Ουκρανός υφ. Άμυνας: Θα μπούμε στην Κριμαία ως τον Δεκέμβριο, ο πόλεμος τελειώνει την άνοιξη

Array

Την αισιοδοξία του ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιστρέψει στην Κριμαία ως τα τέλη Δεκεμβρίου και ότι ο πόλεμος πιθανόν θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη της ερχόμενης άνοιξης, εξέφρασε ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, υποστράτηγος ε.α. Βολόντιμιρ Χαβρίλοφ, λέγοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο όταν η Ρωσία φύγει από «κάθε ίντσα ουκρανικού εδάφους».

Μιλώντας στο Sky News, ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε για τον πόλεμο ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν θα σταματήσουν να μάχονται αν δεν εξασφαλίσουν τη νίκη κατά της Ρωσίας.

Για την πιθανότητα οι Ρώσοι να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά, ο Χαβρίλοφ απάντησε ότι είναι μικρή «αλλά θα ήταν δραματικό για όλους» και πρόσθεσε ότι αυτή απειλή «δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τον πόλεμό».

Σε ό,τι αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ δήλωσε ότι αυτές θα γίνουν μόνο όταν οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν κάθε ίντσα ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου».

Μάχη μέχρι τέλους

«Η απόφαση της ουκρανικής κοινωνίας είναι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Δεν έχει σημασία ποιο σενάριο είναι στο τραπέζι. Έχουμε πληρώσει φόρο αίματος, καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για όσα έχουμε ήδη πετύχει και όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή το “πάγωμα” της σύγκρουσης θα είναι μόνον η συνέχιση αυτού του πολέμου κατά της ύπαρξης της Ουκρανίας ως έθνους», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου τη Χερσώνα και ανάγκασαν τις ρωσικές να υποχωρήσουν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Όταν ο Χαβρίλοφ ρωτήθηκε αν αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τις πιθανότητες να πετύχουν και άλλους στόχους, όπως η ανακατάληψη της Κριμαίας και απάντησε ότι «είναι θέμα χρόνου και φυσικά θα προτιμούσαμε να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό».

«Μπορεί να μπούμε στην Κριμαία, για παράδειγμα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Είναι πιθανό, δυνατό. Δεν αποκλείεται έτσι να γίνει», πρόσθεσε ο υφυπουργός Άμυνας, λέγοντας παράλληλα ότι σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και μια απροσδόκητη εξέλιξη στη Ρωσία, όπως π.χ. να πέσει το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος 

Για το πόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμα ο πόλεμος, ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας τόνισε ότι ως στρατιωτικός είναι σημαντικό να είναι προετοιμασμένος για μια μακρά μάχη εάν η Ρωσία μπορέσει να ενισχύσει τις δυνάμεις της. «Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα πάρει λίγο χρόνο. Αλλά η αίσθηση μου είναι ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, θα έχει τελειώσει».

Πηγή: Skynews

Λόιντ Όστιν: Αν δεν βοηθηθεί η Ουκρανία να διασφαλίσει το μέλλον της, αυτό θα οδηγήσει σε έναν κόσμο τυραννίας και χάους

Από την μεριά του, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν προειδοποίησε ότι αν δεν βοηθηθεί η Ουκρανία να διασφαλίσει το μέλλον της, αυτό θα οδηγήσει σε έναν κόσμο τυραννίας και χάους κατά την διάρκεια ομιλίας στην οποία θέλησε να περιγράψει ποιο είναι το διακύβευμα αυτού του πολέμου για την διεθνή κοινότητα.

Κατά την πλέον ισχυρή και απερίφραστη τοποθέτησή του από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας προειδοποίησε επίσης κατά την διάρκεια των εργασιών φόρουμ ασφαλείας στον Καναδά για τον κίνδυνο παγκόσμιας διασποράς των πυρηνικών όπλων.

«Οι αυταρχικοί ηγέτες φίλοι του Πούτιν παρακολουθούν. Και μπορεί να συμπεράνουν ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων θα τους δώσει “άδεια κυνηγιού”. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη σπείρα πυρηνικής διασποράς», είπε.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος