Π. Θεοδωρακίδης: Αναμενόμενη η τουρκική έγκριση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ανοίγει ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την τουρκική κοινοβουλευτική έγκριση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο στρατηγικός αναλυτής και πρώην εκπρόσωπος της ΣΥμμαχίας, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ενώ αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, προτάσσοντας ότι «μέσα στο Φεβρουάριο, ανοίγει και ο διάλογος για τη στρατηγική πορεία των διμερών σχέσεων».

Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή βάζει στην άκρη έναν πονοκέφαλο, αφού πειστεί και η Ουγγαρία, και συντονισμένα προσπαθεί να αντιδράσει στην όποια ρωσική επιθετικότητα, ενώ από την τουρκική πλευρά «η μεγάλη επιβεβαίωση είχε έρθει παρασκηνιακά, όταν δεν έβαλε βέτο στη μεγαλύτερη από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου νατοϊκή άσκηση στην Ευρώπη.

«Από εκεί και πέρα, ήταν αυτονόητο ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση, μετά και την καταλυτική επίσκεψη του.
υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν στις 6 Ιανουαρίου και σε Ελλάδα και σε Τουρκία, όπου η τουρκική διπλωματία προσπάθησε να αποσυνδέσει τα F-16 σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο των Αθηνών από την απειλή στο Αιγαίο», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρακίδης.
«Άρα είχε ολοκληρωθεί ένας κύκλος ώστε να απαιτήσει η Τουρκία μια θέση στο ΝΑΤΟ, διευρυμένη και ενισχυμένη και ως συνομιλήτρια χώρα με δυνάμεις που επιβουλεύονται τη συμμαχία. Κατ αντιστοιχία και σε διμερές επίπεδο και σε στρατηγικό επίπεδο με την Ελλάδα, αναμένεται μια ανακοίνωση και για τα F-35 που αφορά στην Ελλάδα για να υπάρξει μια εξισορρόπηση, ανέφερε, τέλος, ο αναλυτής.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος