Π. Κουστένης, εκλογικός αναλυτής: Μονοθεματική η συζήτηση της τελευταίες ημέρες – Προς τα μικρότερα κόμματα στρέφονται οι αναποφάσιστοι

O Παναγιώτης Κουστένης, εκλογικός αναλυτής, μίλησεά στην ΕΡΤ για τα χαρακτηριστικά τηςνέας “φουρνιάς” των αναποφάσιστων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου εκτιμώντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσουν τα ποσοστά τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουστένης στην εκπομπή «Newsroom» η συζήτηση για τους μειονοτικούς βουλευτές και το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο είναι τα δύο θέματα που μονοπωλούν στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες η συζήτηση είναι, θα έλεγε κάποιος, περισσότερο μονοθεματική. Αυτό ενδεχομένως να αποτελεί και ένα πρόβλημα για εκείνους οι οποίοι θα ήθελαν να ανοίξουν τη συζήτηση κάπως ευρύτερα» σημείωσε ο κ. Κουστένης αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε να δείξει και το πρόγραμμά του σε επιμέρους ζητήματα.

«Ουσιαστικά μπήκε σε μια διαδικασία να ξανά προβάλλει τις θέσεις του, να τις εξειδικεύσει και σε ένα βαθμό να τις παρουσιάσει πιο εύληπτα» είπε προσθέτοντας ότι άλλαξε κάποια από τα κεντρικά του συνθήματα.

Μιλώντας για τη Νέα Δημοκρατία σχολίασε ότι δεν είδε κάποιες σημαντικές αλλαγές εκτιμώντας ότι «προφανώς έγινε περισσότερο focus σε συγκεκριμένες κάποιες πτυχές του προγράμματός της.

Ποιο κόμμα είναι πιο ευνοημένο σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο θα αλλάξει τη γενικότερη εικόνα είναι το αθροιστικό ποσοστό των ψήφων που θα μείνουν εκτός Βουλής. «Αναμένουμε ότι αν η Βουλή παραμείνει πεντακοκομματική, όπως την προηγούμενη φορά, σίγουρα το ποσοστό εκτός Βουλής θα είναι αρκετά ανώτερο από το 10%. Εφόσον πάμε σε μια επτακομματική Βουλή, όπως δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι και ελαφρώς χαμηλότερο του 10%» εκτίμησε.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Κουστένης, σε περίπτωση που η επόμενη βουλή θα είναι πεντακομματική «διευρύνονται τα περιθώρια για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και για την έκταση της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει ένας περιορισμός αυτού του αριθμού, αλλά αντιστοίχως υπάρχει και διεύρυνση περιορισμός της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και των υπόλοιπων κομμάτων που υπερβαίνουν το όριο».

Πώς θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κρίνει την τελική κρίση της νέας γενιάς των αναποφάσιστων ψηφοφόρων εξήγησε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα ικανό ποσοστό του εκλογικού σώματος μπαίνει σε μια διαδικασία να ξανασκεφτεί την ψήφο του. «Αυτό το ποσοστό αφορά ψηφοφόρους οι οποίοι και την προηγούμενη φορά ή ενδεχομένως και τώρα σκέφτονται περισσότερο το πού θα καταλήξουν στρεφόμενοι προς τα μικρότερα κόμματα, προς την “ουρά” του εκλογικού ανταγωνισμού» ειπε.

Όσον αφορά τους κεντρικούς παίχτες εκτίμησε ότι «η ψήφος είναι σε μεγάλο βαθμό κατασταλαγμένη, ειδικά σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, εάν θεωρήσουμε ότι είναι οι δύο βασικοί ωφελημένοι της πρώτης κάλπης.

«Το μεν ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις δυνάμεις του. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι παρουσιάζει και μια περαιτέρω αύξηση» συμπλήρωσε εκτιμώντας ότι η ΝΔ έχει δυνητικά το περιθώριο να αυξήσει τα ποσοστά των εκλογών της 21ης Μαϊου.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος