου. Το μεγάλο ερώτημα που θα έθετε κανείς είναι ‘γιατί φτιάχνεται αυτό το πλοίο; Απλώς και μόνο για να κάνει παρέλαση εντός του Βοσπόρου ή η Τουρκία διεκδικεί την πλήρη υπεροχή και τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, επί τη βάση κειμένων που έχει υπογράψει, όπως το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι ανύπαρκτο μεν αλλά η Τουρκία συνεχίζει να το επικαλείται; Και αν αυτή είναι η Τουρκική αντίληψη, υποδηλώνεται από θέσεις τις οποίες δεν έχει μεταβάλει η Τουρκία», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Ελέχθη, από κάποιους συναδέλφους για τις Navtex. Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές της θέσεις ούτε κατά κεραία. Και συνεχίζει ένα πρόγραμμα ναυπηγήσεων σκαφών.

«Ναι ανησυχώ. Όταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου, τα οποία διατυπώνουν ισχυρισμούς ασύμβατους με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, έστω και sotto voce, εγώ ανησυχώ και έχω υποχρέωση να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία, πώς η χώρα θα έχει τη δυνατότητα, υπό τις πληθυσμιακές και οικονομικές συνθήκες, να διατηρήσει αλώβητη την εθνική της κυριαρχία. Και αν δεν το κάνω αυτό, τότε εγκληματώ», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Όμως από την άλλη δεν μπορούμε και να μην εκμεταλλευτούμε, με τον δέοντα τρόπο, αυτό το διάστημα ηρεμίας, σχετικής ηρεμίας, το οποίο απολαμβάνουμε. Είναι καλοδεχούμενο και εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε αυτό να διατηρηθεί. Εγώ είδα τον Τούρκο συνάδελφό μου στις Βρυξέλλες, εδώ και τρεις μέρες, και του ζήτησα να διατηρηθεί το κλίμα. Του ζήτησα να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια οδηγεί σε οξύνσεις. Διότι εμείς πάντοτε επιζητούμε την ηρεμία, ώστε να υπάρχει πλαίσιο διαλόγου. Αλλά χρειάζονται δύο γι΄αυτό. Δεν μπορούμε μόνοι μας εμείς», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Σε σχέση με τον εξοπλισμό των νησιών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα,, να μείνουν τα νησιά ανυπεράσπιστα», και «μπορεί να διατυπώνονται από την πλευρά της ‘Αγκυρας, όποιοι και όσοι ισχυρισμοί» αλλά «η αντίληψη περί της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, όταν υφίσταται στόλος εισβολής στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, δεν αντέχει σε καμιά κριτική και δεν χρειάζεται σε καμιά απάντηση, αντιβαίνει στην ανθρώπινη λογική».

Αναφερόμενος στα F35, o υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είπε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ αρχική φάση» και καταρχήν «δεν βιαζόμαστε», «υπάρχει η αποδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης να μας πωληθούν έως και 40 F35», «αλλά το ερώτημα πόσα θα πρέπει να πάρουμε, πόσα χρειαζόμαστε, τι εξοπλισμό έχουν, είναι προϊόν της εργασίας προτεραιοποίησης, αναγκών, των Γενικών Επιτελείων».

Πηγή: ERTNEWS – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος