Ρωσία – Κίνα: Ο Σι μίλησε στον Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία

Array

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως ο δρόμος προς τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία δεν θα είναι ομαλός και πως η Κίνα θα διατηρήσει «την αντικειμενική και δίκαιη στάση» της στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μια «κίνηση ανυπομονησίας για τερματισμό του πολέμου» από τον Κινέζο ηγέτη κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο ομόλογό του.

Στην ομιλία που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν κάλεσε τον Σι να επισκεφθεί τη Μόσχα την ερχόμενη άνοιξη. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και επεσήμανε την ανάπτυξη του εμπορίου παρά τις «δυσμενείς συνθήκες της αγοράς».

Οι διμερείς σχέσεις είναι «οι καλύτερες στην ιστορία και αντέχουν σε όλες τις δοκιμασίες», είπε. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για τα αίτια, την πορεία και τη λογική του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του παγκόσμιου γεωπολιτικού τοπίου».

Ο Σι απάντησε ότι «στο πλαίσιο μιας δύσκολης διεθνούς κατάστασης, η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει την πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία» και να είναι «παγκόσμιοι εταίροι».

Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την επιθετικότητα της Μόσχας και κατηγορεί επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύγκρουση.

«Η Κίνα επιθυμεί να τελειώσει ο πόλεμος», εκτιμά πάντως ο  διευθυντής του Stimson Center της Ουάσινγκτον, Γιουν Σουν «καθώς ο χρόνος ωριμάζει για ειρηνευτικές συνομιλίες στα μάτια της Κίνας».

Ο Σι είχε ήδη δείξει σημάδια ανυπομονησίας όταν συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Πούτιν τον Σεπτέμβριο σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν. Εκείνη την εποχή, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι το Πεκίνο είχε «απορίες και ανησυχίες» σχετικά με την εισβολή, ενώ υπενθύμισε την πρόσβαση της Κίνας στο ρωσικό πετρέλαιο.

Πηγή:CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος