Π. Ιωακειμίδης: Η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, μπορεί να αποτελέσει έναν ιστορικό σταθμό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Θετική εξέλιξη για το ΝΑΤΟ και για την Ελλάδα ειδικότερα, εκτιμούν πως είναι η χθεσινοβραδυνή εξέλιξη με το «πράσινο φως» από τον Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πολιτικός αναλυτής, Σπύρος Καπράλος και ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης ΕΚΠΑ . «Είναι μια θετική εξέλιξη από δύο πλευρές» εκτίμησε ο κ. Ιωακειμίδης. «Το γεγονός ότι έχουμε συμφωνία για τη Σουηδία, βελτιώνει σημαντικά το κλίμα και για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αύριο. Αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο που βελτιώνει το κλίμα». Επιπλέον ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέφερε την ευρωπαϊκή ενοποίηση της Τουρκίας. Κάτι που κατά κάποιο τρόπο πιστοποιεί τη διάθεση του να πλησιάσει την Ευρώπη και τη Δύση». Όπως τόνισε ο καθηγητής, «το γεγονός ότι ανοίγει η προοπτική για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και την τελωνειακή ένωση, προσφέρει ένα πρόσθετο διπλωματικό όπλο στην Αθήνα»

«Ο Ερντογάν πέτυχε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο που αποτελεί και προϋπόθεση προκειμένου να απελευθερώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μολονότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται αλλά κατά κάποιο τρόπο έχουν συνδεθεί.

Πέτυχε τη δέσμευση της Σουηδίας ότι θα υποστηρίξει το ξεπάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης. Πήρε και διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Σαρλ Μισέλ, ότι στον στρατηγικό διάλογο που θα γίνει για την Τουρκία το φθινόπωρο θα συμπεριληφθεί και το θέμα του ξεπαγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και επομένως κατά κάποιο τρόπο ικανοποιείται το αίτημα που έθεσε ο Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για το Βίλνιους» είπε ο κ. Ιωακειμίδης.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι ανοίγει η προοπτική για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και την τελωνειακή ένωση, προσφέρει ένα πρόσθετο διπλωματικό όπλο, στην Αθήνα. Διότι και η ενταξιακή προοπτική, μολονότι δεν πρόκειται να γίνει στο ορατό μέλλον και ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης περνούν μέσα από την Αθήνα. Η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευρηματικό δημιουργικό τρόπο, προκειμένου να πετύχει μια σειρά από στόχους».

Ωστόσο όπως παραδέχτηκε «προοπτική να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τουρκία για το ορατό αλλά και για το βαθύτατο μέλλον δεν υπάρχει. Αυτό είναι γεγονός. Ενδεχομένως να μη γίνει ποτέ μέλος. Αλλά παρά ταύτα, το γεγονός ότι ανοίγει η ενταξιακή διαδικασία, δηλαδή ότι πρόκειται να ανοίξουν διαπραγματευτικά κεφάλαια και να γίνεται μια συζήτηση αυτό καθ αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό διότι επιτρέπει στη μεν Τουρκία να λέει ότι συνεχίζεται η διαδικασία, στην δε Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα να ασκούν κάποια πίεση στην Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει σε δημοκρατικές παραχωρήσεις αλλά και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Ως εκ τούτου, παρά το ανέφικτο του όλου πράγματος, εξακολουθεί να παραμένει μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Βεβαίως, η τελωνειακή ένωση είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Τελωνειακή ένωση μπορεί και πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Η Ελλάδα θα πρέπει να συγκατατεθεί, αλλά με αιρεσιμότητες με προϋποθέσεις σε κάτι τέτοιο. Και νομίζω ότι αυτή είναι η πολιτική της Ελλάδας και κατά συνέπεια έχουμε θα έλεγα μια ιδιαίτερα ευνοϊκή εξίσωση και για τα ελληνοτουρκικά» .

«Η αυριανή συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη Ερντογάν μπορεί να αποτελέσει έναν ιστορικό σταθμό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» εκτίμησε ο κ. Ιωακειμίδης. «Πολύ περισσότερο που γίνεται μόλις 12 ημέρες πριν από την 100η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης. Ως εκ τούτου, η ιστορία παρακολουθεί το τι ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή στο Βίλνιους» πρόσθεσε.

«Πρώτα απ όλα είναι πολύ σημαντικό ότι γίνεται αυτή η συνάντηση, εάν προκύψουν τρία πράγματα τα οποία όπως τόνισε «μπορεί να προκύψουν»

  • Η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα από το ανώτατο Μητσοτάκη και Ερντογάν μέχρι το κατώτερο που μπορεί να προκύψει.
  • Η ενεργοποίηση των διαλόγων για τη θετική Ατζέντα και τα Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα όπως σημείωσε «ένας οδικός χάρτης για το άνοιγμα των διερευνητικών επαφών ενός πλαισίου για την αντιμετώπιση των σκληρών θεμάτων των ελληνοτουρκικών σχέσεων που νομίζω και αυτό μπορεί να προκύψει. Τότε νομίζω θα έχουμε μία στροφή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από εκεί και πέρα πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ορισμένα θα εξαρτηθούν και από την Ελλάδα. Αλλά πάντως αυτή τη στιγμή η χημεία, οι προϋποθέσεις, το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα θετικά στο να έχουμε αν θέλετε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και την ιστορική στιγμή για τις δύο πλευρές στο κλίμα λίγο του 1930. Αυτό δηλαδή το οποίο έγινε μεταξύ Βενιζέλου Ινονού τότε με την συμφωνία φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών».

«Δεν συζητάμε ζητήματα ελληνικής κυριαρχίας σε καμία περίπτωση. Αλλά από κει και πέρα όμως υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων θετικών εξελίξεων που υπήρχαν, δηλαδή αυτό το μομέντουμ που επεκράτησε μετά τους σεισμούς» υπογράμμισε.

Για το αυριανό τετ α τετ Μητσοτάκη – Εντογάν, ο Σπύρος Καπράλος, πολιτικός αναλυτής, επισήμανε

«Δεν μπορεί κανείς να κάνει ασφαλείς προβλέψειςγια το πως θα κυλήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σίγουρα υπάρχει ένα θετικό momentum σήμερα. Σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη ότι γίνεται μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά από διαρκείς αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, που βέβαια άλλαξε μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς, τώρα έχουμε δύο κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή. Είναι σημαντικό η ελληνική πλευρά και σε αυτό ευελπιστούμε, να εκμεταλλευτούμε αυτό το momentum και να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Όπως επισήμανε «από τη μια πλευρά η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, έχει διαμηνύσει ότι δεν κάνει εκπτώσεις στην εθνική της κυριαρχία. Έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι με την Τουρκία έχει μόνη και μια διαφορά τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ και βλέπει τώρα μια ευκαιρία για να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος