Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Ανοικτή Διακυβέρνηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Της Ζωής Παχούντη

Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, με τη συμμετοχή 70 κρατών μελών, στις 7-9 Δεκεμβρίου 2016, η διεθνής συνδιάσκεψη για την Ανοικτή Διακυβέρνηση.  Στη σύνοδο παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολλάντ, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας τη σημασία του Συνεδρίου.

Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Ανοικτή Διακυβέρνηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας
#OGP16

Η Ελλάδα συμμετείχε με την Ομάδα Έργου για την Ανοικτή Διακυβέρνηση που λειτουργεί υπό το συντονισμό του εθνικού εκπροσώπου στην OGP (Open Government Partnership) και κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Επικρατείας  Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς, η προστασία του περιβάλλοντος, οι δράσεις για το κλίμα και την αειφορία, οι ψηφιακές πηγές και η τεχνολογική πρόσβαση των πολιτών, η ανοικτή διαβούλευση και η ανοικτή διακυβέρνηση, καθώς και η υιοθέτηση και εφαρμογή της σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου.

Σε περισσότερα από 300 στρογγυλά τραπέζια και εργαστήρια:  ανακοινώθηκαν νέες προσπάθειες και δεσμεύσεις, ξεκίνησαν συλλογικές δράσεις και διεθνείς συνεργασίες. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους για καλές πρακτικές ενώ παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους των κυβερνήσεων που μετασχημάτισαν θετικά τη ζωή των πολιτών.

Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Ανοικτή Διακυβέρνηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας
#OGP16

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων στη Γαλλία και στην Ευρώπη.  Με την ανανέωση της υπογραφής-δέσμευσης εκ μέρους των χωρών και των οργανώσεων των πολιτών που συμμετείχαν, της λεγόμενης Διακήρυξης του Παρισιού για την OGP,  διατρανώνεται η πίστη στις αρχές και τις αξίες της Συνέργειας για την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και την συμμετοχή των πολιτών που θα προάγουν, θα εμβαθύνουν και θα εγγυηθούν την δημοκρατία.

Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Ανοικτή Διακυβέρνηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας
#OGP16

Με την υπογραφή της Διακήρυξης οι κυβερνήσεις, η Κοινωνία των Πολιτών και οι Ανεξάρτητες Αρχές δεσμεύτηκαν να αναλάβουν συλλογικές δράσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανοικτής διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν:

α. Συλλογική πλατφόρμα που συγκεντρώνει τις ενέργειες και τις προτάσεις δράσης και θα  αποτελέσει επομένως πηγή έμπνευσης και γνώσης για όλους.

β. Εργαλειοθήκη ψηφιακών λύσεων για την υποστήριξη όσων συλλογικών δράσεων  αναλαμβάνονται στο πλαίσιο των Εθνικών Σχεδίων Δράσης.

Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Ανοικτή Διακυβέρνηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας
#OGP16

Στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης υπήρξε η δυνατότητα ενημέρωσης των συνέδρων για τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου των πολιτών και κοινωνικών φορέων, που έχει θεσμοθετήσει η ΕΡΤ, τα οποία υπηρετούν την προσπάθεια ανοικτής διακυβέρνησης στη χώρα μας με διαφάνεια, λογοδοσία, καθώς και με την διαβούλευση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών που προάγουν την δημοκρατία.

Ζωή Παχούντη, MSc., MBA
Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος