«Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία αγκυρομένη στον δυτικό κόσμο – Βασική τους προτεραιότητα να την κρατήσουν στο ΝΑΤΟ» λένε οι αναλυτές για την επίσκεψη Μπλίνκεν

Καθηγητής Μαραβέγιας: Με πληθωρισμό 70% ο μόνος δρόμος που απομένει στον Ερντογάν είναι η εθνικιστική ρητορική απέναντι σε Ελλάδα και Δύση

Την σημειολογία της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία λίγες εβδομάδες πριν από τις τουρκικές εκλογές ανέλυσαν μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ναπολέων Μαραβέγιας καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΚΠΑ και ο Αντώνης Κλάψης επίκουρος καθηγητής διπλωματίας μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» συμφωνώντας πως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να θέλουν την Τουρκία ως σύμμαχό τους και βασική τους προτεραιότητα είναι να την κρατήσουν και στο ΝΑΤΟ. Θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ακόμα περισσότερο την Τουρκία αγκυρομένη στον δυτικό κόσμο, την ώρα που φαίνεται ότι η Τουρκία επαμφοτερίζει» Όπως εκτίμησαν, οι Αμερικανοί θα ασκήσουν κάθε πίεση προκειμένου η Τουρκία να αλλάξει πολιτική στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Εάν η Τουρκία δεν κάνει βήματα προς τα πίσω, δεν βλέπουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν εκείνες άτακτη υποχώρηση. Ο καθηγητής Μαραβέγιας επισήμανε, ότι «όταν η οικονομία δεν πάει καλά σε αυταρχικά καθεστώτα και στην Τουρκία ο επίσημος πληθωρισμός υπολογίζεται γύρω στο 70%, αλλά ο ανεπίσημος πληθωρισμός είναι πολύ μεγαλύτερος ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι η εθνικιστική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στη Δύση».

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαίου υπάρχει μια ανησυχία των χωρών της Δύσης, καθώς πιστεύουν ότι στο επόμενο διάστημα η ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας θα πυκνώσει. Γι αυτό λοιπόν υπάρχει αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες τους όταν ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα.


Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μαραβέγιας για την Τουρκία «Τον τελευταίο καιρό, ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο επίσημος πληθωρισμός υπολογίζεται γύρω στο 70%, αλλά ο ανεπίσημος πληθωρισμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Αποτέλεσμα λοιπόν είναι οι δυσκολίες στο οικονομικό πεδίο να προκαλούν την έξαρση μιας εθνικιστικής ρητορικής, η οποία τη βλέπουμε καθημερινά και απέναντι βεβαίως στην Ελλάδα προφανώς, αλλά και απέναντι στη Δύση συνολικότερα».

Όπως εξήγησε: «Προσπαθεί δηλαδή ο Ερντογκάν να θεωρήσει ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για μια σειρά από δεινά της, τα οποία για τα οποία υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Κανονικά έπρεπε επειδή υπήρξε μια υπερθέρμανση, όπως λέμε της οικονομίας, τα επιτόκια να ανέβουν. Αντίθετα και συνεχίζει αυτή την πολιτική, τα επιτόκια δεν ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να μην περιορίζεται αυτή η υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, η οποία φέρνει πληθωρισμό κλπ.

Άρα λοιπόν, νομίζω ο Ερντογάν ότι τα δικά του λάθη είναι που πληρώνει σε μεγάλο βαθμό και αυτό το έκανε φυσικά για να μην υποχωρήσει η οικονομική δραστηριότητα στην Τουρκία, να μην έχουμε μείωση δηλαδή της αναπτυξιακής της πορείας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά ταυτόχρονα έχει ένα πάρα πολύ υψηλό πληθωρισμό που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε τεράστιες μάζες του τουρκικού πληθυσμού.


Στην ανάλυσή του για την τουρκική οικονομία ο καθηγητής Μαραβέγιας σημείωσε «Το πρόβλημα, είναι συγκυριακό, δεν είναι δομικό κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται από πλευράς δομικής διαρθρωτικής σε σχετικά καλό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι είναι μια μεγάλη χώρα. Έχει έναν πολύ μεγάλο πληθυσμό γύρω στα 80 εκατομμύρια περίπου. Είναι μια μεγάλη αγορά, έχει ήδη δημιουργήσει βιομηχανία πάρα πολύ σημαντική. Καμιά σχέση βεβαίως δυστυχώς με την ελληνική βιομηχανία. Η ελληνική οικονομία πέρασε μεγάλη κρίση. Το ξέρουμε πολύ καλά, έχασε το 25% του προϊόντος της, ενώ αντίθετα η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια αυξανόταν η οικονομία της. Πρέπει να σας πω ένα στοιχείο για να το καταλάβουμε όλοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπερβάλλω ότι το 2000 περίπου η σχέση μεταξύ του προϊόντος της Τουρκίας και της Ελλάδας ήταν 2 η Τουρκία 1 εμείς και σήμερα είναι 4 και 5 φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα το προϊόν που παράγεται κάθε χρόνο.

«Άρα λοιπόν, κατέληξε, έχει περιθώρια, ανεξαρτήτως εάν έχει πληθωρισμό και αν υποφέρει ένα πολύ μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού. Περιθώρια οικονομικά υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Υπάρχει δηλαδή πλούτος με άλλα λόγια και υπάρχει και μια εύρωστη ανώτερη τάξη στην Τουρκία, η οποία στηρίζει όλη αυτή την διαδικασία. Η αλήθεια είναι αυτή» κατέληξε.

Ο Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής διπλωματίας, ανέφερε πως στο Κογκρέσο υπάρχει μια ολόκληρη διεργασία κατά την οποία φαίνεται ότι τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η συναίνεση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των F16.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν το Κογκρέσο δεν συναινέσει, πολύ απλά η προεδρική απόφαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μια προεδρική απόφαση και δεν είναι εύκολο να παρακαμφθούν οι διαδικασίες, όπως το εννοεί η Τουρκία. Επομένως, υπάρχουν και δεσμεύσεις οι οποίες ξεφεύγουν από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι συναρτημένες με την εσωτερική πολιτική διάρθρωση κάθε κράτους» ανέφερε.

«Οι Αμερικανοί θα ασκήσουν κάθε πίεση προκειμένου η Τουρκία να αλλάξει πολιτική στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας» κατέληξε . Δεν ξέρω αν είναι διαπραγματευτικό ελιγμός από την πλευρά της Άγκυρας. Νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις ιδεοληψίες του κυρίου Ερντογάν.» κατέληξε.

Όσο για την επισκέψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη γείτονα λίγο πριν τις εκλογές σε αυτή σημείωσε

«Πρώτα απ όλα νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να θέλουν την Τουρκία ως σύμμαχό τους και η βασική τους προτεραιότητα είναι να την κρατήσουν και στο ΝΑΤΟ και στο γενικότερο αμερικανικό άρμα. Αυτό έχει να κάνει με τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι η Τουρκία, είτε αυτό μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, εξακολουθεί να είναι κρίσιμος κρίκος στη γεωπολιτική αλυσίδα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και επομένως είναι σημαντικό έρεισμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες»

«Ο λόγος που θα πάει ο κ. Μπλίνκεν είναι ακριβώς αυτός . Ότι θέλει δηλαδή να προσπαθήσει να κρατήσει ακόμα περισσότερο την Τουρκία αγκυρομένη στον δυτικό κόσμο, την ώρα που φαίνεται ότι η Τουρκία επαμφοτερίζει. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Είναι φανερό εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».


«Πολύ σωστά η Δύση θέλει την Τουρκία σύμμαχό της, τη θέλει στο ΝΑΤΟ και γι αυτό είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μια σειρά ζητήματα» συμφώνησε ο καθηγητής Μαραβέγιας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η άποψη η δικιά μου είναι ότι κανονικά θα έπρεπε τουλάχιστον να εφαρμοστούν κάποιες κυρώσεις, δεδομένου ότι στην Τουρκία εννοώ, δεδομένου ότι είναι ένας απείθαρχος, εντελώς απείθαρχος και επαμφοτερίζων σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, όπως βλέπετε, μόνο λίγα πράγματα συμβαίνουν και στην πραγματικότητα. Εκείνο που συμβαίνει στην ουσία είναι ότι δεν δίνονται εύκολα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος. Πιστεύω ότι δεν θα δοθούν στο τέλος τα περίφημα αεροπλάνα, έτσι δεν είμαστε βέβαιοι, αλλά και το γεγονός ότι καθυστερούν αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία προφανώς και για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την εικόνα που έχει ο Ερντογκάν στην Τουρκία. Μην ξεχνάμε ότι τα αυταρχικά καθεστώτα, εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να πηγαίνουν καλά στην οικονομία και ο κόσμος μπορεί η Τουρκία να αναπτύσσεται εν πάση περιπτώσει, αλλά ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό. Οι μεγάλες μάζες του κόσμου υποφέρουν. Άραόταν η οικονομία δεν πάει καλά σε αυταρχικά καθεστώτα, ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι, όπως είπαμε και νωρίτερα η εθνικιστική ρητορική.

Σε αυτή την ρητορική όπως σημείωσε αναγκάζεται να ακολουθήσει και η αντιπολίτευση καθώς «όταν μια κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στη ρητορική την εθνικιστική, είναι πάρα πολύ δύσκολο στην αντιπολίτευση να μην ακολουθήσει. Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά όταν έχει γαλουχηθεί ένα κοινό με τέτοιου είδους ρητορική και η αντιπολίτευση όχι μόνο θα ακολουθήσει πολλές φορές θα υπερκεράσει τη ρητορική αυτή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος